Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τασόγλου: Κερδοφόρο εκτιμά το 2003

Με κέρδη εκτιμά η διοίκηση της Τασόγλου πως έκλεισε το 2003, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή προς το Χ.Α., όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως θα καταθέσει αίτηση για άρση της επιτήρησης της μετοχής, ενώ παραθέτει διευκρινίσεις για το πρόστιμο των 94,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε σε θυγατρική της.

Τασόγλου: Κερδοφόρο εκτιμά το 2003
Με κέρδη και κύκλο εργασιών ύψους 18 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Τασόγλου πως έκλεισε η χρήση του 2003, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή της προς το Χ.Α. όπου μεταξύ άλλων παραθέτει διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή φορολογικού προστίμου στη θυγατρική Globalfon Τηλεπικοινωνίες.

Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει πως θα καταθέσει αίτηση για άρση της επιτήρησης της μετοχής της εταιρίας.

Ειδικότερα, η Τασόγλου επισημαίνει πως το έτος 2003 και παρά τις αντιξοότητες της αγοράς, οι πωλήσεις έφτασαν στα 18 εκατ. ευρώ (σε σχέση με 17,9 εκατ. ευρώ πέρυσι) ενώ παράλληλα η διοίκηση αναφέρει πως αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το 2004.

Όσον αφορά στην επιβολή φορολογικού προστίμου ύψους 94,5 εκατ. ευρώ στην Global Τηλεπικοινωνίες στην οποία η Τασόγλου συμμετέχει με ποσοστό 33,4% σημειώνεται πως δεν θα επηρεάσει τα μεγέθη της εισηγμένης.

Αναλυτικότερα, σχετικά με την Globalfon αναφέρεται πως έχει ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης το χονδρικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας (εισαγωγή, εμπορία εντός Ελλάδος και δη με γνωστούς και επώνυμους πελάτες και εξαγωγή) αντικείμενο με το οποίο δεν ασχολείται η Τασόγλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει πως τα εξειδικευμένα στελέχη της Globalfon που ασχολούνται με τις καθημερινές συναλλαγές της, δεν έχουν καμία σχέση με την Τασόγλου, όπως και οι εκπρόσωποί της εταιρίας.

Κατά συνέπεια, η Τασόγλου διευκρινίζει πως ήδη εξετάζεται με προσοχή από τους συμβούλους της εταιρίας το θέμα της θυγατρικής.

Επίσης, στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως κατά τους ισχυρισμούς του ελέγχου η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε προμηθεύτρια επιχείρηση της Globalfon (υπαρκτή), η οποία, κατά τις παραδοχές της φορολογικής αρχής, φέρεται ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πωλήσεις που διενήργησε το έτος 2001 στην Globalfon η οποία μεταπωλούσε τα ίδια είδη στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται η φορολογική αρχή έκρινε ότι τόσο οι αγορές της Globalfon από τον εν λόγω προμηθευτή, όσο και η μετέπειτα μεταπώλησή τους συνιστούν ”ανύπαρκτες ή εικονικές” συναλλαγές, που κατά τον έλεγχο ανήλθαν σε 24.684 χιλ. ευρώ αγορές (από την Globalfon) και σε 23.696 χιλ. ευρώ (μεταπωλήσεις της Globalfon), που συνιστούν το 35,64% του κόστους πωληθέντων και το 38,61% του συνόλου των πωλήσεων της χρήσης 2001 αντίστοιχα, ενώ αναφέρεται επίσης πως ενόψει του χαρακτηρισμού των πράξεων τα φορολογικά πρόστιμα είναι εξαιρετικά υψηλά (άρθρο 5 και 9 Ν. 2523/1997).

Σύμφωνα με την ίδια πάντα επιστολή το ενδιαφέρον της Τασόγλου εστιάζεται στην ανακάλυψη της αλήθειας της υπόθεσης, που καταστρέφει την επένδυσή της στην Globalfon και η οποία θα καταδείξει και την μορφή της αντίδρασής της εισηγμένης στην υπόθεση αυτή.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η Globalfon έχει τη δυνατότητα να ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα κατά της απόφασης επιβολής προστίμου (προσφυγή με καταβολή του 25% του προστίμου), ενώ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ακόμα - με αίτηση αναστολής - και την μη πληρωμή του εν λόγω ποσού.

Η προθεσμία της προσφυγής είναι εξήντα ημέρες, ενώ όπως αναφέρεται δεν τίθεται θέμα τακτοποίησης ή διακανονισμού καθώς η θυγατρική δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, ενώ επισημαίνεται πως εάν δεν υπάρξει αναστολή ή ακύρωση της απόφασης, η Globalfon θα οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή.

Παράλληλα, η Τασόγλου εξηγεί πως λόγω της ανεξάρτητης λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων, η απαίτηση της εισηγμένης κατά της θυγατρικής ανερχόταν στις 31/12/2003 2.986,43 ευρώ (αφορά τρέχουσες πωλήσεις μικροσυσκευών), που εισπράχθηκε το 2004 και κατά συνέπεια δεν συντρέχει κίνδυνος απώλειας απαιτήσεων.

Επίσης, επισημαίνεται πως η εισηγμένη δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χρηματική ενίσχυση της θυγατρικής, καθώς – όπως τονίζει - δεν έχει αναλάβει ανάλογη υποχρέωση, ενώ συμπληρώνει πως δεν υπάρχει υποχρέωση λογιστικοποίησης του προστίμου από πλευράς της εισηγμένης μητρικής εφόσον το πρόστιμο έχει επιβληθεί στη Globalfon και όχι στην Τασόγλου.

Εξάλλου, η ζημιά της εισηγμένης από τη συγκεκριμένη υπόθεση περιορίζεται στο ποσό της αξίας αποτίμησης της συμμετοχής της, το οποίο στις 31/12/2002 ανερχόταν στις 758.631,82 ευρώ, ποσό για το οποίο θα πρέπει να σχηματισθούν ισόποσες προβλέψεις, με βάση την αρχή της συντηρητικότητας στη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό συμβούλιο της Globalfon σημειώνεται πως ως διοικητικό στέλεχος συμμετέχει ο κ. Σπύρος Α. Τασόγλου, βασικός μέτοχος της εισηγμένης.

Τέλος, και σύμφωνα με την ίδια πάντα επιστολή, παρά το προαναφερθέν γεγονός, η Τασόγλου θα παρουσιάσει κερδοφόρα αποτελέσματα για τη χρήση του 2003, ενώ επισημαίνεται πως έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως, έχει οργανωθεί και επικεντρωθεί στο κύριο αντικείμενό της και με χρηματικά διαθέσιμα μεγαλύτερα των 5.000.000,00 ευρώ και μηδενικές υποχρεώσεις προς τράπεζες.

Επίσης, σημειώνεται πως η εταιρία έχει όλα τα εφόδια να επιτύχει μία κερδοφόρα χρoνιά, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και αίτηση άρσης της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Τασόγλου αναφέρει πως η εταιρία με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 17.12.2002 εφάρμοσε και ολοκλήρωσε εντός του 2003 ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την επιστροφή της στην κερδοφορία, σχέδιο το οποίο δεν σχετίζεται με την κεφαλαιουχική επένδυσή μας στην Globalfon, ούτε επηρεάζεται από την πορεία της επένδυσής μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο