Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική συνεργασία MPB - CNP Assurances

Η γαλλική CNP και η MPB υπέγραψαν συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων της MPB σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι λεπτομέρειες του deal.

Στρατηγική συνεργασία MPB - CNP Assurances
Η CNP Assurances (CNP) και η Marfin Popular Bank (MPB) υπέγραψαν συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων της MPB σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η συμφωνία αυτή στον τομέα των ασφαλειών σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο μέλλον ακολουθώντας την διεθνή ανάπτυξη της MPB στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας: 

* Η CNP θα αποκτήσει συμμετοχή 50,1% στον ασφαλιστικό βραχίονα της MPB (66% των συνολικών εργασιών του οποίου αποτελούν οι ασφάλειες ζωής και το 34% οι ασφάλειες γενικού κλάδου). Ο ασφαλιστικός βραχίονας της MPB αποτελείται από τις ακόλουθες εταιρίες: Laiki Cyprialife (LCL – ασφάλειες Ζωής στην Κύπρο), Laiki Insurance (LI – ασφάλειες γενικού κλάδου στην Κύπρο), Marfin Life (ML – ασφάλειες ζωής στην Ελλάδα) και Marfin Brokers (MB – πρακτορειακές ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα). Η CNP θα έχει τον έλεγχο της Διοίκησης των εν λόγω εταιριών. 

* Οι εταίροι θα συνάψουν δεκαετή ανανεώσιμη αποκλειστική συμφωνία διανομής με την ευχέρεια επέκτασης και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η MPB.

Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι: 

* Στην Κύπρο, η οποία είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, ο νέος Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών μεριδίων των LCL και LI που ανέρχονται σε 25% και 15% στην τοπική αγορά των ασφαλειών ζωής και γενικού κλάδου αντίστοιχα. 

* Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα επιτρέψει στην MPB να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την θέση της και αποκτώντας μερίδιο αγοράς στις ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ανάλογο με το 5% μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει στις τραπεζικές εργασίες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η CNP θα καταβάλει το ποσό των € 145 εκατ. και επιπρόσθετα € 20 εκατ. εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την καταβολή προμερίσματος € 20 εκατ. στην MPB.

Αυτή η αυτό-χρηματοδοτούμενη για την CNP συναλλαγή θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα κέρδη ανά μετοχή της για το έτος 2009 και καμία επίπτωση στο δείκτη φερεγγυότητας της. Στην MPB, η συμφωνία αναμένεται να προσδώσει έκτακτα προ φόρων κέρδη της τάξης των € 60 εκατ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κατόπιν της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές.

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της MPB, δήλωσε “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τη CNP. Πιστεύουμε ότι η στρατηγική θέση της MPB, που προσφέρει ηγετική παρουσία στην Κύπρο και αναπτυσσόμενη υποδομή στην Ελλάδα, στην οποία η Τράπεζα απαριθμεί 170 καταστήματα, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια εμπειρία και εξειδίκευση της CNP στον ασφαλιστικό τομέα θα καταστήσουν αυτή την συμφωνία πραγματικά επιτυχή. Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα επιτρέψει επίσης στην MPB να ενισχύσει σημαντικά την περαιτέρω επέκταση της στον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών στην γεωγραφική περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης”.

“Η MPB είναι μια πολύ δυναμική τράπεζα και είμαστε ενθουσιασμένοι από την σύναψη της εν λόγω συμφωνίας”, δήλωσε ο Gilles Benoist, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της CNP Assurances. “Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξία όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και σε χώρες όπου η MPB έχει ήδη παρουσία, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Σερβία. Επιπλέον, η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική μας Horizon 2012, η οποία εστιάζεται στην ανάπτυξη σε τρεις κύριες αγορές Νότια Ευρώπη, Κεντρική Ευρώπη/Ανατολική Ευρώπη/Μεσόγειος και Λατινική Αμερική”.


*** Marfin Popular Bank

Ο MPB, ένας δυναμικός και γρήγορα αναπτυσσόμενος Όμιλος, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα με βάση το ενεργητικό του. Σε κατάταξη με βάση τις καταθέσεις/χορηγήσεις είναι ο 7ος μεγαλύτερος με μερίδιο αγοράς περίπου 5% στην Ελλάδα και ο 2ος μεγαλύτερος με μερίδιο αγορά της τάξης του 20% στην Κύπρο. Ο Όμιλος MPB αριθμεί 450 καταστήματα, από τα οποία 115 βρίσκονται στην Κύπρο, 170 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες. Το 2007, ο Όμιλος σημείωσε καθαρά έσοδα € 1.242 εκατ. και καθαρό κέρδος €593 εκατ.

*** CNP Assurances

Ο Όμιλος CNP Assurances κατέχει την ηγετική θέση στον χώρο των προσωπικών ασφαλειών στην Γαλλία και κατατάσσεται στους 5 μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στον τομέα ασφαλειών ζωής στην Ευρώπη. Το 2007, τα ασφάλιστρα του ανήλθαν σε € 31,5 δισ. και τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών εξόδων (EBIT) ξεπέρασαν τα €1.8 δισ.

Τα έσοδα από ασφάλιστρα από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου ανήλθαν σε € 4,5 δισ. αντιπροσωπεύοντας το 14% του συνόλου των ασφαλίστρων και συνεισφέροντας 24% στα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών εξόδων (EBIT) του Ομίλου. Εκτός από την Γαλλία, η CNP Assurances δραστηριοποιείται στην Ιταλία, Βραζιλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v