Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρεττού: Υπάρχει ανάγκη για μια νέα τράπεζα

Στόχος η κάλυψη του κενού χρηματοδότησης σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε η CEO της Attica Bank. Τα μαθήματα της κρίσης και το μήνυμα στις διοικήσεις των εταιριών.

Βρεττού: Υπάρχει ανάγκη για μια νέα τράπεζα

«Υπάρχει η ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες και κάλυψης του κενού που παρατηρείται στην χρηματοδότηση μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευελπιστούμε ο 5ος τραπεζικός πόλος να παίξει σημαντικό ρόλο», τόνισε από το φόρουμ των Δελφών η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού.

Αναφέρθηκε δε στο επιτυχημένο μοντέλο της Optima Bank και υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο. «Υπάρχει η ανάγκη για μια καινούργια τράπεζα και η ανάγκη για επιστροφή στην βασική τραπεζική λειτουργία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ανθρώπινης στην εξυπηρέτηση τράπεζας που θα στηρίζει τον πελάτη ανέξάρτητα από το μέγεθός του. Αρκεί να πληροί τα κριτήρια, ακόμη κι βρέθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης για κάποιους λόγους στην αντίπερα όχθη του ποταμού, δηλαδή ζορίστηκε, όχι αθέτησε, στην πληρωμή των υποχρεώσεων». Ο 5ος τραπεζικός πόλος, σύμφωνα με την κα Βρεττού θα συνδυάσει το φυσικό δίκτυο με το digital και σκοπεύει να λειτουργήσει καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η τράπεζα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα είναι, σύμφωνα με την κα Βρεττού, η μόνη που δεν θα έχει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα εποπτικά της κεφάλαια. Θα έχει χαμηλό δείκτη NPE και θα εστιάσει στην σοβαρή εξυπηρέτηση των πελατών.

Απαντώντας για τα αυστηρά κριτήρια τραπεζικής χρηματοδότησης, ανέφερε ότι «πρέπει να τηρούνται, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι στο παρελθόν που δεν τηρούνταν οδηγηθήκαμε στην κρίση. Τα παθήματα της κρίσης έγιναν μαθήματα για όλους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε μνήμη καθώς υπάρχουν σήμερα τράπεζες/α που δανείζει με spread ιδιαίτερα χαμηλά κι αυτό ήταν η συνταγή που οδήγησε στο παρελθόν στην αποτυχία».

Έστειλε μάλιστα μήνυμα στις επιχειρήσεις – στις μικρές και τις μεσαίες – ότι «η συνένωση των δυνάμεων που σήμερα λείπει είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ευλογία και όχι κατάρα». Διότι το μεγαλύτερο μέγεθος θα τις καταστήσει πιο εύκολα bankable καθώς θα ενισχύσει την εμπορικότητά τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v