Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fieratex: Αναμένει βελτίωση από β΄ εξάμηνο 2009

Εμφανής θα είναι στα αποτελέσματα της Φιερατέξ στη χρήση 2008 η απελευθέρωση των ποσοστώσεων για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Ασία στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Fieratex: Αναμένει βελτίωση από β΄ εξάμηνο 2009
Εμφανής θα είναι στα αποτελέσματα της Φιερατέξ Α.Ε. στην κλειόμενη χρήση 2008 η απελευθέρωση των ποσοστώσεων για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Ασία στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η εταιρία κλείνει την παρελθούσα χρήση με μειωμένες πωλήσεις σε ποσοστό 13,6%, φτάνοντας περίπου τα 29,7 εκατ. ευρώ και με ζημίες της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους 569.153 ευρώ το 2007.

Η διοίκηση της εταιρίας προσβλέπει σε μερική αναστροφή της κρίσης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σενάριο το οποίο αν δεν επιβεβαιωθεί και συνεχιστεί η σημερινή ύφεση, τότε τα μηνύματα για το 2010 θα είναι εξαιρετικά δυσμενή για τον κλάδο τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα.

Το 2008 ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη χρονιά για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, δεδομένης της απελευθέρωσης από 1/1/2008 των ποσοστώσεων εισαγωγών από τις χώρες της Ασίας, που είχε αρχίσει να παρουσιάζει συνέπειες από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κι ενώ η εκτίμηση ήταν ότι η κατάσταση αυτή θα αναστρεφόταν από τα τέλη του 2008, ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση για να εντείνει ακόμη περισσότερο τα υφιστάμενα προβλήματα με την ανάσχεση των παραγγελιών.

Κοντά σε αυτά να συνυπολογιστεί το τρελό ράλι των τιμών του πετρελαίου πέρυσι -η Φιερατέξ θεωρείται ενεργοβόρα βιομηχανία- σε συνδυασμό με την υψηλή ισοτιμία δολαρίου με το ευρώ, που καθιστούσε πολύ πιο φθηνά τα προϊόντα από ασιατικές χώρες, τα οποία τιμολογούνται σε δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρία, όπως και όλος ο κλάδος, να εμφανίσει μείωση πωλήσεων και για πρώτη φορά ζημίες.

Ωστόσο, δύο από τις παραπάνω αιτίες φαίνεται να εκλείπουν με την έναρξη της τρέχουσας χρήσης. Ήδη οι τιμές των καυσίμων έχουν εξορθολογιστεί, ενώ αρχίζει σιγά-σιγά να κλείνει και η ψαλίδα μεταξύ δολαρίου και ευρώ.

Ο οικονομικός διευθυντής της Φιερατέξ κ. Ιωάννης Πάτσιος, που μίλησε στο euro2day.gr, επισήμανε ότι η αναστροφή της ύφεσης θα κριθεί από την οικονομία εκείνη στην οποία θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Εάν είναι οι ΗΠΑ, όπως είπε, τότε αναμένεται πολύ πιθανόν μια μικρής έκτασης «διόρθωση» της σημερινής δύσκολης κατάστασης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε πρώτη φάση, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι παραγγελίες προς την Ευρώπη, καθώς όλοι θα επιζητούν ασφάλεια στις παραδόσεις και υψηλή ποιότητα, σε σχέση με τις χώρες της Ασίας, όπου καταγράφονται και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και επιπλέον για να είναι συμφέρουσες οικονομικά οι παραγγελίες θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλες.

Σε αυτό το σκηνικό η διοίκηση της Φιερατέξ αποφεύγει να διατυπώσει προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της το 2009, επιδεικνύοντας όχι «συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά «ρεαλισμό ενώπιον των δεδομένων που υπάρχουν».

Στόχος της εταιρίας για το τρέχον έτος είναι να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει και να μειώσει το κόστος παραγωγής της. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση στα τέλη του 2007 επενδυτικού προγράμματος ύψους 800.000 ευρώ για την αντικατάσταση ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού, η Φιερατέξ έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009, έχοντας όμως και τη δυνατότητα παράτασης, η εταιρία θα αγοράσει νέο μηχανολογικό εξοπλισμό σε αντικατάσταση παλαιότερου και πιο ενεργοβόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v