Eυρωκλινική: Τουλάχιστον 5 δεσμευτικές προσφορές

Πολλές προσφορές, με πολλές όμως προϋποθέσεις, έχουν κατατεθεί για την απόκτηση του 75% της Ευρωκλινικής και της Medicom Romania, με τους ενδιαφερομένους να εκτιμούν ότι η διαδικασία έχει αποκτήσει βάθος μερικών μηνών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Eυρωκλινική: Τουλάχιστον 5 δεσμευτικές προσφορές
Πολλές προσφορές, με πολλές όμως προϋποθέσεις, έχουν κατατεθεί για την απόκτηση του 75% της Ευρωκλινικής και της Medicom Romania, με αποτέλεσμα να είναι πλέον κοινή εκτίμηση αρκετών εκ των ενδιαφερομένων ότι η διαδικασία έχει αποκτήσει βάθος μερικών μηνών.

Προσφορές στη γερμανική θυγατρική της PricewaterhouseCoopers κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε εγχώριοι και ξένοι όμιλοι μεταξύ των οποίων οι Ιατρικό Αθηνών, Euromedica και MIG. Οι εγχώριοι όμιλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τουλάχιστον έναν ξένο (σ.σ. εταιρία ιταλικών συμφερόντων) και μία κοινοπραξία εγχώριου επενδυτικού ομίλου με αλλοδαπή εταιρία.

Κάποιες από τις προσφορές κλιμακώνουν αισθητά το τίμημα εφόσον η Eureko αποδεχτεί να πουλήσει το 100% Ευρωκλινικής και Medicom Romania, ενώ άλλες «σπάνε» ουσιαστικά δίνοντας διαφορετικές προσφορές για τις κλινικές της Αθήνας και γι' αυτήν της Ρουμανίας.

Η βασικότερη ένσταση πάντως που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της παροχής στοιχείων φακέλου προκειμένου να αντληθούν τα στοιχεία για να καταρτιστούν οι προσφορές έγκειται στα «ψιλά» γράμματα. Στις ρήτρες δηλαδή που ζητά η Eureko να ισχύουν και μετά την πώληση του 75% της Ευρωκλινικής και οι οποίες εξασφαλίζουν για τους ασφαλισμένους της θυγατρικής της Interamerican σημαντικές εκπτώσεις. Για την εξασφάλιση, άλλωστε, της προνομιακής σχέσης μεταξύ Ευρωκλινικής και Interamerican και μετά την πώληση η Εureko επιθυμεί να διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 25%.

Διαθέτοντας 300.000 πελάτες με νοσοκομειακά προγράμματα η Interamerican θεωρητικά εξασφαλίζει για την Ευρωκλινική και τον αγοραστή της δυνητική μάζα 30.000 περιστατικών ετησίως, καθώς η μέση συχνότητα «ζημιάς» στα νοσοκομειακά ανέρχεται στο 10% - 12%.

Η απόκτηση κλινικής στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί στρατηγικό στόχο της Euromedica, ενώ το Ιατρικό δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόκτηση της Medicom Romania.

Άλλωστε, η διοίκησή του έχει ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία κλινικής στο Βουκουρέστι δυναμικότητας 150 κλινών και ύψους επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ, η οποία εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του χρονοδιαγράμματος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2011.

Ιατρικό και Euromedica έχουν συνεργαστεί ήδη στην ανάληψη του management του Ερρίκος Ντυνάν για ένα έτος και η αγορά θεωρεί πιθανό το σενάριο συνεργασίας τους και για την Ευρωκλινική, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από τις διοικήσεις των δύο εταιριών.

Στον αντίποδα ο όμιλος MIG, ο οποίος ελέγχει ήδη το Υγεία, δείχνει να ενδιαφέρεται για το σύνολο των προς πώληση κλινικών καθώς το Υγεία είναι σχεδόν υπερπλήρες και έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις για την προσθήκη 80 κλινών σταδιακά έως το τέλος του έτους, ενώ η Παιδιατρική Κλινική μπορεί να αποδώσει συνέργιες με τις δύο μαιευτικές κλινικές του (Μητέρα και Λητώ). Η απόκτηση ή η ίδρυση κλινικής στη Ρουμανία εντάσσεται επίσης στους στόχους του Υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v