Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα δύο "μυστικά όπλα" για το τρίμηνο-έκπληξη

O ρυθμός ανάπτυξης και ο περιορισμός των δαπανών εκτιμάται από την διοίκηση της Εθνικής ότι αποτέλεσαν τα δύο μυστικά "όπλα" του ομίλου για την ανακοίνωση των υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

  • του Γιώργου Μαντέλα
ΕΤΕ: Τα δύο μυστικά όπλα για το τρίμηνο-έκπληξη
O ρυθμός ανάπτυξης και ο περιορισμός των δαπανών εκτιμάται από την διοίκηση της Εθνικής ότι αποτέλεσαν τα δύο μυστικά "όπλα" του ομίλου για την ανακοίνωση των υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Οπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, χάριν κυρίως της ανατιμολόγησης που έγινε σε μεγάλη γκάμα προιόντων και της σωστής διαχείρισης που εφαρμόσθηκε κατά το κρίσιμο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, το ύψος των δαπανών σημείωσε πολύ μικρή αύξηση, παρά το γεγονός ότι στο δίκτυο της τράπεζας προστέθηκαν 250 νέα καταστήματα, εντός κι εκτός ελληνικών ορίων, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά στην πιστωτική κρίση, δεν φαίνεται να επηρρέασε σημαντικά την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, καθώς σε επίπεδο Τουρκίας και ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος -όπως υποστηρίζεται -βρίσκεται πολύ κοντά στα μεγέθη που είχε εξαρχής θέσει ως στόχο, ενώ από την άλλη πλευρά έχει να επιδείξει και καλά διαπραγματευτικά κέρδη σε μια εποχή όπου -για παράδειγμα -το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων εμφάνισε άνοιγμα της τάξης των 30 μονάδων βάσης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη διαχείρηση των καταθετικών αποθεμάτων της τράπεζας, όπου, όπως υποστηρίζεται, δεν εφαρμόσθηκε η πολιτική του "αναπτυσσόμαστε με κάθε κόστος", γεγονός το οποίο, στο τέλος της ημέρας, αποδείχθηκε μάλλον σωστό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα το conference call της διοίκησης της ΕΤΕ με τους ξένους αναλυτές, που είναι προγραμματισμένο για τις 5.30 το απόγευμα.

Σε γενικές γραμμές, οι βασικές δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν καλές επιδόσεις το α' τρίμηνο, αν και οι ρυθμοί αυξήσεων δανείων και καταθέσεων υστερούν έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, σχολιάζει σε μια πρώτη αντίδραση η Proton Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v