Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Επιστολή σχετικά με τις ζημιές του 2002

Επιστολή, σχετικά με την πορεία των αποτελεσμάτων κατά την περασμένη χρήση αλλά και την εκτίμηση για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 50% έστειλε προς τις χρηματιστηριακές αρχές η εταιρία Ακρίτας.

Ακρίτας: Επιστολή σχετικά με τις ζημιές του 2002
Επιστολή προς τις χρηματιστηριακές αρχές σχετικά με τα αποτελέσματα της εταιρίας στη χρήση του 2002, έστειλε η εταιρία Ακρίτας, όπου εξηγούνται οι λόγοι εμφάνισης αρνητικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρονται οι προοπτικές της εταιρίας για το 2003, όπου γίνεται λόγος για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 50%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι κύριοι λόγοι της εμφάνισης ζημιογόνων αποτελεσμάτων είναι οι παρακάτω:

α) Η αύξηση του Κόστους Πωληθέντων: Η αύξηση του Κ.Π κατά 1,07 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της παλαιάς, και σε αδράνεια σήμερα, μονάδας Μοριοσανίδας, της οποίας η παραγωγή αποτελεί το ΄΄στρατηγικό προιόν΄΄ των εργοστασίων τεχνητής ξυλείας, με περιορισμό των ημερών εργασίας σε 5 από 7 ημέρες την εβδομάδα.

Από τον Φεβρουάριο του 2002 μεταφέρθηκαν πόροι, κυρίως ανθρώπινο δυναμικό, με συγκεκριμένες ειδικότητες, προς την υλοποίηση και ολοκλήρωση της επένδυσης της νέας μονάδας Μοριοσανίδας, παραγωγικής ικανότητας 6πλασίας της παλαιάς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για την μεν νέα επένδυση να εξοικονομηθούν εξαιρετικά μεγάλα ποσά από την μη ανάθεση των εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία καθώς και την εξοικονόμηση χρόνου στην ολοκλήρωση και παραγωγική λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, για την δε παλαιά μονάδα, της οποίας το μέγεθος δεν επέτρεπε πλέον την παραγωγή προιόντων σε ανταγωνιστικό κόστος, ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας μείωσε, σε απόλυτα μεγέθη, την ζημία σε μεγάλο βαθμό από το εάν παρήγαγε περισσότερη ποσότητα σε εξ αντικειμένου μεγάλο κόστος.

Η κατά το δυνατόν συντομότερη έναρξη παραγωγής της νέας μονάδας μοριοσανίδας αποτέλεσε τον κυρίαρχο στόχο της Διοίκησης , αφού βεβαίως όλο το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας αποβλέπει στην επίτευξη ανταγωνιστικού, προς την Ευρώπη, κόστους το οποίο απαιτεί συγκεκριμένο μέγεθος παραγωγικών εγκαταστάσεων.

β) Η αύξηση των εξόδων Διοίκησης και Διάθεσης: Αύξηση κατά 0,484 εκατ. ευρώ η οποία οφείλεται στις, παράλληλα με τις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, οργανωτικές και διοικητικές παρεμβάσεις και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της εταιρείας ώστε να καταστούν ικανές να ανταπεξέλθουν μακροχρόνια στο βάρος του πολλαπλά ανωτέρου επιπέδου των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναφέρονται στην Εταιρική Διακυβέρνηση, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, το τμήμα Μετόχων και Εταιρικών ανακοινώσεων, την ανάθεση μελετών για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα ΔΛΠ (εκτίμηση εμπορικής αξίας ακινήτων, αναλογιστικές μελέτες κλπ), την διερεύνηση της ελληνικής και ξένης αγοράς με προγράμματα προσέλκυσης νέων πελατών και βεβαίως όλα αυτά με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά μεγάλου προγράμματος μηχανογραφικών εφαρμογών σημαντικού κόστους αλλά μεγάλης σημασίας για την Διοικητική πληροφόρηση στα επόμενα χρόνια.

γ) Μείωση των Πιστωτικών Τόκων: Μείωση κατά 1,161 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην χρήση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων για την υλοποίηση των επενδύσεων σε πάγιο εξοπλισμό, τα οποία κατά την προηγούμενη χρήση ήταν τοποθετημένα σε repos και απέδωσαν τόκους ενισχύοντας τα πρό φόρων αποτελέσματα.

δ) Αύξηση των αποσβέσεων: Αύξηση κατά 0,339 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πρώτης χρήσης αποσβέσεων από την παραγωγική λειτουργία της νέας μονάδος Μελαμίνης , της οποίας η ολοκλήρωση εγκατάστασης έγινε στο τέλος της χρήσεως 2001 και άρχισαν αποσβέσεις από 1/1/2002 επιβαρύνοντας αναλόγως τα αποτελέσματα της χρήσεως 2002. Η χρήση 2002 αποτέλεσε για την ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ μια μεταβατική περίοδο, για το πέρασμα από την τεχνολογία και τα μεγέθη του 1980 στα μεγέθη του 2003, με έμφαση στο ΄΄χτίσιμο θέσης΄΄ στην ευρωπαική βιομηχανία με στόχο 20ετίας στο κρίσιμο πεδίο του ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Η Διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ως απολύτως αιτιολογημένη και αναγκαία την μεταβατική αυτή περίοδο ανασύνταξης του δυναμικού της και πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2002 είναι σε αποδεκτά όρια και δεν είναι σε θέση να κλονίσουν ούτε την αποτελεσματικότητα και πολύ περισσότερο την καθαρή περιουσιακή θέση της εταιρείας.

Επίσης, όπως αναφέρεται δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός στην εταιρεία, ενώ ο βραχυπρόθεσμος Τραπεζικός δανεισμός έχει συναφθεί με τις τράπεζες ως ανακυκλούμενος, μόνιμου χαρακτήρα, και χωρίς καμία εγγύηση εμπράγματη ή προσωπική, πλήν αυτών που αναφέρονται στον Ισολογισμό της εταιρείας και αφορά υπόλοιπα δανείων αξίας 93.641,40 ευρώ.

Στο 2003 τα τοκοχρεωλύσια που οφείλει να καταβάλει η εταιρεία μας ανέρχονται περίπου σε 100.000 ευρώ και επομένως είναι σε θέση να τα αποπληρώσει κανονικά.

Οσον αφορά στις Παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή η εταιρία σημειώνει:

Παρατήρηση Νο 1.

Αφορά φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις ποσού 783.643,12 ευρώ, που έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου και για τα οποία η εταιρεία προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια. Ηδη το εφετείο Κομοτηνής δικαίωσε κατά 40% την προσφυγή μας και διέταξε την επιστροφή του αναλογούντος ποσού προς την εταιρεία μας την οποία και εισπράξαμε. Για το υπόλοιπο ποσό προσφύγαμε στο Σ.τ.Ε από το οποίο προσδοκούμε την δικαίωση της εταιρείας για το υπόλοιπο ποσό.

Η εταιρία δεν μετέφερε το αναφερόμενο ποσό στα αποτελέσματα της χρήσης αφενός διότι η υπόθεση δεν έχει καταστεί τελεσίδικη και αφετέρου η εν μέρει δικαίωση της εταιρείας στο Εφετείο και η επιστροφή μέρους των καταβληθέντων από την ΔΟΥ δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ολοκληρωτική δικαίωση των αιτημέτων της εταιρείας.

Η τυχόν μεταφορά του ποσού αυτού στα αποτελέσματα θα βάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης αναλόγως. Ευελπιστούμε ότι εντός της χρήσης 2003 θα εκδοθεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. δικαιώνοντάς μας.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε κατά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα ΔΛΠ στις 31/12/2003 θα αχθούν σε βάρος των αποτελεσμάτων ως πρόβλεψη.

Παρατήρηση Νο 2:

Απαιτήσεις σε καθυστέρηση ποσού 512.933,58. Αφορά υπόλοιπα για τα οποία η είσπραξή τους δεν έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη αλλά επιδιώκεται με νομικά και άλλα μέσα η είσπραξή τους. Εάν η Διοίκηση της εταιρείας κρίνει ότι μέρος αυτών των απαιτήσεων καταστεί ανεπίδεκτο είσπραξης τότε κατά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα ΔΛΠ στις 31/12/2003 θα αχθεί σε βάρος των αποτελεσμάτων της χρήσεως ως πρόβλεψη.

Παρατήρηση Νο 3:

Αποθέματα αξίας 484.986,26 ευρώ που παραμένουν ακίνητα από την προηγούμενη χρήση. Αφορά βραδέως κινούμενα αποθέματα τα οποία δεν θεωρούνται απαξιωμένα εμπορικά ή ποιοτικά αλλά τα οποία η Διοίκηση προτίθεται να διαθέσει με ευνοϊκούς όρους πληρωμής. Εάν αυτό δεν συμβεί εντός του 2003 τότε κατά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα ΔΛΠ στις 31/12/2003 θα αχθούν σε βάρος των αποτελεσμάτων ως πρόβλεψη.

Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο γεγονός δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας μας, ενώ για την τρέχουσα χρήση 2003 οι προοπτικές της ΑΚΡΙΤΑΣ είναι για μεν τον κύκλο εργασιών αύξηση άνω του 50% σε σχέση με την χρήση 2002 για δε τα αποτελέσματα χρήσης τα EBIDTA θα είναι σε καλύτερη θέση, με τις παρούσες συνθήκες τιμών στην αγορά και την επίτευξη χαμηλότερου κόστους παραγωγής στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Επίδραση της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας: Αναπόφευκτα επηρεάζει τα μεγέθη και τις αποδόσεις της εταιρείας. Η Διοίκηση εκτιμά ότι και το 2003 θα επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων γεγονότα όπως, η περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς λόγω και του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, η απώλεια συμπληρωματικού εισοδήματος από τόκους λόγω μείωσης των επιτοκίων, η επιλεκτική κατανάλωση, η μη πιστοποίηση της ποιοτικής διάκρισης των παραγομένων προιόντων που εκτρέφει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η περιουσιακή διάρθρωση της εταιρείας, ιδιαίτερα η σχέση Ιδίων και Ξένων κεφαλαίων, η προσδοκώμενη απόδοση των επενδύσεων της χρήσης 2002 και το νέο πλαίσιο εξυγίανσης του κλάδου και του ανταγωνισμού είναι στοιχεία που επιτρέπουν στην Διοίκηση της εταιρείας να προσβλέπει σε θετικά μεγέθη εις όφελος της εταιρείας και των μετόχων της, καταλήγει η επιστολή της Ακρίτας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v