Το σχέδιο θωράκισης απέναντι στην «κινούμενη άμμο» των αγορών που είχε περιγράψει στο τελευταίο του στρατηγικό σχέδιο εφαρμόζει με ταχείς ρυθμούς ο όμιλος της ΔΕΗ, για τον οποίο η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία του flexibility.
Τέσσερις μεγάλες επενδύσεις, όλες στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας, δίνουν το περίγραμμα της συνταγής με την οποία επιχειρεί να υψώσει έναν «τοίχο» φυσικής αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των όλο και περισσότερων ωρών που θα βλέπουμε τα επόμενα χρόνια με αρνητικές τιμές, αλλά και απότομα spikes, περικοπές και φυσικά όλο και χαμηλότερα υδραυλικά αποθέματα.
Κατ’ εφαρμογή του στρατηγικού της πλάνου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή δύο μεγάλων έργων μπαταριών, διάρκειας δύο ωρών, η «Μελίτη 1» και η «Πτολεμαΐδα 4», συνολικής ισχύος 98 MW, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ προχωρά ένα τρίτο ακόμη πιο σημαντικό έργο αποθήκευσης, το «Αμύνταιο ΙΙ», 50 MW, διάρκειας τεσσάρων ωρών.
Τα τρία αυτά έργα που αποσκοπούν στην υποστήριξη της λειτουργίας των μεγάλων παρακείμενων φωτοβολταϊκών, αποθηκεύοντας την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν, θα λειτουργούν και ως ένα φυσικό hedging έναντι του volatility των τιμών, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλου του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Στην ευελιξία του θα συμβάλει και ένα τέταρτο έργο, η κατασκευή του οποίου πήρε μπροστά πρόσφατα. Αφορά τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (80 εκατ. ευρώ) στον πρώην λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Έχει τη σημασία του ότι όλες αυτές οι επενδύσεις τρέχουν ταυτόχρονα με τη μεγέθυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου της επιχείρησης που στα τέλη Μαρτίου άθροιζε 6,2 GW εν λειτουργία ΑΠΕ, μαζί με 1,5 GW υπό κατασκευή και 2,1 GW έτοιμα να κατασκευαστούν ή σε φάση διαγωνισμού.
Προσθέτοντας τις δύο πρώτες κατηγορίες, ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει το 65% του capacity που έχει βάλει στόχο να πιάσει το 2027, δηλαδή τα 11,8 GW. Συνυπολογίζοντας και τα έργα που είναι σε φάση διαγωνισμού, το νούμερο φτάνει στα 9,8 GW, ήτοι στο 83% του τεθέντος στόχου.
Στα εμβληματικά πράσινα projects του πρώτου τριμήνου, ξεχωρίζει η υλοποίηση του 67% ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Πτολεμαΐδα, συνολικής ισχύος 550 MW, η αποπεράτωση δύο άλλων ηλιακών στην ίδια περιοχή (171 MW και 80 MW αντίστοιχα), καθώς και το 34% του cluster φωτοβολταϊκών στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, συνολικής ισχύος 93 MW. Υπό κατασκευή τελούν επίσης δύο από τα τρία clusters του μεγάλου φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 490 MW, με το τρίτο σκέλος να ξεκινά του χρόνου.
Τόσο μεγάλο πράσινο χαρτοφυλάκιο θωρακίζεται απέναντι στα απότομα «σκαμπανεβάσματα» της αγοράς μόνο με πολλές νέες επενδύσεις στην ευέλικτη παραγωγή, από μπαταρίες και υδροηλεκτρικά μέχρι αντλησιοταμιευτικά.
«Σε ένα σύστημα με τόσο πολύ υψηλούς ρυθμούς διείσδυσης ΑΠΕ, οι επενδύσεις στην ευελιξία, όπως μπαταρίες και υδροηλεκτρικά, βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας και αποτελούν κεντρική μας πολιτική ως καθετοποιημένου ομίλου», απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, ερωτηθείς σε τι βαθμό τον ανησυχούν οι αυξανόμενες περικοπές πράσινης παραγωγής.

Στους επόμενους μήνες, αλλά κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, οι επενδύσεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και όπως είπε ο μάνατζερ του ομίλου, το 2025 θα κλείσει κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, ποσά που θα «πέσουν» σε ευέλικτη παραγωγή, φωτοβολταϊκά, αιολικά και εκσυγχρονισμό των δικτύων.
Το πόσο απαραίτητες είναι οι παραπάνω επενδύσεις για τον όμιλο φαίνεται από το σταθερό gap που συνεχίζει να έχει ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει και σε εκείνη που χρειάζεται να εξασφαλίζει από τη χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του.
Τόσο στην Ελλάδα και λιγότερο στη Ρουμανία, η επιχείρηση είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Στην Ελλάδα έχει μερίδιο στη παραγωγή 34% και στην προμήθεια 50%. Αντίστοιχα τα ποσοστά στη Ρουμανία είναι 26% και 16%.
Η παραγωγή του υπολείπεται σημαντικά των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις περίπου 9 TWh ενέργειας που κατανάλωσαν οι πελάτες του κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 και τις περίπου 33 TWh όλης της περυσινής χρονιάς. Μόνο μέσω των ΑΠΕ θα γίνει η μείωση της ψαλίδας για τον όμιλο της ΔEΗ, που έχει στόχο την πλήρη απεξάρτηση το 2026 από τον λιγνίτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Ενα άλλο κρίσιμο για την επιχείρηση μέγεθος, το οποίο μετρούν σημαντικά οι οίκοι που την παρακολουθούν και το οποίο μεγάλωσε ελαφρά κατά το πρώτο τρίμηνο, από τα 2,3 εκατ. στα 3,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αφενός λόγω της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδας V» που μπήκε στην πρίζα, αφετέρου λόγω της αύξησης στην παραγωγή φυσικού αερίου.
Επίδοση προσωρινή, όπως είπε ο επικεφαλής, με δεδομένο ότι η παραγωγή από ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών, θα είναι σαφώς υψηλότερη από εδώ και πέρα, καθώς έρχεται το καλοκαίρι.


Σε κάθε περίπτωση, το μάνατζμεντ της ΔΕH είναι πεπεισμένο ότι βελτιώνονται οι περισσότερες από τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν κατά τις αρχές του έτους, εν προκειμένω οι χαμηλοί άνεμοι, που οδήγησαν σε χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ και αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου. Και γι' αυτό επιβεβαίωσε το guidance για αύξηση των συγκρίσιμων EBITDA στα 2 δισ. ευρώ το 2025. Ισχυρότερα αποτελέσματα κατά τα επόμενα τρίμηνα αναμένονται και από τη βελτίωση της κερδοφορίας του ΔΕΔΔΗΕ, που στο πρώτο ήταν χαμηλή, λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή των νεών χρεώσεων χρήσης δικτύου.
Ερωτηθείς μάλιστα για το θέμα των επιπέδων του WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη νέα ρυθμιστική περίοδο 2025-2028, ο CEO της ΔΕH είπε ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το τελικό ποσοστό και πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον ρυθμιστή της αγοράς.
Κατά την παρουσίαση των αναλυτών, ο κ. Στάσσης προανήγγειλε την ανανέωση του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, με μέγιστη διάρκεια τα δύο χρόνια, το οποίο θα προταθεί προς έγκριση στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο όμιλος δεν προτίθεται να μπει στην κινητή τηλεφωνία, παρά να ενισχύσει την αξία του δικτύου του στη Διανομή, με την εγκατάσταση οπτικών ινών που σήμερα φτάνουν σε ένα εκατομμύριο καταναλωτές, με στόχο το νούμερο να επεκταθεί στο 1,5 εκατομμύριο.
Ερωτηθείς σχετικά για τον ανταγωνισμό που διαμορφώνεται στα telecoms, απάντησε ότι η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και η ΔEΗ θα απευθυνθεί στην αγορά προσφέροντας ένα προϊόν σε αρκετά ανταγωνιστική τιμή, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης κάτω του κόστους.