Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Οι προτάσεις του δ.σ. για διανομή κερδών

Η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2003, η διανομή μερίσματος, η δωρεάν διάθεση bonus και μετοχών στο προσωπικό, το πρόγραμμα stock option, η ακύρωση ιδίων μετοχών και η εκλογή νέου δ.σ. είναι μερικά από τα θέματα της ατζέντας της γ.σ. της Eurobank που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου 2004.

Eurobank: Οι προτάσεις του δ.σ. για διανομή κερδών
Η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2003, η διανομή μερίσματος, η διάθεση bonus και μετοχών στο προσωπικό, η έγκριση προγράμματος stock option, η ακύρωση ιδίων μετοχών και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου είναι μερικά από τα θέματα της ατζέντας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Eurobank που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου 2004.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά το έτος 2003 και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, επιτρέπουν στη Διοίκηση να προτείνει την καταβολή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Το σύνολο του προτεινόμενου μερίσματος ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ.

Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή των 0,60 ευρώ έναντι μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή της χρήσης 2002, αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,9% (βάσει της τιμής κλεισίματος 31.12.2003).

Εφόσον το προτεινόμενο μέρισμα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, από την Τρίτη 6.4.2004 οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα, και από τη Δευτέρα 19.4.2004 θα αρχίσει η καταβολή του.

Προτείνεται επίσης η διανομή κερδών ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε μέλη του προσωπικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεμένων με αυτή εταιρειών, έναντι ποσών 7,3 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ (εφάπαξ αμοιβή λόγω αντικατάστασης της δρχ. από το ευρώ) που διενεμήθησαν για τη χρήση 2002.

Προβλέπεται επίσης η δωρεάν διάθεση 900.000 νέων μετοχών, σε μέλη του προσωπικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών, με κεφαλαιοποίηση μέρους των κερδών της χρήσεως 2003.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει να διατεθεί ποσό 2.655.000 ευρώ από τα κέρδη χρήσεως για διανομή 900.000 δωρεάν μετοχών στο προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στις 31.12.2003 με οποιαδήποτε σχέση και μορφή εργασίας, περιλαμβανομένων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με κριτήριο επιλογής και κατανομής τη θετική συμβολή στο έργο του Ομίλου σε συνδυασμό με τη θέση και το λειτουργικό επίπεδο ευθύνης εκάστου.

Για τη χρήση 2002, η Διοίκηση της Eurobank είχε προτείνει τη δωρεάν διάθεση 1.050.000 νέων μετοχών σε μέλη του προσωπικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. Η πρόταση εγκρίθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 19ης Μαΐου 2003.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει τη διάθεση πιστοποιητικών προαιρέσεως (stock options) για την αγορά 1.550.000 μετοχών της Τράπεζας στο προσωπικό και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στις 31.12.2003.

Η τιμή άσκησης θα ανακοινωθεί κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.

Οι δικαιούχοι θα δικαιούνται να ασκήσουν τα δικαιώματα που προκύπτουν από τα πιστοποιητικά προαιρέσεως κάθε Δεκέμβριο των ετών 2005, 2006 και 2007.

Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2002, η Διοίκηση είχε προτείνει τη διάθεση πιστοποιητικών προαιρέσεως (stock options) για την αγορά 1.355.000 μετοχών σε μέλη του προσωπικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. Η πρόταση εγκρίθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 19ης Μαΐου 2003.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Τράπεζας.

Ειδικότερα, προτείνεται η αγορά τόσων ιδίων μετοχών, ώστε ο εκάστοτε συνολικός αριθμός των ανηκουσών στην Τράπεζα ιδίων μετοχών (συνυπολογιζομένων των μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα έχουν αποκτηθεί και αφαιρουμένων των μετοχών που έχουν ήδη ή θα έχουν εν τω μεταξύ πωληθεί ή ακυρωθεί) να μην υπερβαίνει ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου (31.500.000 μετοχές περίπου), με κατώτατη τιμή αγοράς 5 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς 27,09 ευρώ ανά μετοχή, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών από τη Γ.Σ., εφάπαξ ή τμηματικά.

Η από 11-9-2003 Γενική Συνέλευση είχε εγκρίνει πρόγραμμα αποκτήσεως από την Τράπεζα ιδίων μετοχών, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε την 23-9-2003. Κατά το διάστημα από 23-9-2003 έως και 12-3-2004, πραγματοποιήθηκαν αγορές 4.734.510 μετοχών, με ανώτατη τιμή αγοράς ανά μετοχή 17,40 ευρώ, κατώτατη 13,18 ευρώ και μέση τιμή 14,47 ευρώ. Κατόπιν αυτού, ο συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών που κατείχε η Τράπεζα την 12-3-2004 ανέρχεται σε 7.171.819 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,27% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Κατά τη συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι θα ενημερωθούν για τον συνολικό αριθμό, την ανώτατη, κατώτατη και μέση τιμή αγοράς ιδίων μετοχών κατά το χρονικό διάστημα από 23-9-2003 έως και 2-4-2004. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση καταλόγου πωλητών από τους οποίους αποκτήθηκαν ίδιες μετοχές κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, την ακύρωση 6.000.000 ιδίων μετοχών (που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Η ακύρωση των ιδίων μετοχών, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν επηρεάζει τα Ίδια Κεφάλαια και την Κεφαλαιακή Επάρκεια της Τράπεζας, διότι το κόστος αγοράς αυτών των μετοχών ήδη αφαιρείται από τα Ίδια Κεφάλαια, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας σε επίπεδο βασικών κεφαλαίων (Tier I) είναι ισχυρή (δείκτης 10,4%) και δεν χρειάζεται ενίσχυση (η οποία θα προέκυπτε από την πώληση των μετοχών) προκειμένου η Τράπεζα να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανάπτυξη των εργασιών της, και

”Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας είναι ήδη συγκριτικά ανώτερα από αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας να υπολείπεται φαινομενικά των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η απόδοση της Τράπεζας στο σύνολο του ενεργητικού είναι ανώτερη. Τυχόν πώληση των ιδίων μετοχών θα ενίσχυε περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας, μειώνοντας την απόδοσή τους. Παράλληλα θα μείωνε τα κέρδη ανά μετοχή, ασκώντας πιθανώς δυσμενή επίδραση στην αξία αυτής”, αναφέρει στο σημείωμά του το δ.σ. της Eurobank.



Η αποχώρηση της Deutsche Bank από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση και τον αριθμό του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο προτείνεται να απαρτίζεται πλέον από 16 μέλη.

Προς εκλογή προτείνονται οι κάτωθι αναφερόμενοι, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, με τις ακόλουθες ιδιότητες:

1. Νικήτας Ξενοφών του Κωνσταντίνου, εκτελεστικό μέλος (Πρόεδρος)

2. Γόντικας Γεώργιος του Κωνσταντίνου, μη εκτελεστικό μέλος (Επίτιμος Πρόεδρος)

3. Λάτση Άννα Μαρία Λουΐζα του Ιωάννη, μη εκτελεστικό μέλος (Α’ Αντιπρόεδρος)

4. Εφραίμογλου Λάζαρος του Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος (Β’ Αντιπρόεδρος)

5. Νανόπουλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου, εκτελεστικό μέλος (Διευθύνων Σύμβουλος)

6. Μπαλλής Βύρων του Νικολάου, εκτελεστικό μέλος (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος)

7. Καραμούζης Νικόλαος του Βασιλείου, εκτελεστικό μέλος (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος)

8. Κύρκος Χαράλαμπος του Μαργαρίτη, εκτελεστικό μέλος

9. Παυλίδης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, εκτελεστικό μέλος

10. Αντωνάτος Φώτιος του Σπυρίδωνος-Χαραλάμπους, μη-εκτελεστικό μέλος

11. Μπίμπας Αντώνιος του Γεωργίου, μη-εκτελεστικό μέλος

12. Bussetil Emmanuel του Κωνσταντίνου, μη-εκτελεστικό μέλος

13. Λάτσης Σπύρος του Ιωάννη, μη-εκτελεστικό μέλος

14. Πεταλάς Περικλής του Παναγιώτη, μη-εκτελεστικό μέλος

15. Λαμπρόπουλος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος

16. Φαφαλιός Στάμος του Παναγιώτη, ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος

Η θητεία του προτεινόμενου Διοικητικού Συμβουλίου θα λήξει με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει εντός του έτους 2007.

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία, για τη λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων 3 και 8 της Ημερήσιας Διάταξης, η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί την 23/4/2004, ημέρα Παρασκευή, στο Ξενοδοχείο ”Αμαλία”, Πλατεία Συντάγματος, στις 15.00.

* Η έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της EFG Eurobank δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο