Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Νέα επένδυση €2 εκατ. στην Κίνα

Το επενδυτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγικής ισχύος του εργοστασίου της στην Κίνα επιταχύνει η Πλαστικά Κρήτης με στόχο να αυξήσει το λειτουργικό του capacity κατά 50%. Η επένδυση ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πλαστικά Κρήτης: Νέα επένδυση €2 εκατ. στην Κίνα
Το επενδυτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγικής ισχύος του εργοστασίου της στην Κίνα επιταχύνει η Πλαστικά Κρήτης με στόχο εντός της επομένης χρονιάς να αυξήσει το λειτουργικό του capacity κατά 50%, στους 15.000 τόνους πλαστικών φύλλων ετησίως.

Η απόφαση που έλαβε πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης να εξυπηρετούνται πλέον οι εξαγωγές του ομίλου προς τις περισσότερες δολαριακές αγορές από τη μονάδα της Σαγκάης και όχι από αυτήν του Ηρακλείου Κρήτης, σε συνδυασμό με το νέο management στη Shanghai HiTeC Plastics, αύξησε τις πωλήσεις της περίπου κατά 30%.

Το εργοστάσιο στην Κίνα έφτασε πλέον να δουλεύει σε πλήρη παραγωγική ισχύ (10.500 τόνους ετησίως), εξ ου και η ανάγκη επίσπευσης της επένδυσης για την εγκατάσταση μίας νέας γραμμής παραγωγής, η οποία θα αυξήσει το συνολικό του capacity στα πλαστικά φύλλα στους 15.000 τόνους ετησίως. Ήδη έχει παραγγελθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η νέα γραμμή θα εγκατασταθεί εντός του επόμενου έτους.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Η Shanghai HiTeC Plastics καλύπτει πλέον πέραν των αγορών της Άπω Ανατολής και της Ωκεανίας και τους πελάτες της Πλαστικά Κρήτης στη Β. Αμερική αλλά και τις αγορές της Αφρικής και κατά ένα μέρος και εκείνες της Μέσης Ανατολής. Η απόφαση ελήφθη λόγω της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που συμπίεζε τα περιθώρια των εξαγωγών που διενεργούνταν από τη μονάδα του Ηρακλείου Κρήτης προς τις δολαριακές αγορές.

Ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης έχει δρομολογήσει για την τρέχουσα διετία επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία, Κίνα, Ρωσία και Πολωνία.

Ειδικότερα, προγραμματίζεται επέκταση του εργοστασίου στην Πολωνία με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής, κατασκευή νέου εργοστασίου στη Ρουμανία, αγορά ή ενοικίαση νέου χώρου παραγωγής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και η προαναφερθείσα εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Σαγκάης. Επενδύσεις εκσυγχρονισμού διενεργούνται επίσης στο εργοστάσιο της Γαλλίας.

Η επένδυση στη Ρουμανία για δημιουργία νέου εργοστασίου έχει ξεκινήσει και θα χρηματοδοτηθεί τελικώς από την πώληση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα δεν επιτρέπει την άμεση είσοδο της Romcolor στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά. Έχει ξεκινήσει επίσης η επέκταση της παραγωγικής ισχύος της μονάδας στην Πολωνία. Για την επόμενη χρονιά η Πλαστικά Κρήτης έχει προγραμματίσει την αγορά ή την ενοικίαση χώρου παραγωγής στη Ρωσία.

Ο όμιλος εμφάνισε βελτίωση σε όλα τα μεγέθη κατά το α΄ τρίμηνο παρά τη δυσχερή διεθνώς συγκυρία χάρη στη συγκράτηση στα κόστη πρώτων υλών και στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους που επήλθε κυρίως από τις θυγατρικές.

Η καλή πορεία συνεχίζεται και στο β΄ τρίμηνο, ενώ η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών λόγω της μεγάλης ανόδου που κατέγραψε το πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα μετακυλιστεί στις τιμές των τελικών προϊόντων διεθνώς και δεν θα πιέσει τα περιθώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v