Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΓΡΑΣ: Αύξηση 22,8% στα ασφάλιστρα το πρώτο 5μηνο

Αύξηση 22,8% παρουσίασαν τα ασφάλιστρα της Αγροτικής Ασφαλιστικής στο πρώτο πεντάμηνο του 2003, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως το 2003 θα είναι ”έτος σημαντικών επιτευγμάτων”.

ΑΓΡΑΣ: Αύξηση 22,8% στα ασφάλιστρα το πρώτο 5μηνο
Αύξηση 22,8% παρουσίασαν τα ασφάλιστρα της Αγροτικής Ασφαλιστικής στο πρώτο πεντάμηνο του 2003, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή (30/6/2003) γενική συνέλευση των μετόχων, τα κύρια θέματα της οποίας ήταν η συγχώνευση της Αγροτικής Ασφαλιστικής με την Αγροτική Ζωής, δι’ απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη, η ιδιαίτερα θετική πορεία και τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια της ενιαίας πλέον Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου του 2003, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρίας, είναι εμφανής η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, καθώς τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 22,8%, και ανήλθαν στα 86,66 εκατ. ευρώ, έναντι 70,55 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Τα ασφάλιστρα στις γενικές ασφαλίσεις αυξήθηκαν κατά 13% και έφτασαν στα 48,12 εκατ. ευρώ, έναντι 42,58 εκατ. ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 37,6% και διαμορφώθηκαν στα 38,49 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 27,97 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το μερίδιο αγοράς, με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, σημειώθηκε πως έχει αυξηθεί σε σχέση με το χρόνο που πέρασε, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε σχέση με το 2002.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Ιωάννης Παπανίκος και όσον αφορά στη συγχώνευση, η Αγροτική Ασφαλιστική με τη στρατηγική αυτή επιλογή πέτυχε, σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσμενή για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και διεθνώς, να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της θέση και να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω μείωσης του κόστους και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της.



Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, η Αγροτική Ασφαλιστική είναι μια νέα εταιρία από πλευράς δομής και λειτουργίας, σύγχρονη, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα έχει υψηλότερους στόχους ανάπτυξης και θα λειτουργεί με χαμηλότερο κόστος, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Τριαντάφυλλος Ε. Λυσιμάχου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη χρονιά που πέρασε, η Αγροτική Ασφαλιστική αύξησε σημαντικά τα καθαρά ασφάλιστρά της σε ποσοστό 17,6%, εκ των οποίων 24,4% ήταν η αύξηση των ασφαλίστρων των Γενικών Ασφαλίσεων και 8,7% των ασφαλίστρων Ζωής.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αυξήσεις αυτές ήταν σχεδόν διπλάσιες του μέσου όρου αύξησης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας, το οποίο ξεπερνάει το 6,2% από 5,7% που ήταν το 2001.

Παράλληλα, η εταιρία κάλυψε περίπου τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπεται από το νόμο το περιθώριο φερεγγυότητάς της από τα ίδια κεφάλαια, αναδεικνύοντας την υψηλή φερεγγυότητά της.

Επίσης, η Αγροτική Ασφαλιστική αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 97,150 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση είναι το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των εισηγμένων εταιριών του κλάδου.

Ταυτόχρονα, η εταιρία αύξησε σε αριθμό το δίκτυο παραγωγής και βελτίωσε την ποιοτική του σύνθεση, ενώ σημειώνεται πως η παραγωγή του δικτύου πρακτόρων αυξήθηκε κατά 29%, τη στιγμή που το δίκτυο Bancassurance (υποκαταστημάτων ΑΤΕ) συμμετείχε με ποσοστό άνω του 61% στη νέα παραγωγή ασφαλειών Ζωής.

Το δίκτυο της εταιρίας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο από πλευράς παραγωγικότητας, όσο και από πλευράς επαγγελματισμού και ποιότητας στις πωλήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η Αγροτική Ασφαλιστική μείωσε τον δείκτη των γενικών εξόδων στο 28% των ασφαλίστρων έναντι 32,6% που ήταν το 2001, ενώ η ζημία ύψους 25,6 εκατ. ευρώ που παρουσίασε αποδίδεται στο κόστος της συγχώνευσης και των υψηλών προβλέψεων τις οποίες σχημάτισε η νέα εταιρία, ως μια από τις πλέον υγιείς εταιρίες του κλάδου.

Από το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ, τα 15,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μετοχές της πρώην ΑΑΕΖΥ, τις οποίες κατείχε η ΑΕΕΓΑ και οι οποίες έπρεπε να ακυρωθούν διότι είχαν υπολογισθεί στην αποτίμηση της ΑΕΕΓΑ.

Πάντως στην ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται πως η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της (καθαρή θέση 122 εκατ. ευρώ πριν από τον συμψηφισμό) επιτρέπει τον συμψηφισμό του ποσού της ζημίας με τα ίδια κεφάλαια, με σύγχρονη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,88 ευρώ ανά μετοχή – κίνηση η οποία δεν θα επηρεάσει την οικονομική θέση της εταιρίας και η οποία έγινε δεκτή από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Αναφορικά με την πορεία της μετοχής σημειώνεται πως κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με τον Κλαδικό όσο και με τον Γενικό Δείκτη.

Ο κ. Λυσιμάχου αναφέρθηκε επίσης στο έργο των νέων Πληροφορικών Συστημάτων Γενικών Ασφαλίσεων της εταιρίας. Το νέο S/W έχει ήδη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στους κλάδους Πυρός, Προσωπικών Ατυχημάτων, Αυτοκινήτων, Γεωργικών Ασφαλίσεων (Κτηνασφαλίσεων, Θερμοκηπίων), στις Κεντρικές Υπηρεσίες και στις Περιφερειακές Μονάδες, σε μεγάλα Πρακτορεία και μέσω internet στα δίκτυα για την προσφορά προς τον πελάτη και την τιμολόγηση.

Με την αναβάθμιση όλων των μηχανογραφικών συστημάτων της η Αγροτική Ασφαλιστική εκτιμάται ότι διαθέτει το πιο προηγμένο πληροφορικό σύστημα μεταξύ όλων των εταιριών της Ασφαλιστικής Αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2002 έλαβε Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης Συστήματος Ποιότητας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: 2000, το οποίο εφαρμόζεται στην υποδιεύθυνση αγροτικών ασφαλίσεων, στο τμήμα ασφαλίσεων πληρωμάτων πλοίων και στο τμήμα εκπαίδευσης.

Αναφορικά με το 2003, όπως επισημαίνεται στην ίδια πάντα ανακοίνωση, εκτιμάται πως θα είναι έτος σημαντικών επιτευγμάτων, καθώς αναμένεται:

* Η ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος.

* Η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους υπαλλήλους της εταιρίας.

* Η προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εταιρίας και θα την αναδείξει σε μια σύγχρονη, δυναμική και γρήγορα αναπτυσσόμενη επιχείρηση.

Τέλος, σημειώνεται πως η γενική συνέλευση εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής: κ. Ιωάννη Παπανίκος, υποδιοικητής ΑΤΕ, πρόεδρος, κ. Σωτήριος Σκανδάμης υποδιοικητής ΑΤΕ, αντιπρόεδρος, κ. Τριαντάφυλλος Ε. Λυσιμάχου, διευθύνων σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Τσούμας, μέλος, κ. Ηλίας Μπέτσης, μέλος, κ. Γεώργιος Συκαμιάς, μέλος, κ. Νίκος Κέζος, μέλος, κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ανεξάρτητο μέλος, κ. Παύλος Παπαγιαννόπουλος, ανεξάρτητο μέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο