Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Τα 3 καυτά θέματα διαπραγμάτευσης με Cosco

Το 90% των ζητημάτων που αφορούν στην παραχώρηση στην Cosco Pacific των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ θεωρείται λυμένο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες. Τρία θεωρούνται τα «καυτά» θέματα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Τα 3 καυτά θέματα διαπραγμάτευσης με Cosco
Παρά το γεγονός ότι το 90% των ζητημάτων που αφορούν στην παραχώρηση στην Cosco Pacific των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται λυμένο από τη διακήρυξη, ωστόσο εναπομένουν ακόμη ορισμένες γκρίζες ζώνες, οι οποίες αποτελούν και το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, που ξεκίνησαν από τις αρχές της εβδομάδας.

Τρία θεωρούνται τα «καυτά» θέματα.

Η συγκατοίκηση ΟΛΠ και Cosco στο διάστημα των 12 - 18 μηνών, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα στην προβλήτα Ι, η διάρκεια της σύμβασης για 30 συν 5 χρόνια, σε συνάρτηση με την κατασκευή των έργων στην προβλήτα ΙΙΙ και η σύμβαση με την MSC, που «κληρονομεί» η Cosco.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο ζήτημα, οι όροι της συγκατοίκησης παραμένουν ασαφείς ακόμη.

Συγκεκριμένα, ΟΛΠ και Cosco θα πρέπει να συγκατοικήσουν στην προβλήτα ΙΙ έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα στην προβλήτα Ι. Το ποιος θα διοικεί στο διάστημα αυτό και σε ποιον θα ανήκουν οι εργαζόμενοι είναι θέμα προς συζήτηση. Η πλευρά του ΟΛΠ σχεδιάζει να καθυστερήσει τον χρόνο έναρξης της συγκατοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, εφόσον οι εναπομείνασες διαδικασίες ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, η διοίκηση του ΟΛΠ δεν θα εγκαταστήσει την Cosco από τις αρχές του 2009, αλλά σχεδιάζει αυτό να καθυστερήσει περί τους 4 - 5 μήνες, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της συγκατοίκησης αλλά και να έχουν λυθεί ενδιαμέσως τα προβλήματα με τις αντιδράσεις της ΟΜΥΛΕ, καθώς θα έχει προηγηθεί και η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής της Ομοσπονδίας.

Στις προτάσεις που θα φέρει στο τραπέζι ο ΟΛΠ είναι να οριστεί γενικός διευθυντής από την Cosco, αλλά τη διοίκηση να διατηρήσει ο ΟΛΠ, ο οποίος θα πληρώνει από το ταμείο του και τους εργαζομένους. Τις δαπάνες αυτές ωστόσο προτίθεται να ζητήσει πίσω από την Cosco συν ένα επιπλέον όφελος 15%.

Για το δεύτερο θέμα, είναι γνωστό ότι ο Δήμος Περάματος έχει προσφύγει στο ΣτΕ επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους προκειμένου να αποτρέψει τα έργα που οφείλει να κάνει στην προβλήτα ΙΙΙ η Cosco. Σύμφωνα με τον όρο της προκήρυξης, η σύμβαση παραχώρησης ορίστηκε στα 30 έτη συν 5 αφού γίνει η προβλήτα ΙΙΙ.

Τώρα η Cosco προσπαθεί να κατοχυρώσει ότι δεν θα μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης στα 30 χρόνια αν δεν υλοποιηθούν οι επενδύσεις στην προβλήτα ΙΙΙ, λόγω της προσφυγής του Δήμου Περάματος.

Το τρίτο θέμα με τη σύμβαση της MSC, για την οποία ενδιαφέρεται σφόδρα η Cosco, δεδομένου ότι η πρώτη φέρνει 500.000 TEU’s ετησίως κατ΄ ελάχιστο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν λοιπόν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από την τελευταία, η Cosco θα χάσει ένα σημαντικό έσοδο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη αναγνωριστικού χαρακτήρα. Η Cosco δεν έχει δείξει ακόμη τα χαρτιά της. Συνεπώς εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της Cosco στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται δύο στελέχη της εταιρίας από τη Σαγκάη, ένας οικονομολόγος και ένας διοικητικός, ο Κινέζος εκπρόσωπός της στην Ελλάδα, ο Έλληνας εκπρόσωπός της, η PriceWaterHouse ως σύμβουλος και οι δικηγόροι τους.

Από την πλευρά του ΟΛΠ στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλός του κ. Ν. Αναστασόπουλος, ο σύμβουλος (Ernst & Young) και οι δικηγόροι του οργανισμού. Ανάλογα με τα θέματα που θα συζητούνται θα συμμετέχουν και τα αρμόδια στελέχη του ΟΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v