Οι συμβουλές Τσαμάζ στον νέο CEO του ΟΤΕ

Προβλέψεις για μια δύσκολη επταετία που έρχεται, έκανε ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΤΕ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ΟΤΕ τα επόμενα δύο, τρία χρόνια.

Οι συμβουλές Τσαμάζ στον νέο CEO του ΟΤΕ

Δύσκολες στιγμές έρχονται για τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνέργειες προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

Αυτό τόνισε στο περιθώριο εκδήλωσης για το Νέο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στην προτελευταία του δημόσια εμφάνιση πριν την αποχώρησή του από το «τιμόνι» του Οργανισμού.

Αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το επόμενο πόστο του -λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει- ωστόσο έκανε προβλέψεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, τονίζοντας ότι η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες εκτός ΕΕ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα με τις μικρές τηλεπικοινωνιακές ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει με την ευρωπαϊκή πολιτική είναι οι ευρωπαίοι πολιτικοί να δουν τι έρχεται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Τι θα δημιουργηθεί από πλευράς ανταγωνισμού σε διάφορους κλάδους, τι ανταγωνισμός θα μας έρθει από την Ανατολική Ασία, η οποία είναι σε εκπληκτική ανάπτυξη με τρομερές επενδύσεις στην περιοχή και αυτό τι επίπτωση θα έχει στην Ευρώπη, και τι επίδραση θα έχει στη νεολαία. Αν παραμείνει η Ευρώπη με τις μικρές εταιρείες, κατακερματισμένη, με τις υπερβολικές ρυθμίσεις, με τους νόμους, κλπ το μέλλον της Ευρώπης σε μια δεκαετία θα είναι προβληματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον ΟΤΕ είπε ότι η επόμενη μέρα είναι αισιόδοξη ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να προσέξει ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Νεμπής για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία του ΟΤE ο κ. Τσαμάζ είπε ότι θα πρέπει να βλέπει μπροστά προκειμένου να αντιμετωπίζει με επιτυχία όποια κρίση και αν προκύψει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΟΤE μέχρι στιγμής είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία τις κρίσεις των προηγούμενων χρόνων τόσο όσον αφορά τα capital control, όσο και την πανδημία κατά την διάρκεια των οποίων συνέχισε να λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία καθώς η διοικητική του ομάδα έβλεπε μπροστά.

«Θα πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξη και για να συνεχίσει την ανάπτυξη θα πρέπει να κοιτάει μπροστά και να ετοιμάζει τον ΟΤE γι αυτά που έρχονται. Ένας από τους λόγους που πετύχαμε στον ΟΤE είναι ότι πάντα βλέπαμε μπροστά, και το τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα 5-6 χρόνια. Γι αυτό και όταν έρχονταν μεγάλες κρίσεις, τα capital controls, ο covid, είχαμε ετοιμάσει τον ΟΤΕ να μπορέσει να ανταποκριθεί όχι μόνο σε επίπεδο κρίσεων αλλά και τεχνολογίας. Μπορέσαμε και ξεπεράσαμε όλες αυτές τις κρίσεις χωρίς κανένα πρόβλημα» είπε με νόημα.

Μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε Chat GTP και GEN AI τονίζοντας ότι είναι το μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά την πιθανότητα αυξήσεων στα τιμολόγια του ΟΤΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τονίζοντας ότι η μόνη αλλαγή είναι πως στα νέα συμβόλαια προβλέπεται η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κάτι που έχουν κάνει ήδη οι ανταγωνιστές.

Αναφέρθηκε ωστόσο για ακόμη μία φορά στην απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές χαρακτηρίζοντάς την πολύ άδικη, ενώ συμπλήρωσε ότι δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

«Εμείς είδαμε αυξήσεις σε όλες τις γραμμές παραγωγής, hardware, software, ενέργεια και αν δείτε το καλάθι του καταναλωτή οι τηλεπικοινωνίες είχαν μείωση» διευκρίνισε.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα έργα ICT, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που να ανησυχεί τον ΟΤΕ. «Κάποιος που είναι έξω από την κατάσταση είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσει. Έχουν ξαναγίνει έλεγχοι και κοιτούν να δουν αν υπήρξε κάποια συνεννόηση. Δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνουν».

Το νέο Μουσείο

Το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελούσε ένα από τα στοιχήματα του Μ. Τσαμάζ και αποτελεί και το τελευταίο έργο που παρουσιάζει καθώς η αυλαία θα πέσει στην γενική συνέλευση του ΟΤΕ στο τέλος Ιουνίου.

Το έργο θα έχει τη σφραγίδα του Μ. Τσαμάζ όπως το COSMOTE HISTORY ο οποίος φαίνεται να βάζει ψηλά την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη νέα γενιά καθώς το μουσείο αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές στο σημείο που «χτυπά ο παλμός της πόλης, στην καρδιά της Αθήνας».

Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.

Το ΥΜΑ στο κέντρο της Αθήνας όπως τονίστηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι των τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας όπου περνούσαν όλες οι κλήσεις ακόμα κι αυτές που ήταν μέρος της ιστορίας της χώρας. Για το λόγο αυτό δεν θα έχει μόνο εκθέματα αλλά εμπειρίες ,ιστορία και καινοτομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v