Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι τρέχει στη ΔΕΗ - Όλα τα "ανοιχτά μέτωπα"

Γιατί υποχρεώθηκε σε πτώση ο τίτλος της ΔΕΗ με μαζική έξοδο επενδυτών; Τα ανοιχτά μέτωπα με ΥΠΑΝ, συνδικαλιστές, ΔΕΣΜΗΕ και οι επόμενες κινήσεις της εταιρίας. Το μέλλον του Τ. Αθανασόπουλου.

Τι τρέχει στη ΔΕΗ - Όλα τα ανοιχτά μέτωπα
Κατακρημνίστηκε η μετοχή της ΔΕΗ κατά 15% από την ανακοίνωση της Επιχείρησης ότι οι ζημίες που θα παρουσιάσει στο β΄ εξάμηνο θα είναι μεγαλύτερες από αυτές του πρώτου, δηλαδή, με άλλα λόγια, θα ξεπερνούν τα 112 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν από τη ΔΕΗ, μιλούν για ζημίες το 2008 που θα προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Γιατί επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ να προβεί σε μια τέτοια δημοσιοποίηση, που ασφαλώς θα «τραυμάτιζε» ακόμη περισσότερο την εικόνα της; Ας δούμε τα γεγονότα, σε μια προσπάθεια να συνθέσουμε το παζλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση για το θέμα του νομικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, την οποία δεν εγκρίνει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

Ο ΥΠΑΝ είχε δεχτεί τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις στην περίπτωση που προχωρούσε αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος, κατά την άποψή τους, θα οδηγούσε στον τεμαχισμό της Επιχείρησης και στην ιδιωτικοποίησή της.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας και σε μια περίοδο κατά την οποία το γενικότερο κλίμα δεν ευνοεί την κυβέρνηση ο κ. Φώλιας ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να αναβάλει για μετά το 2009 τον νομικό διαχωρισμό, κάτι στο οποίο αντέδρασε οργισμένα ο κ. Αθανασόπουλος, για να αναγκαστεί σε υπαναχώρηση μία ημέρα μετά.

Άλλωστε, δεν θα ήταν η πρώτη φορά, τουλάχιστον μέσα στον τελευταίο μήνα, που οι δύο άνδρες διαφωνούσαν. Άλλη άποψη έχει ο υπουργός για τις κατηγορίες πληθυσμού που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την υιοθέτηση του κοινωνικού τιμολογίου, άλλη η ΔΕΗ.

Σε αυτό το σκηνικό «σκάει» την προηγούμενη Κυριακή η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τις αυξημένες ζημίες του β΄ εξαμήνου.

Την ίδια ημέρα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προαναγγέλλει ότι επίκειται την επομένη η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά με «αιχμή» τρία θέματα: την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), το τελευταίο καταφύγιο και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό ο κ. Αθανασόπουλος «φωνάζει» τόσο για τη χαμηλή τιμή πώλησης στην οποία είναι αναγκασμένη να πουλά η ΔΕΗ στη βιομηχανία το ηλεκτρικό ρεύμα στη λιανική, όταν το αγοράζει πολύ ακριβότερα στη χονδρική, καθώς και για την υποχρέωσή της να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια όποιον της το ζητήσει. Χαρακτηριστικά έχει μιλήσει για «δεσπόζουσα θέση επί ζημία».

Μία ημέρα μετά, τη Δευτέρα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά και στέλνει εξώδικο στη διοίκηση της ΔΕΗ για παραλείψεις της που αναφέρονται στα ίδια θέματα, αλλά και γιατί δεν απαιτεί η Επιχείρηση από τον ΔΕΣΜΗΕ το κόστος για τη μίσθωση πανάκριβων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τα δύο τελευταία καλοκαίρια και από το Δημόσιο το αντίτιμο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που προσφέρει, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτροδότηση των νησιών.

Ακολουθεί την Τρίτη άρθρο του κ. Αθανασόπουλου στην εφημερίδα «Καθημερινή», με το οποίο, επισείοντας τον κίνδυνο η χώρα μας να βιώσει κρίση τύπου Καλιφόρνιας και η ΔΕΗ να παρουσιάσει δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα μη αναστρέψιμα, ζητά να επιβληθεί ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Οκτωβρίου και ρυθμίσεις που στοχεύουν στην αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στην επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ποιον στοχεύουν όλες αυτές οι προτάσεις και τα αιτήματα για την ακύρωση των υποχρεώσεων της ΔΕΗ και την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρισμού; Φταίνε οι ιδιώτες παραγωγοί που «κερδίζουν» σε βάρος της ΔΕΗ; Φταίνε οι συνδικαλιστές που ζητούν μερίδιο στο μάνατζμεντ της Επιχείρησης;

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Η ΟΤΣ καθορίστηκε με εισήγηση της ΡΑΕ και απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα. Συνεπώς, η επαναξιολόγησή της είναι ζήτημα της ΡΑΕ και του ΥΠΑΝ. Το τελευταίο καταφύγιο όπως και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια απορρέουν από τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ και όσο αυτή θα ελέγχει πλέον του 70% της αγοράς. Ο νομικός διαχωρισμός με τη φόρμουλα που επιδιώκει η ΔΕΗ φαίνεται να «καπελώνει» τον ΔΕΣΜΗΕ, προοπτική που βρίσκει αντίθετο τον ΔΕΣΜΗΕ.

Συνεπώς, τα «βέλη» που εκτοξεύονται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, συνεπικουρούμενη, σε κάποιον βαθμό, και από το ισχυρό συνδικάτο, φαίνεται να απευθύνονται πρωτίστως στον βασικό μέτοχο, το Δημόσιο, και δευτερευόντως στη ΡΑΕ και στον ΔΕΣΜΗΕ.

Τι θέλει λοιπόν η ΔΕΗ;

Να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της και παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει όπως αυτή θέλει τα τιμολόγια;

Να της επιτραπεί η δυνατότητα να αυξήσει και άλλο την ισχύ της συνεχίζοντας να διατηρεί αυτή τη δεσπόζουσα θέση;

Πώς ακριβώς εννοεί τον ανταγωνισμό η διοίκηση της ΔΕΗ;

Μήπως εν τέλει όλη αυτή η πίεση που ασκείται, με άλλοθι την κακή οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης, θα «διευκολύνει» την προώθηση ρυθμίσεων που θα αλλοιώσουν τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού;

Ο κ. Αθανασόπουλος, με μια εξαιρετική επικοινωνιακή κίνηση και σε συνέχεια του άρθρου του, ζήτησε την Τετάρτη, με επιστολή του προς τον κ. Φώλια, να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής για θέματα που αφορούν στην Επιχείρηση και συγκεκριμένα για τα αίτια και τους παράγοντες που συντελούν στην αρνητική πορεία των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.
 

Στο πλαίσιο των συνδυασμένων κινήσεων που φαίνεται ότι σχεδιάζονται, η διοίκηση της ΔΕΗ προτίθεται να καταθέσει επίσημα πρόταση στη ΡΑΕ για την αλλαγή του υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος.

Το θέμα αυτό, αν και συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, που συνεδρίασε την Τρίτη, τελικά δεν συζητήθηκε. Η πρόταση προς τη ΡΑΕ θα κινείται στο πνεύμα των όσων ανέπτυξε στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο κ. Αθανασόπουλος. Επί της ουσίας εκτιμάται ότι οι απόψεις τις οποίες εξέθεσε για το ζήτημα αυτό ο κ. Αθανασόπουλος στο άρθρο του συνιστούν έμμεση πρόταση προς τη ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος προτείνει να υπάρξει μεταβατική περίοδος 3 έως 5 ετών κατά την οποία «θα ανασταλεί η εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα Συναλλαγών και θα αντικατασταθούν με απλούστερους κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, αναστολή της υφιστάμενης μεθόδου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) και της αμοιβής των εγχεόντων ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά, και αντικατάσταση της μεθόδου αυτής με μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες δυσκολίες της ελληνικής αγοράς, και ιδιαίτερα σε συνθήκες ανεπάρκειας ισχύος και ενέργειας, καθώς και ρυθμιζόμενων τιμολογίων σε συνδυασμό με υψηλές τιμές καυσίμων, και έλλειψης νερών, όσο αυτή διαρκεί».

Κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, «στόχος του νέου μεταβατικού μοντέλου θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δίκαιης για όλους αγοράς, με την εξασφάλιση εύλογου κέρδους για τους αποτελεσματικούς παίκτες, σε συνθήκες ρυθμιστικής ασφάλειας για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και ορθολογικών τιμών, ρυθμιστικά ελεγχόμενων, για τους καταναλωτές».

Για το θέμα του τελευταίου καταφυγίου η ΔΕΗ έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα προχωρήσει σε προσφυγή για την άρση του.

Πώς θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του ΥΠΑΝ τις επιδιωκόμενες αλλαγές από τη ΔΕΗ στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού; Σε πρώτη φάση, πάντως, «έδειξε την πόρτα» στην πρόταση της Επιχείρησης να εφαρμοστεί η ρήτρα καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου. Κύκλοι του ΥΠΑΝ υπενθύμισαν με νόημα ότι υφίσταται υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου, έπειτα από 27 χρόνια, από 1/1/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v