Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νανόπουλος:Ευκαιρία για αποκόμιση κερδών το ΤΤ

Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου είναι ενθαρρυντικά και δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας δήλωσε στη Γ.Σ. της Eurobank ο κ. Ν. Νανόπουλος. Χαρακτήρισε σωστή επένδυση την τοποθέτηση στο ΤΤ.

  • του Γ. Μαντέλα
Νανόπουλος:Ευκαιρία για αποκόμιση κερδών το ΤΤ
Ως μία σωστή επένδυση και ως μία ευκαιρία για την αποκόμιση κερδών χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος την τοποθέτηση της Τράπεζάς του στο ΤΤ.

«Η τιμή της μετοχής του ΤΤ είχε πέσει πολύ και θεωρήσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε μία σωστή επενδυτικά κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα των μετόχων, επανέλαβε ότι «όλα όσα γράφονται περί προβλήματος ρευστότητας στην τράπεζα είναι ανακρίβειες και ότι επιτόκια καταθετικά της τάξης του 6% δεν δίνονται από την Τράπεζά του και δεν είναι σοβαρά πράγματα όσα λέγονται περί αυτού».

Από κοινού με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Ν. Καραμούζη τόνισαν ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα χειραγώγησης της μετοχής της Γερμανός από τη Eurobank, διευκρίνισε ότι ακόμη και για τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν η τράπεζα θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και τόνισαν ότι δεν θα επιδειχθεί καμία ανοχή σε καμία συμπεριφορά εκτός νόμου.

Ο κ. Νανόπουλος επανέλαβε επίσης, ότι από τον Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει ότι τα δανειακά επιτόκια θα κινηθούν αυξητικά, τόνισε επίσης ότι ένα μέλος του κόστους από την αύξηση του χρήματος μετακυλύεται σιγά σιγά στους δανειολήπτες, ενώ δεν έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πιστωτικής κρίσης υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πληγεί ευθέως από τη διεθνή συγκυρία.

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, η ελληνική οικονομία συνολικότερα έχει αρχίσει να δέχεται τις επιρροές από αυτήν την εξέλιξη, όπως διαφαίνεται από την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας στην αύξηση του πληθωρισμού και τη διεύρυνση του ελλείμματος.

Αυτές οι αρνητικές συνέπειες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόνισε, και γι’ αυτό απαιτούνται άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη με το Ασφαλιστικό.

Το τελευταίο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της τράπεζας κατά το α΄ τρίμηνο, τόνισε ότι τα αποτελέσματα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις διαμορφώνονται καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Με την όποια επιφύλαξη υπάρχει, όπως διευκρίνισε, καθώς στηρίζονται σε ενδείξεις, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρή αύξηση εργασιών εντός και εκτός Ελλάδος, για ιδιαίτερα ικανοποιητική αύξηση των καταθέσεων των πελατών, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των δανείων και κατά συνέπεια βελτιώνει τη ρευστότητα της τράπεζας.

Κατά συνέπεια, κατέληξε, όλες οι περί του αντιθέτου φημολογίες σχετικά με τη ρευστότητα είναι αβάσιμες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η μετοχή της Εurobank θα διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα για το μέρισμα από τις 2 Μαΐου, ενώ η διανομή του θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται, ότι το μέρισμα είναι 0,82 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, αποφασίστηκε η διανομή 1,4 εκατ. δωρεάν μετοχών στα στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας και εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε διάστημα 24 μηνών από σήμερα με κατώτερη τιμή τα 2,75 ευρώ και ανώτερη τα 34 ευρώ.

Οι μετοχές που θα συγκεντρωθούν δεν θα ξεπερνούν το 5% του ΜΚ.

---Αγορά ιδίων μετοχών 

Η γενική συνέλευση της Eurobank αποφάσισε  ότι η Τράπεζα δύναται να προβεί σε αγορές ιδίων μετοχών εντός των επόμενων 24 μηνών από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου, των κερδών ανά μετοχή, του μερίσματος ανά μετοχή, των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και για χρήση σε πιθανή εξαγορά.

Ο μέγιστος αριθμός των ιδίων μετοχών που θα αποκτηθούν δεν θα υπερβαίνει το 5% του εκάστοτε συνόλου των μετοχών της (δηλαδή με σημερινά δεδομένα, ο ανώτατος αριθμός ιδίων μετοχών δεν θα ξεπερνά τις 26.247.282 μετοχές).

Το μέγιστο συνολικό ποσό του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 892 εκ. ευρώ.

Η απόκτηση των ανωτέρω ιδίων μετοχών θα γίνει με ανώτατη τιμή αγοράς 34 ευρώ και κατώτατη ίση με την εκάστοτε ονομαστική αξία της μετοχής (ανερχόμενη σήμερα σε 2,75 ευρώ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του της 8.4.2008, σε εφαρμογή της απόφασης της ως άνω Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε ότι η Τράπεζα θα προβεί σε αγορές ιδίων μετοχών στο διάστημα από 11.4.2008 έως 8.4.2010.

Σημειώνεται οτι στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κύριοι Γιάννης Κωστόπουλος και Δημήτρης Μαντζούνης, οι επικεφαλής των Τραπεζών Αττικής κ. Τρύφων Κολλίντζας, Aspis Bank κ. Κώστας Καρατζάς και Citi Bank κ. Χρήστος Σορώτος, οι υποδιοικηταί της Τράπεζας της Ελλάδος κύριος Παναγιώτης Θωμόπουλος και της Αγροτικής Τράπεζας κ. Βασίλης Δρούγκας, ανώτατα στελέχη Τραπεζών και παράγοντες των παραγωγικών τάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v