Διψήφιο growth και χρηματιστήριο «βλέπει» η Unisystems

Η θυγατρική του ομίλου Quest, με περυσινό κύκλο εργασιών στα 242 εκατ. ευρώ, έχει σημειώσει κατά την τελευταία πενταετία μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κύκλου εργασιών 16%. Το σχέδιο εισόδου στο ΧΑ.

Διψήφιο growth και χρηματιστήριο «βλέπει» η Unisystems

Την εκτίμησή του ότι η Unisystems θα σημειώσει φέτος διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και πως κατά τα επόμενα χρόνια θα πάει πολύ καλά εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης.

Ειδικότερα, η θυγατρική του ομίλου Quest, με περυσινό κύκλο εργασιών στα 242 εκατ. ευρώ, έχει σημειώσει κατά την τελευταία πενταετία μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κύκλου εργασιών 16%, διαθέτοντας σήμερα παρουσία σε περισσότερες από είκοσι χώρες και έχοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων άνω των 680 εκατ. ευρώ.

«Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν βοηθήσει αναμφίβολα τις οικονομικές μας επιδόσεις, αλλά αποτελούν μόνο το 10% των συνολικών μας εσόδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λουμάκης, συμπληρώνοντας πως πέρυσι το 48% του κύκλου εργασιών προήλθε από το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα ιδιαίτερα δυνατοί παρουσιάστηκαν κλάδοι όπως ο τραπεζικός και ο ενεργειακός.

Παράλληλα, πολύ σημαντικά βήματα έγιναν και στο μέτωπο της έρευνας και ανάπτυξης, με τη Unisystems να συμμετέχει σε 21 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα αποκομίζοντας έσοδα 3,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ο Γιάννης Λουμάκης ανέφερε ότι αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, πέρα από τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Κύπρος, ενώ αναφέρθηκε και στη δραστηριοποίησή της στην αμυντική βιομηχανία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα που σχετίζεται με την άμυνα, η διοίκηση της Unisystems κράτησε χαμηλούς τόνους (απέφυγε να προβλέψει οποιαδήποτε μελλοντική της επίδοση), χωρίς ωστόσο να κρύψει το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο μέτωπο.

Στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί τόσο στο ερευνητικό κομμάτι όσο και στο εμπορικό, μέσα από συμπράξεις-συνεργασίες είτε με εταιρείες παραγωγής εξοπλισμών είτε με άλλες εξειδικευμένες τεχνολογικές επιχειρήσεις (π.χ. συνεργασία με το Pleiades IoT Cluster ή με οικοσύστημα στο Λουξεμβούργο).

«Κυνηγάμε όλες τις σοβαρές εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λουμάκης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η Intracom Defense συγκαταλέγεται σε αυτές με τις οποίες χαιρόμαστε να συνεργαστούμε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Unisystems, αλλά και της μητρικής Quest Holdings, σημείωσαν:

  • Υπάρχουν προτάσεις για εισαγωγή της Unisystems στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το θέμα εξετάζεται, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
  • Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων, με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας σε επιμέρους τομείς.
  • Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόκτηση ενός μεγάλου έργου στο εξωτερικό που θα αφορά το μέτωπο των «έξυπνων πόλεων» (smart cities).
  • H εταιρεία συνεχίζει κανονικά να υλοποιεί το έργο του κτηματολογίου ως δείγμα καλής θέλησης, ευελπιστώντας πως τελικά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση προκειμένου να ολοκληρωθεί το project.
  • Για αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι συμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες υποστήριξης για χρονικό διάστημα δύο-τριών ετών. Για τη συνέχεια, θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετα κρατικά κονδύλια για τη λειτουργία των έργων.
  • Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται με εκθετικό βαθμό. Στόχος είναι να μη μείνει πίσω η Unisystems στο πεδίο του προγραμματισμού, ενώ εκτελεί ήδη έργα που κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτό για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v