Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στα 24 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2008

Στα 24 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο σύνολο της χρήσης 2008, ενώ στο δ' τρίμηνο, ο όμιλος εμφανίζει ζημιές ύψους 130 εκατ. ευρώ, επιβαρυμένος από ζημιές σε αποτίμηση αποθεμάτων.

ΕΛΠΕ: Στα 24 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2008
Στα 24 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο σύνολο της χρήσης 2008, ενώ στο δ' τρίμηνο, ο όμιλος εμφανίζει ζημιές ύψους 130 εκατ. ευρώ, επιβαρυμένος από ζημιές στην αποτίμηση αποθεμάτων. 

Όπως επισημαίνει η εταιρία, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν αρνητικά κατά 482 εκατ. ευρώ, λόγω της πρωτοφανούς πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου στο β' εξάμηνο του έτους.

Τα ΕΒΙΤDΑ του ομίλου εμφανίζονται αρνητικά, στα -94 εκατ. ευρώ  στο δ' τρίμηνο, ενώ για το σύνολο της χρήσης, διαμορφώνονται στα 249 εκατ., μειωμένα κατά 60% από το 2007.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν έμφαση σε συγκρίσιμα μεγέθη, όπου δεν συνυπολογίζονται οι μεταβολές στην αποτίμηση των αποθεμάτων.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο δ' τρίμηνο διαμορφώνονται στα 35 εκατ. ευρώ, από 6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Σε ετήσια βάση, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 216 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7%.    

Σε συγκρίσιμη βάση, τα EBITDA της εταιρίας εμφανίζονται αυξημένα κατά 117%, στα 143 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο, ενώ για το σύνολο της χρήσης, είναι αυξημένα 12% στα 513 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρές ζημιές ύψους 154 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο, με τις ζημιές από αποθέματα στα 382 εκατ. ευρώ λόγω της ισχυρής υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2008 ύψους €0,45 ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος των €0,15, που καταβλήθηκε μέσα στο 2008. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση ύψους 8,3% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής στις 25 Φεβρουαρίου 2009.

Κύρια σημεία 2008

Ο Όμιλος εμφάνισε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, κυρίως λόγω βελτιωμένων αποδόσεων στον κλάδο της Διύλισης (αυξημένα περιθώρια και βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων).

Στην Εμπορία, συνεχίσθηκαν η αναδιάρθρωση του δικτύου λιανικής στην Ελλάδα και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια, ενώ η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου ουσιαστικά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2007.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση στην Ελληνική αγορά διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι η ΕΛ.ΠΕ. αύξησε το μερίδιο αγοράς της. Συνεχίσθηκε η άνοδος της κατανάλωσης πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια, παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης που παρατηρήθηκε στο Δ’ τρίμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα του κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν θετικά.

Επισημαίνεται ότι τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά από την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά €482 εκ., λόγω της πρωτοφανούς πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Το 2007 τα αποτελέσματα είχαν επηρεασθεί θετικά κατά €159 εκ. από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Τα κέρδη από την κατά 35% συμμετοχή του Ομίλου στη ΔΕΠΑ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, ενισχύθηκαν κατά 130% στα €55 εκ., έναντι €24 εκ. το 2007.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €10,1 δισ. έναντι €8,5 δισ. το 2007, αυξημένος κατά 19%.

Τέλος, οι καθαρές ταμειακές ροές έφθασαν τα €500 εκ., έναντι €240 εκ. το 2007, η δανειακή μόχλευση μειώθηκε στο 22% έναντι 28% το 2007 και ο Όμιλος διατήρησε την ισχυρή χρηματοοικονομική του θέση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές του Ομίλου σε συνάρτηση με το επενδυτικό του πρόγραμμα και τις ταμειακές ροές, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2008 ύψους €0,45 ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος των €0,15, που καταβλήθηκε μέσα στο 2008. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση ύψους 8,3% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής στις 25 Φεβρουαρίου 2009.

Κύρια σημεία Δ’ τριμήνου 2008:

Το πλέον σημαντικό στοιχείο του Δ’ τριμήνου 2008 ήταν η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου Διύλισης, όπου τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 236% σε €131 εκ., έναντι €39 εκ. το 2007, λόγω βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης καθώς επίσης και €15 εκ. κέρδος που προέκυψε από την υλοποίηση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας του Ομίλου.

Ο κλάδος της Εμπορίας στην Ελλάδα επηρεάσθηκε αρνητικά από τη σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων, ενώ η συνεχιζόμενη διεθνής ύφεση επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία στον κλάδο των Πετροχημικών, όπου υπήρξε μείωση της ζήτησης και των περιθωρίων κέρδους.

Σημειώνεται ότι η δημοσιευμένη κερδοφορία επηρεάσθηκε από ορισμένα μη λειτουργικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά €138 εκ. από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου στην Ε&Π και κατά €53 εκ. από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για στρατηγική συμμαχία με την Ιταλική Edison στον κλάδο της Παραγωγής & Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αντίθετα, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά από την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά €428 εκ., λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, έναντι κερδών €107 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Τέλος, οι καθαρές ταμειακές ροές έφθασαν τα €900 εκ. (αντίστοιχη περίοδος ’07: -42€ εκ.), λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαιοειδών, την πιο σφιχτή διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, καθώς και από τα ποσά που εισπράχθηκαν από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου στην Ε&Π.

Ο κος Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχολίασε:

«Σε μια χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα, η λειτουργική κερδοφορία και οι χρηματοροές του Ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά λόγω των αυξημένων περιθωρίων διύλισης, των συνεχιζόμενων λειτουργικών βελτιώσεων και των ικανοποιητικών αποδόσεων συνολικά του χαρτοφυλακίου των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας.

Λόγω της σημαντικής θέσης της Εταιρεία μας στην Ελληνική αγορά, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε δυσανάλογα υψηλά, σε σχέση με τις λειτουργικές μας ανάγκες, αποθέματα ασφαλείας.

Πέραν από το προφανές υψηλό κόστος χρηματοδότησης και την ανάγκη δέσμευσης πόρων για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, η πολιτική τιμολόγησης που ακολουθείται υποχρεώνει την Εταιρεία να αναλαμβάνει πλήρως τον κίνδυνο της διακύμανσης των διεθνών τιμών.

Έτσι, παρόλη την βελτίωση των συγκρίσιμων κερδών EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση στα €513 εκ., τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά κατά €482 εκ. λόγω της πρωτοφανούς πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου το 2ο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2008 συνεχίσθηκαν οι στρατηγικές πρωτοβουλίες για δημιουργία αξίας. Συγκεκριμένα, αναδιαρθρώσαμε το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων μας στην Ε&Π, ολοκληρώσαμε τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με την ιταλική Edison και προωθήσαμε το πρόγραμμα λειτουργικών βελτιώσεων.

Σε ότι αφορά το 2009, στο 1ο δίμηνο του έτους παρατηρούνται σταθερά περιθώρια διύλισης και όγκοι πωλήσεων. Παραμένουμε όμως επιφυλακτικοί λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και των επιδράσεών της στις αγορές στις οποίες λειτουργούμε. Στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην στρατηγική και στους στόχους μας για κερδοφόρα ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα μετασχηματισμού σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου με στόχο την ενίσχυση των λειτουργιών μας, καθώς και στο επενδυτικό πρόγραμμα αναφορικά με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης, δύο έργα τα οποία προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μας.

Παράλληλα συνεχίζουμε μια συγκροτημένη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης και των κινδύνων, σε συνδυασμό με αυστηρότερο έλεγχο των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών.»

--Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ισχυρά κρίνει τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων η Εθνική Π&Κ σε flashnote με ημερομηνία 26/2, ενώ τιμή-στόχος και σύσταση της μετοχής της εισηγμένης βρίσκονται υπό αναθεώρηση.

Η Εθνική Π&Κ επισημαίνει την ανώτερη των εκτιμήσεων απόδοση του κλάδου διύλισης, αλλά υπογραμμίζει την χαμηλή ορατότητα των περιθωρίων κέρδους του κλάδου στο προσεχές διάστημα, υπό τις παρούσες συνθήκες στην αγορά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v