Lamda: Πωλητήριο σε πέντε νέα οικόπεδα για σπίτια στο Ελληνικό

Κέρδος από την εκμετάλλευση της αναβαθμισμένης έκτασης του Ελληνικού επιδιώκει ο όμιλος. Καθυστερεί το IPO της Lamda Malls, αλλά επιταχύνονται οι επενδύσεις του τομέα. Η αναδιάρθρωση δανεισμού και η πηγή του RRF.

Lamda: Πωλητήριο σε πέντε νέα οικόπεδα για σπίτια στο Ελληνικό

Στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του ακινήτου του Ελληνικού, πέραν των ίδιων ή κοινοπρακτικών αναπτύξεών της στην έκταση προχωρά η Lamda Development, αναθέτοντας στην Savills τη διοργάνωση σχετικού διαγωνισμού για την πώληση 5 ακόμη οικοπέδων.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Ο. Αθανασίου, ο όμιλος σπεύδει να επωφεληθεί του θετικού momentum, ιδίως σε όντι αφορά τις οικιστικές αναπτύξεις. «Παραμένουμε ο master developer του έργου, ωστόσο, θεωρούμε επωφελές να προχωρήσουν και επενδύσεις τρίτων, που αφενός αποδίδουν έσοδα και αφετέρου θα ωριμάσουν ταχύτερα το έργο».

Γι' αυτό τον λόγο επελέγη η πώληση γης, όπως εξάλλου συνέβη και με τις 27 βίλες του παράκτιου μετώπου στο Ελληνικό. Ο σχετικός διαγωνισμός αφορά σε πέντε οικόπεδα, συνολικής δομήσιμης έκτασης 50.000 τ.μ. και όπως αποκάλυψε ο κ. Αθανασίου, οι σχετικές προσφορές «ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ ανά τ.μ.», εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός διμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των εν λόγω οικοπέδων που αφορούν σε οικιστικές αναπτύξεις -χωρίς κεφαλαιουχικές δαπάνες από τη Lamda- αναμένεται να προσφέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντικό μικτό κέρδος, που θα ενισχύσει την ήδη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία του project.  Σημειώνεται δε πως ο όμιλος έχει την πρόθεση επανάληψης της συγκεκριμένης πρακτικής για πώληση οικοπέδων ακόμη 100.000 τ.μ. οικιστικών αναπτύξεων στο μέλλον.

Πέραν των παραπάνω επισημάνθηκε η πρόοδος των εργασιών τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και των αναπτύξεων με επενδυτή τη Lamda. Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές επενδύσεις της α’ φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού έως το 2026 ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των επενδύσεων για τα δύο νέα malls της έκτασης), ενώ το project προς το παρόν αυτοχρηματοδοτείται.

Η επίδοση των malls και ο δανεισμός

Μετά τη θετική πορεία της Lamda Malls το 2023, ο κ. Αθανασίου ανάφερε πως στο α’ τρίμηνο του 2024 συνεχίζεται η θετική πορεία με αύξηση πωλήσεων των τεσσάρων εν λειτουργία malls κατά 9%. Ο ίδιος εκτίμησε δε πως σε βάθος τριετίας-τετραετίας και εφόσον ενσωματωθούν τα δύο νέα malls στο Ελληνικό, αλλά και οι επενδύσεις στις μαρίνες, τα κέρδη EBITDA του τομέα θα είναι διπλάσια.

Πριν από λίγες ημέρες, ο όμιλος ολοκλήρωσε δε την αναδιάρθρωση δανεισμού της Lamda Μalls επιτυγχάνοντας τη μείωση μέσου επιτοκίου στο 4,7% από 5% στα τέλη του 2023, αποκτώντας έτσι εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030.

Υπενθυμίζεται πως ο υφιστάμενος δανεισμός της Lamda Malls ανέρχεται σε 575 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δημιουργία των δύο νέων malls (Vouliagmenis και Marina Galleria) το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η εξυπηρέτηση των επενδύσεων θα γίνει με δανεισμό, καθώς η προοπτική διενέργειας δημόσιας εγγραφής για τη Lamda Malls απομακρύνεται, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε πως το LTV της Lamda Malls θα διαμορφωθεί στο 50%.

Σημειώνεται πάντως πως ο CFO του ομίλου, Χ. Γκορίτσας, ανάφερε πως για τη δημιουργία των νέων εμπορικών αναπτύξεων η εταιρεία διεκδικεί χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται πως η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ανακαίνισης του The Mall Athens ύψους 20-25 εκατ. ευρώ και εργασίες συντήρησης των άλλων τριών (Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designers Outlet) ύψους 5 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 12-18 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v