Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Συρρίκνωση ζημιών το 2003

Με αύξηση 25,8% στο κύκλο εργασιών και συρρίκνωση των ζημιών από 1,52 εκατ. ευρώ σε 1,3 εκατ. ευρώ, έκλεισε η χρήση του 2003 για την Ακρίτας, η οποία αναμένει ότι το 2004 θα είναι ευνοϊκότερο.

Ακρίτας: Συρρίκνωση ζημιών το 2003
Στα 27,3 εκ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις της Ακρίτας το 2003, σημειώνοντας αύξηση 25,8%.

Τα ΕΒΙΤDA διατηρήθηκαν σταθερά σε 0,85 εκ. ευρώ από 0,89 εκ. ευρώ αντίστοιχα, όπως και τα καθαρά αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν σε ζημιές 1,3 εκ. ευρώ από ζημιές 1,52 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2003 ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγικής λειτουργίας της νέας γραμμής μοριοσανίδας, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από την επίτευξη των υψηλών στόχων της Ακρίτας, αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων της και την τεχνική πρόκληση της θέσης σε λειτουργία μίας μεγάλου μεγέθους βιομηχανικής μονάδας.

Η αξιοποίηση της νέας δυναμικότητας αύξησε τις πωλήσεις της Ακρίτας το 2003 κατά 73% σε όγκο προϊόντων μοριοσανίδας, μέσω της ενίσχυσης του μεριδίου της εταιρίας στην ελληνική αγορά αλλά και της σημαντικά αυξημένης εξαγωγικής της δραστηριότητας. Το μικτό περιθώριο κέρδους προ αποσβέσεων της Ακρίτας ήταν 11% σε σύγκριση με 13% το 2002.

Σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση, ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή με δείκτη ιδίων προς ξένα κεφάλαια ίσο με 2,08.

Επισημαίνεται, ότι η Ακρίτας έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 10 εκ. ευρώ στους τομείς της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της και των εναλλακτικών πρώτων υλών, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2005.

Το πρόγραμμα αφορά μεταξύ άλλων μία νέα, ιδιαίτερα σύγχρονη και μεγάλης δυναμικότητας γραμμή μελαμίνης, της οποίας η εγκατάσταση θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο. Οι νέες επενδύσεις προγραμματίστηκαν για την πλήρη αξιοποίηση της νέας δυναμικότητας παραγωγής μοριοσανίδας καθώς και της περαιτέρω βελτίωσης της κοστολογικής της απόδοσης.

Ο κλάδος της βιομηχανίας τεχνητής ξυλείας στην Ευρώπη βρίσκεται στην αρχή μιας ήπιας ανάκαμψης, που αναγνωρίζεται από τις πρώτες αυξήσεις τιμών των προϊόντων της μετά από μια τριετία συνεχούς καθοδικής πορείας.

Η ελληνική αγορά το 2003 αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας και της ταχείας εγχώριας αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2004 προβλέπεται ευνοϊκότερο, λόγω της προβλεπόμενης βελτίωσης του περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη και της σημαντικής αναμενόμενης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v