Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Μείωση 58,41% στα κέρδη ομίλου

Υποχώρηση 58,41% στα ενοποιημένα κέρδη μετά τους φόρους παρουσίασε η εταιρία Πλαστικά Κρήτης στο α' τρίμηνο του 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εκτιμήσεις της εταιρίας για τη χρήση 2008.

Πλαστικά Κρήτης: Μείωση 58,41% στα κέρδη ομίλου
Υποχώρηση 58,41% στα ενοποιημένα κέρδη μετά τους φόρους παρουσίασε η εταιρία Πλαστικά Κρήτης στο α' τρίμηνο του 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αύξηση 6% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης το 1ο 3μηνο του 2008 έναντι της ίδιας περιόδου του 2007 και διαμορφώθηκε στα 35,9 εκ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τα 23,1 εκ. ευρώ.
Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών & Επενδυτικών Αποτ/των ανήλθαν σε 3,03 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με το 1ο 3μηνο του 2007.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών & Επενδυτικών Αποτ/των της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 2,20 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% περίπου έναντι του 1ο 3μηνου της προηγούμενης χρήσης. Τα Κέρδη προ Φόρων της μητρικής εταιρίας ήταν 1,92 εκ. ευρώ έναντι 2,05 εκ. το 1ο 3μηνο του 2007.

Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων του 3μήνου μειώθηκαν σε 2,35 εκ. ευρώ έναντι 4,45 εκ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες : α) Το 1ο 3μηνο 2007 υπήρξαν έκτακτα κέρδη 2,74 εκ. ευρώ τα οποία δεν επαναλήφθηκαν το 2008. β) Υπήρξαν συναλλαγματικές απώλειες ύψους 317 χιλ. ευρώ λόγω της διολίσθησης της λίρας Τουρκίας και του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ.

Εξαιρουμένων των δύο αυτών παραγόντων, τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων είναι αυξημένα κατά 56% έναντι του ίδιου τριμήνου του 2007.

Τέλος, τα Ενοποιημένα Κέρδη μετά τους φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους της μητρικής ήταν 1,68 εκ. ευρώ (0,061 ευρώ/μετοχή) έναντι 4,04 εκ. (0,148 ευρώ/μετοχή) με τη μείωση να οφείλεται στους παράγοντες που εξηγήθηκαν προηγούμενα.

Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά, ότι για το σύνολο της χρήσης τα αποτελέσματα της εταιρίας θα κυμανθούν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους παρά τις δύσκολες συνθήκες στη διεθνή αγορά (ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, υψηλές τιμές πρώτων υλών λόγω του πετρελαίου, μείωση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης).

Πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρίας με τα Ενοποιημένα Ιδια Κεφάλαια να φτάνουν τα 94,9 εκ. ευρώ σε Σύνολο Ενεργητικού 147,3 εκ., καθαρό δανεισμό του ομίλου την 31/3/08 μόνο 20,1 εκ. ευρώ και Δείκτη Ρευστότητας 2,9.

Την περίοδο αυτή σχεδιάζονται επενδύσεις για κατασκευή νέων εργοστασίων στο Βουκουρέστι και την Αγία Πετρούπολη για μετεγκατάσταση των εκεί μονάδων παραγωγής, αύξηση δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Πολωνίας, νέα γραμμή παραγωγής για το εργοστάσιο της Σαγκάης που φέτο αναμένεται να εξαντλήσει την παραγωγική του δυναμικότητα, επενδύσεις εκσυγχρονισμού στο εργοστάσιο της Γαλλίας και νέα μεγάλη γραμμή παραγωγής για το εργοστάσιο της Ελάτειας-Βοιωτίας που θα παράγει filler masterbatch, ένα υλικό που υποκαθιστά εν μέρει τις πρώτες ύλες πλαστικών και μειώνει το κόστος των πλαστικών προϊόντων στα οποία χρησιμοποιείται.

Παράλληλα, αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του business plan και του master plan της επένδυσης σε πολυτελές ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες που σχεδιάζεται σε οικόπεδο 1200 στρεμ. κοντά στην Ελούντα της Κρήτης. Την επένδυση προγραμματίζεται να υλοποιήσει θυγατρική εταιρία, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία με real-estate funds ή στρατηγικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v