Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Τσαμάζ: Φεύγεις όταν η εταιρεία που διοικείς έχει φτάσει στο… peak!

Αναδρομή στην θητεία του στον ΟΤΕ έκανε ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης. Η πιο δύσκολη στιγμή στο τιμόνι του ΟΤΕ και η «συνταγή της επιτυχίας». Νέο τοπίο στα telecoms με την τεχνητή νοημοσύνη.

Μ. Τσαμάζ: Φεύγεις όταν η εταιρεία που διοικείς έχει φτάσει στο… peak!

Μια «μάχη» με δυσκολίες και κρίσεις έδωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ μαζί με τους συνεργάτες του για να καταφέρουν από κοινού με μετόχους και εργαζομένους να εξυγιάνουν τον ΟΤΕ και να τον φτάσουν να είναι πλέον μία από τις κορυφαίες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο 9ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι στην χώρα αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις και η εταιρεία έπρεπε να διασωθεί: «Κάθε ηγέτης εταιρείας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις και να αναλάβει ευθύνες. Την κρίση ή την φοβάσαι, τρομοκρατείσαι, γίνεσαι αδρανής και αμυντικός και ελπίζεις ότι θα περάσει ή βλέπεις μέσα από τις κρίσεις ευκαιρίες για να πετύχεις οράματα και στόχους εταιρείας».

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν ανέλαβε στο τιμόνι του Οργανισμού ο κ. Τσαμάζ ήρθε αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις.

Όπως ανέφερε, η πιο δύσκολη στιγμή ήταν στην ανάληψη των καθηκόντων του, το 2010, λίγο μετά το Καστελόριζο «όταν οι χρηματοδοτήσεις από τις διεθνείς τράπεζες είχαν κλείσει, σε συνδυασμό με την κακή εμπειρία πελάτη αλλά και το γεγονός ότι μας επέβαλε η ρυθμιστική αρχή να είμαστε σχεδόν 100% πιο ακριβοί από τους ανταγωνιστές μας».

Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα και απώλειες εσόδων, χρειάστηκε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος από το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδα κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ με εθελούσιες του προσωπικού, το οποίο μειώθηκε σε μια πενταετία περίπου κατά 10.000 αλλά έγινε και η πρόσληψη 3.000 νέων ανθρώπων, ανανεώνοντας το δυναμικό του ομίλου.

Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ότι θα αλλάξει τα πάντα σε όλους τους τομείς. «Μπαίνουμε σε νέα κατάσταση όπου θα πρέπει ανάλογα με την εξειδίκευση που έχει ο καθένας να ξέρει και τι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν, αλλά αυτό θέλει νέα φιλοσοφία εκπαίδευση» υποστηριξε.

Με χιούμορ απάντησε ο Μ. Τσαμάζ στην ερώτηση γιατί αποφάσισε να φύγει από τον ΟΤΕ. «Έχω λύσει τεράστια προβλήματα και είναι καλό το time. Αντί να διαπραγματευτώ να παραμείνω άλλη μία τριετία, είπα να πάρω ένα καλό πακέτο και να φύγω» είπε με νόημα. Παράλληλα υποστήριξε ότι φεύγει κανείς από την εταιρεία που διοικεί όταν αυτή είναι στο… peak.

«Είτε manager είσαι, είτε αθλητής είτε δημοσιογράφος, λένε ότι πρέπει να ξέρεις πότε είναι το κατάλληλο timing. Οπότε θεωρώ ότι για μένα ο κατάλληλος χρόνος ήταν αυτή τη στιγμή. Μπορώ να σας πω ότι από πλευράς χρηματοοικονομικών δεικτών, ο ΟΤΕ είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη. Η εταιρεία είναι τακτοποιημένη, είναι νοικοκυρεμένη, είναι στο peak των επιδόσεών της και των αποδόσεών της. Οπότε για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αφήνω την σκυτάλη στον διάδοχό μου έχοντας πλέον λύσει πολλά από τα προβλήματα τα οποία όταν παρέλαβα εγώ ήταν τεράστια» είπε χαρακτηριστικά. Αν και δεν αποκάλυψε πού θα είναι η επόμενη θέση του, ήταν εμφανέστατο ότι ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνία.

Όσον αφορά τη «συνταγή της επιτυχίας», επισήμανε ότι είναι συνδυασμός πολλά πραγμάτων και τόνισε συγκεκριμένα ότι πρέπει να έχεις όραμα, στόχους, επιμονή, να μην απογοητεύεσαι από αποτυχίες, να έχεις ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, να χτίζεις εμπιστοσύνη. Πρέπει να μπαίνεις στη θέση του άλλου και είναι σημαντικό να φέρεσαι στο συνεργάτη όπως θέλεις να σου φέρονται. Το μάνατζμεντ είναι κοινή λογική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους συνεργάτες του στον ΟΤΕ, τονίζοντας ότι προσπάθησε να είναι πάντα δίκαιος και να μην προχωρήσει σε πράξεις που δεν θα ήθελε ποτέ να του κάνουν. «Προσπαθούσα να προλάβω τις ανάγκες των συνεργατών μου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε να μου ζητήσει κανείς αύξηση. Πάντα προλάβαινα εγώ να τους καλύψω» είπε με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v