Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Quest: Στόχευση για επενδύσεις και εξαγορές πάνω από 40 εκατ. ευρώ

Το 30% του προϋπολογισμού προβλέπεται να κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση εξαγορών από τη μητρική εταιρεία του ομίλου. Πώς σχολιάζει η διοίκηση το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ACS.

Quest: Στόχευση για επενδύσεις και εξαγορές πάνω από 40 εκατ. ευρώ

Σε υψηλότερες επενδύσεις σε σχέση με πέρυσι σκοπεύει να προχωρήσει φέτος ο όμιλος Quest, με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να κατευθύνεται στο μέτωπο των εξαγορών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, ενώ πέρυσι οι επενδύσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 30% θα χρησιμοποιηθεί από τη μητρική εταιρεία για τη διευκόλυνση εξαγορών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται να κατευθυνθεί:

  • Στην ACS (γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν στο μέτωπο της εξυπηρέτησης των πελατών στο τελευταίο μίλι).
  • Στον κλάδο λογισμικού (10 εκατ. ευρώ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε κάποια κάθετη αγορά).
  • Γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ στην εμπορική δραστηριότητα.
  • Στην ενέργεια (γύρω στα 10 εκατ. ευρώ), όπως όμως επικρατεί σκεπτικισμός για το αν θα εστιασθούν στην κατασκευή «από το μηδέν» νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, ή εναλλακτικά -λόγω των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη σύνδεση με το δίκτυο- θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ήδη λειτουργούσες μονάδες.

Ειδικότερα στην ACS, ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει πέντε εκατ. ευρώ για τη δημιουργία lockers, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 450, με στόχο να φτάσουν στα χίλια έως το τέλος της φετινής χρονιάς και να διπλασιαστούν σε βάθος χρόνου (ο ρυθμός επέκτασης θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα δείξει το καταναλωτικό κοινό).

Ενδιαφέρον εξαγοράς της ACS, αλλά...

Αντίθετα, η διοίκηση της Quest ήταν φειδωλή στην απάντηση ερωτήματος αναλυτή που αφορούσε μια πιθανή πώληση της ACS, υποστηρίζοντας πως τόσο κατά το παρελθόν όσο και τώρα έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον, ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις εξετάζεται το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων και ότι μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποια συμφωνία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, η διοίκηση ανέφερε ότι πέρυσι σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ αποτελεσμάτων και πως για φέτος αναμένει «ήπια ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία».

Τέλος, το management της εισηγμένης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Θεωρεί ανοδικές τις προοπτικές των επιδόσεων κατά τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στο χώρο του λογισμικού (αύξηση ζήτησης τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα), αλλά παράλληλα στις ταχυμεταφορές (βλέπει ανάπτυξη τόσο της συνολικής αγοράς, όσο και των δικών της μεριδίων) και στα είδη κλιματισμού. Ειδικότερα για το κομμάτι του ΙΤ προβλέπεται για φέτος διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κύκλο εργασιών (ένα μικρό ποσοστό των περυσινών εσόδων προήλθε πέρυσι από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης) και για την ACS ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
  • Τα περυσινά αποτελέσματα της ACS επιβαρύνθηκαν εκτάκτως κατά το τρίτο τρίμηνο, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.
  • Από τα δάνεια του Ομίλου, «κλειδωμένο» επιτόκιο έχει ποσοστό αυτών που έχουν συναφθεί για επενδύσεις στην ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v