Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farm: Πάνε Ισπανία τα "Εν Ελλάδι"

Κοντά στη σύναψη συμφωνίας με ισπανική αλλαντοβιομηχανία για τη σύσταση μικτής θυγατρικής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων "Εν Ελλάδι" στην ιβηρική χερσόνησο βρίσκεται η Creta Farm.

Creta Farm: Πάνε Ισπανία τα Εν Ελλάδι
Κοντά στη σύναψη συμφωνίας με ισπανική αλλαντοβιομηχανία για τη σύσταση μικτής θυγατρικής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων "Εν Ελλάδι" στην ιβηρική χερσόνησο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Creta Farm.

Κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την αμερικανική αλλαντοβιομηχανία Clemens, η Creta Farm συζητάει με τον ισπανικό όμιλο τη σύσταση μικτής θυγατρικής, η οποία θα ελέγχεται κατά 50% από τις δύο πλευρές.

Η Creta Farm θα συνεισφέρει στη νέα εταιρία τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την Ισπανία, των σημάτων της, καθώς και της τεχνογνωσίας παραγωγής τους, ενώ ο Ίβηρας εταίρος, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, το δίκτυο διανομής και πωλήσεων, καθώς και όλες τις απαιτούμενες υποστηρικτικές εργασίες.

Έναντι της χορήγησης των δικαιωμάτων της πατέντας, η Creta Farm θα λαμβάνει και αμοιβή ίση με το 1,5% των καθαρών πωλήσεων της νέας μικτής εταιρίας, από τη στιγμή που αυτή θα εμφανίσει κέρδη .

Η ισπανική αγορά αλλαντικών κάνει ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ, ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν πρόθεση αγοράς της σειράς "Εν Ελλάδι" με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (της τάξης του 90%). Ο ισπανικός όμιλος, με τον οποίο είναι κοντά σε συμφωνία η Creta Farm, διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής και δίκτυο που καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας. Πέραν της γνωστής σειράς "Εν Ελλάδι" οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την παραγωγή και οικολογικού πατέ το οποίο θα παράγεται με ελαιόλαδο αντί ζωικού λίπους.

Η ελληνική αλλαντοβιομηχανία, έχοντας κατοχυρώσει παγκοσμίως την ευρεσιτεχνία παραγωγής αλλαντικών με ελαιόλαδο αντί για ζωικό λίπος, ανοίγει μια νέα εξειδικευμένη αγορά αλλαντικών σε μια περίοδο μάλιστα που η μεσογειακή διατροφή έχει επανέλθει στη μόδα λόγω των υγιεινών χαρακτηριστικών της.

Στόχος της ως το 2011 είναι να διαθέτει παρουσία, μέσω μικτών θυγατρικών σχημάτων με τοπικούς συνεταίρους, σε πέντε αγορές που τζιράρουν συνολικά περί τα 14 δισ. ευρώ για αλλαντικά. Ήδη, πέραν της Ισπανίας, η Creta έχει ολοκληρώσει έρευνες αγοράς σε Γερμανία Ιαπωνία και Ρουμανία. Στην αγορά της Γερμανίας μάλιστα η οποία έχει ετήσιες πωλήσεις αλλαντικών ύψους 10 δισ. ευρώ η Creta Farm βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τοπικό παραγωγό.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της Creta USA στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερβαίνουν προς το παρόν τις προσδοκίες, καθώς τρέχουν με δεκαπλάσιους ρυθμούς από αυτούς που είχε προϋπολογίσει η εταιρία.

Στην ελληνική αγορά η Creta Farm στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της από το 24% στο 40% εντός πενταετίας. Στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί εμφάνιση διπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης από αυτούς που αναπτύσσεται συνολικά η αγορά. Σημειώνεται πάντως ότι η Creta Farm πέτυχε από το 2001 ως το 2007 να εκτινάξει το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα από το 1% στο 24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v