Στη δεύτερη φάση του εταιρικού της μετασχηματισμού που θα υλοποιηθεί την τριετία 2025-2027 και θα δίνει έμφαση όχι στο μέτωπο των εσόδων αλλά στην άνοδο των κερδών και στη μείωση δανεισμού αναφέρθηκε η διοίκηση της Space Hellas, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Space Hellas Γιάννη Δουλαβέρη, η πρώτη φάση του μετασχηματισμού (2020-2024) είχε ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική ενίσχυση του ομίλου στο μέτωπο του λογισμικού (προκειμένου να προσφέρονται ολοκληρωμένες λύσεις) και την ενδυνάμωση της παρουσίας του σε μεγάλους πελάτες-στόχους (διεύρυνση μεριδίου αγοράς).
Όλα αυτά όμως οδήγησαν με τη σειρά τους στην ανάγκη για πολύ σημαντικές επενδύσεις και για μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και οι υψηλότερες αποσβέσεις να περιορίσουν την καθαρή κερδοφορία σε χαμηλά επίπεδα, παρά την εκτίναξη των εσόδων και του EBITDA.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2019-2024 ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε (από τα 72,2 στα 151,2 εκατ. ευρώ) και το EBITDA σχεδόν τριπλασιάστηκε (από τα 6,28 στα 18,14 εκατ. ευρώ), η καθαρή κερδοφορία διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα (από το 1,516 στο 1,848 εκατ. ευρώ).
Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού της Space Hellas (2025-2027), ο CEO του ομίλου Γιάννης Μερτζάνης (φωτό) την περιέγραψε ως μια περίοδο χαμηλότερων ρυθμών αύξησης στα έσοδα και μικρότερων επενδύσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας το ύψος του δανεισμού θα περιοριστεί, το κόστος χρηματοδότησης θα αποκλιμακωθεί και η καθαρή κερδοφορία θα διογκωθεί.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, όλα αυτά θα αρχίσουν να γίνονται ορατά από φέτος, καθώς μεταξύ άλλων, θα μειωθεί σημαντικά το υπόλοιπο των απαιτήσεων που έχει η εισηγμένη (ολοκληρώνονται σταδιακά τα έργα του δημοσίου που είχαν μεγάλα χρονικά όρια ωρίμανσης. Η συμμετοχή των έργων του δημοσίου στο συνολικό κύκλο εργασιών της Space Hellas διαμορφώθηκε πέρυσι στο 50%).
Ως αποτέλεσμα, το 2025 αναμένεται να έχουμε ένα συνδυασμό μικρότερων δανειακών υπολοίπων και χαμηλότερου μέσου κόστους χρηματοδότησης (στο 6% πέρυσι), λόγω της υποχώρησης του Euribor.
Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Μερτζάνη, ο όμιλος έχει καταφέρει να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του ένα ευρύ φάσμα συμβάσεων μακράς διάρκειας σε ισχυρούς πελάτες, το οποίο συνοδεύεται και από σημαντικές εργασίες υποστήριξης μετά την ολοκλήρωσή του (recurring revenues).
Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για περαιτέρω δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, καθώς και ενέργειες προκειμένου να μετατραπεί σε εμπορικά προϊόντα, τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από την ίδια την εταιρεία (π.χ. σε φάση εμπορικής αξιοποίησης βρίσκεται η πλατφόρμα Pandora στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας, ενώ αναβαθμίζεται το Genesis που αφορά την οικονομική διαχείριση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Ειδικότερα, στον τομέα της άμυνας, η Space Hellas θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε σχετικά κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμμετοχή σε τρία εξ αυτών στο cyber security), ενώ παράλληλα στόχο έχει να προσφέρει μελλοντικά δικά της προγράμματα στα Υπουργεία Άμυνας σε πρώτη φάση της Ελλάδας και της Κύπρου και στη συνέχεια και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τέλος, απαντώντας η διοίκηση της Space Hellas σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα νέο πρόγραμμα, παρόμοιο με αυτό του Ταμείου Ανάπτυξης, ωστόσο έχουν γίνει ήδη εξαγγελίες για σημαντικά κονδύλια σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια, οι οποίοι ενδιαφέρουν τη Space Hellas.
- Η δεύτερη φάση του εταιρικού μετασχηματισμού (2025-2027) δεν φαίνεται να περιλαμβάνει κάποια μεγάλη εξαγορά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποια ενδεχόμενη συνεργασία που θα συνέβαλε προς την εμπορική κατεύθυνση.