Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβαρέσος: Εξηγήσεις προς το Χ.Α. για τις ζημίες

Στις υψηλές αποσβέσεις, απόρροια του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος της Βαρβαρέσος, αλλά και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως οι ζημίες που παρουσίασε η εταιρία το 2002.

Βαρβαρέσος: Εξηγήσεις προς το Χ.Α. για τις ζημίες
Οι υψηλές αποσβέσεις, απόρροια του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος της Βαρβαρέσος, αλλά και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από το ομολογιακό δάνειο που σύναψε η εταιρία είναι οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν το 2002 την κλωστοϋφαντουργική σε ζημίες.

Όπως εξηγεί σε επιστολή της προς το Χ.Α., η εταιρία άντλησε κατά την εισαγωγή στο Χ.Α. κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δρχ. (11,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. δρχ. ή 7,33 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας, το οποίο ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, κόστους 25,5 εκατ. ευρώ). Για την υλοποίηση του υπολοίπου επενδυτικού προγράμματος η εταιρία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 13,5 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων, τονίζει η διοίκηση της Βαρβαρέσος στην ίδια επιστολή, ήταν το 2002, όπως άλλωστε και το 2003, αφενός οι αποσβέσεις να είναι μεγάλες και αφετέρου τα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω του ομολογιακού δανείου να είναι αυξημένα.

Τα προαναφερθέντα μεγέθη επηρεάζουν τα αποτελέσματα τα οποία στην χρήση 2002 είναι αρνητικά (ζημίες), ενώ η διοίκηση εκτιμά πως τα θετικά αποτελέσματα της εκτελούμενης επένδυσης θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Επιπλέον, η Βαρβαρέσος σημειώνει πως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η πτώση της κατανάλωσης είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στον οποίο δραστηριοποιείται, με πτώση των τιμών που επηρέασαν επίσης αρνητικά τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου και τα ολικά αποτελέσματα εμφανίζονται αρνητικά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χ.Α. αναφορικά με τα μεγέθη για το 2003, η διοίκηση της Βαρβαρέσος εκτιμά πως και την τρέχουσα χρήση η κατάσταση συνεχίζει να επηρεάζεται από τα προαναφερθέντα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ανέλθει στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προβλέπονται οριακά.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση της διοίκησης του Χ.Α. αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα τοκοχρεολύσια, η εταιρία αναφέρει πως είναι αυτά που αναφέρονται στους λογαριασμούς Γ ΙΙ 3 και Γ ΙΙ 7 του Παθητικού του Ισολογισμού της 31.12.2002 και εξυπηρετούνται κανονικά.

Όσον αφορά σε παρατήρηση του ορκωτού λογιστή σχετικά με πρόβλεψη για την αποζημίωση προσωπικού, η διοίκηση της εταιρίας αναφέρει πως κατά πάγια τακτική της δεν διενεργεί πρόβλεψη για την αποζημίωση του προσωπικού της λόγω εξόδου από την υπηρεσία βασιζόμενη στην υπ΄ αριθμ. 205/1988 γνωμοδότηση της ολομέλειας των Νομικών Συμβούλων Διοικήσεως και στο άρθρο 10 του Ν. 2065/1992.

Επίσης, σημειώνεται πως η αρχή αυτή της εταιρία στηρίζεται στο ότι όλο το απασχολούμενο δυναμικό της αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, συνεχίζει δε να εργάζεται μέχρι της συνταξιοδότησής του. Εφόσον υπάρχουν αποχωρήσεις, οι αποζημιώσεις λογιστικοποιούνται στη χρήση στην οποία δίνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v