Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Απαντήσεις Χατζηεμμανουήλ εφ’ όλης της ύλης

Βλέπει εξαγορές στο εξωτερικό, θεωρεί ενισχυμένες τις ελληνικές θέσεις ως προς το μονοπώλιο και συνεχίζει την εσωτερική αναδιοργάνωση του οργανισμού - Μειώνει τις αποδοχές του κατά 42%.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
 Βλέπει εξαγορές στο εξωτερικό, θεωρεί ενισχυμένες τις ελληνικές θέσεις ως προς το μονοπώλιο και συνεχίζει την εσωτερική αναδιοργάνωση του οργανισμού - Μειώνει τις αποδοχές του κατά 42%.

Την πεποίθησή του ότι κατά τη διάρκεια της 15μηνης περίπου θητείας του ο ΟΠΑΠ είναι πιο δυνατός σε σχέση με το παρελθόν εξέφρασε σε χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

"Ο ΟΠΑΠ δεν είναι ένα ομόλογο που λήγει το 2020" ανέφερε, επικεντρώνοντας την ομιλία του στους παρακάτω βασικούς άξονες:

• Στις εξαγορές που πολύ πιθανόν να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς ο ΟΠΑΠ διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και οι αποτιμήσεις των άλλων εταιριών έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε στις κατά καιρούς προτάσεις που δέχεται μέσω επενδυτικών τραπεζών, ενώ φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη διεκδίκηση της τουρκικής κρατικής λοταρίας, τονίζοντας: "Συγκαταλεγόμαστε στους ισχυρούς διεκδικητές, πιστεύουμε στις λοταρίες, πιστεύουμε ότι η γεωγραφική επέκταση θα πρέπει να γίνεται σε γειτονικές χώρες". Ως προς το τίμημα που ο ΟΠΑΠ είναι διατεθειμένος να προσφέρει τονίζει πως "δεν θα εξαγοράσουμε για να εξαγοράσουμε, δεν θα κάνουμε επίδειξη ανδρισμού"…

• Στην πορεία του κρατικού μονοπωλίου, το οποίο "σήμερα είναι περισσότερο ασφαλές σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ". Αυτό τόνισε επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της πορτογαλικής υπόθεσης, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ολομέλεια κ.λπ.

• Στην εσωτερική αναδιοργάνωση του ΟΠΑΠ με την ψήφο των εργαζομένων, στόχος της οποίας είναι να μετατραπεί ο οργανισμός "από… δημόσιο σε παραγωγική εταιρία". Αναφορά επίσης έγινε τόσο στη συνεργασία με τους πράκτορες όσο και στον επικείμενο εκσυγχρονισμό των πρακτορείων, ο οποίος αρχίζει πειραματικά από την Κύπρο, με στόχο να επεκταθεί (με όποιες ενδεχόμενες βελτιώσεις απαιτηθούν) και στην Ελλάδα.

• Στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς αυτή έχει υπεραποδώσει κατά πολύ όχι μόνο των υπόλοιπων ελληνικών μετοχών του FTSE/ASE-20 αλλά και των εταιριών του κλάδου τυχερών παιχνιδιών, διεθνώς.

Επίσης, ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι κατά την περίοδο της προεδρίας του, και παρά την τάση αποχώρησης των ξένων επενδυτών από τη Σοφοκλέους, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τα διεθνή funds ενίσχυσαν τις θέσεις τους και τώρα κατέχουν πάνω από το 58% του οργανισμού.

Επωφελής η εξαγορά Neurosoft

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επιθέσεις που δέχεται κυρίως από πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εξαγορά της καταστατικής μειοψηφίας της εταιρίας Neurosoft, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον ΟΠΑΠ (βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr) καθώς "ένα μόνο από τα σάπια παιχνίδια να αποκαλύψει το πρόγραμμα της εταιρίας καθιστά την εξαγορά συμφέρουσα" Επιπλέον, ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε στα πολύ αυξημένα κέρδη της Neurosoft το 2008 καθώς και στις δικλίδες ασφαλείας που έχουν υπογραφεί στη συμφωνία, όπου ο ΟΠΑΠ έχει δυνατότητα αντιστροφής του deal ή μείωσης του τιμήματος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ αναφερόμενος στις αποδοχές του, επανέλαβε και πάλι ότι τα ίδια χρήματα έπαιρνε και ο προκάτοχός του για τη μία εκ των δύο θέσεων που κατέχει σήμερα ο ίδιος και υπεραμύνθηκε των bonus ως μέτρου ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, "δεχόμενος τις προτροπές του πρωθυπουργού ότι σε χαλεπούς καιρούς ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι" δήλωσε πως ποσοστό των αποδοχών του που ανήκει σε Έλληνες μετόχους (το 42% σήμερα) θα το διαθέτει σε φιλανθρωπικούς και σε άλλους παρόμοιους σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v