Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπουτάρης: Στην «κόψη του ξυραφιού» η Κύμη

Μετά το περυσινό turn around της Μπουτάρης η διοίκηση του ομίλου μιλά για καλύτερες επιδόσεις στο κρασί, κάνει λόγο για ρευστοποίηση ακινήτων και εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της δραστηριότητας της θυγατρικής Κύμη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μπουτάρης: Στην «κόψη του ξυραφιού» η Κύμη
Μετά το περυσινό turn around της Μπουτάρης (καθαρά κέρδη 243 χιλιάδων έναντι ζημιών 3,7 εκατ.), η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου ανεβάζει περαιτέρω τον πήχη, μιλώντας για καλύτερες επιδόσεις στη δραστηριότητα του κρασιού, ρευστοποιώντας ακίνητα προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός, απλοποιώντας τη διάρθρωση του ομιλικού σχήματος και εξετάζοντας το ενδεχόμενο διακοπής της δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρίας Κύμη.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, «το 2008 έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει χρονιά-σταθμό για τη θετική πορεία της εταιρίας».

Η βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων από τα -3,7 εκατ. στις +243 χιλιάδες ευρώ προέρχεται από την άνοδο των πωλήσεων αλλά και από την έλλειψη της έκτακτης ζημίας 1,78 εκατ. που υπήρχε το 2006 λόγω της πώλησης του 32% της Μύθος Ζυθοποιία.

Για πέρυσι υπήρχε ο στόχος της πώλησης ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για παραγωγικούς σκοπούς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και αυτός μεταφέρεται για φέτος. Σκοπός είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν να περιορίσουν τον υπάρχοντα τραπεζικό δανεισμό του ομίλου (8 εκατ. μακροπρόθεσμος, 17 εκατ. βραχυπρόθεσμος, 1,6 εκατ. χρηματοοικονομικό κόστος το 2007, ή αλλιώς το 50% του EBITDA).

Για φέτος επίσης η εισηγμένη προγραμματίζει την αδρανοποίηση των μη παραγωγικών θυγατρικών της Eurodrinks, Τροφοδοτική και Μίδας, ενώ εξετάζεται το σχέδιο απορρόφησης της θυγατρικής Μπουτάρης Οινοποιητική, εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί θα σημάνει τον τερματισμό λειτουργίας της εισηγμένης ως holding.

To θέμα που προβληματίζει την Μπουτάρης Συμμετοχών είναι η συμμετοχή της στη θυγατρική Κύμη, καθώς ενώ στην αρχή του 2007 στην εισηγμένη είχαν θέσει ως στόχο το break even μέσα στο περασμένο έτος, τελικά το αποτέλεσμα ήταν έντονα ζημιογόνο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δύο σενάρια εξετάζονται: Το πρώτο είναι η ριζική αναδιοργάνωση της Κύμη και το δεύτερο η διακοπή της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v