Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τι σηματοδοτεί η είσοδος Digi στη μάχη για τη ρουμανική θυγατρική

Η είσοδος του ομίλου Digi Communications στο σχήμα των αγοραστών, αναμένεται να επιταχύνει την πώληση της τελευταίας εκτός Ελλάδας θυγατρικής του ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Τι σηματοδοτεί η είσοδος Digi στη μάχη για τη ρουμανική θυγατρική

Νέο μνημόνιο συνεργασίας για την πώληση της 100% θυγατρικής του Ομίλου ΟΤE, Telekom Romania Mobile (TKRM), υπέγραψε ο ΟΤΕ καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πλέον με νέο αγοραστή, τη West Network Invest S.R.L., που αποτελεί κοινοπραξία της Digi Romania S.A. (Digi) με τον παλιό αγοραστή, την Clever Media.

Ειδικότερα η West Network Invest S.R.L. είναι ένα μετοχικό σχήμα που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Digi Romania S.A. με μέτοχο μειοψηφίας, πλέον τη ρουμανική εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης CΜN (Clever Media Network), μέλος του ρουμανικού ομίλου Clever Group, που έχει δραστηριότητες στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ρουμανικούς ομίλους media.

Το γεγονός ότι η Digi ανήκει στον Όμιλο Digi Communications, μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με παρουσία στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην έγκριση της συμφωνίας από τις ρουμανικές αρχές αλλά και στη μελλοντική ανάπτυξη της θυγατρικής του ΟTΕ.

Τα μέρη έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας. «Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των απαραίτητων ελέγχων, των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και της υπογραφής των εγγράφων της συναλλαγής», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΤE στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο ΟΤE είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μόνο με την Clever Media Network, έχοντας καταθέσει πάλι το μνημόνιο προς έγκριση στο CSAT, την αρμόδια ρουμανική Αρχή.

Η Αρχή μέχρι και σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά, δεν είχε δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία με την Clever Media Network, με τον ΟΤE να συνεχίζει τη διερεύνηση της αγοράς, ώστε να δημιουργηθεί νέο, πιο «ισχυρό» σχήμα.

Τα προηγούμενα «μπλόκα» των ρουμανικών αρχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές είχαν μπλοκάρει τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης της Telekom Romania Mobile, κάτι που δημιούργησε ανησυχία στον ΟTΕ και στον Χ. Μαζαράκη, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της ρουμανικής εταιρείας από τον Μάιο του 2023 από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Έτσι το ενδιαφέρον της Digi Romania S.A. άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε νέο μνημόνιο με έναν πιο δυνατό «παίκτη» καθώς περιλαμβάνει πλέον δύο εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στη ρουμανική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ο ΟΤE πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ. Η Telekom Romania Mobile, πρώην Cosmorom, είναι το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο του ΟΤE εκτός Ελλάδος.

Με την πώληση της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να μπει τέλος σε έναν κύκλο εξαγορών του ΟΤE, που ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με παρουσία στις αγορές της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αρμενίας.

Το 2006, ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Παναγής Βουρλούμης προχώρησε στην πώληση της Armentel στην Αρμενία. Στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ο ΟTΕ προχώρησε στην πώληση της Globul στη Βουλγαρία, της Telekom Srbija στη Σερβία, της Telekom Albania Mobile (πρώην AMC) στην Αλβανία, της Cosmofon (πΓΔΜ) κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v