Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Ζημιές 6,1 εκατ. ευρώ στο Q1

Ζημιές ύψους 6,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α' τρίμηνο η Μπήτρος Συμμετοχική, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί στα 33,1 εκατ. ευρώ από 63,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.  

Μπήτρος: Ζημιές 6,1 εκατ. ευρώ στο Q1
Ζημιές ύψους 6,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α' τρίμηνο η Μπήτρος Συμμετοχική, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί στα 33,1 εκατ. ευρώ από 63,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως αναφέρει η εταιρία, κορυφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην αγορά του χάλυβα -εγχώρια και διεθνή-, αφήνοντας έντονα σημάδια στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά.

Βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς κατά την περίοδο αυτή ήταν η περιορισμένη ζήτηση και η παρεπόμενη ραγδαία πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές βασικών χαλυβουργικών προϊόντων υποχώρησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009 κατά 20% - 25%, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 55%-60% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου του 2008.

Η κατακρήμνιση των τιμών, σε συνδυασμό με τη μείωση του όγκου των πωλήσεων λόγω περιορισμένης ζήτησης, οδήγησε τον τζίρο των ανά τον κόσμο χαλυβουργικών επιχειρήσεων σε συρρίκνωση. Επιπλέον, η μείωση των τιμών ήταν τόσο σημαντική και ταχεία ώστε υπερέβη τη μείωση του κόστους εξανεμίζοντας ή ακόμη και θέτοντας αρνητικό πρόσημο στα μεικτά περιθώρια κέρδους με δραματικές επιπτώσεις στα καθαρά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και όλες οι οικονομικές καταστάσεις του α’ τριμήνου χαλυβουργικών εταιρειών, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα διεθνώς, εμφανίζουν σημαντικές ζημιές.

Από τις αρχές Μαΐου η κατάσταση της αγοράς δείχνει σαφή σημάδια βελτίωσης.
Τα σημάδια αυτά αφορούν, κυρίως, στη σταθεροποίηση και την αντιστροφή της πτωτικής τάσης των τιμών, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα των ακόλουθων, κυρίως, παραγόντων:

• Έχει σημειωθεί τεράστιας κλίμακας μείωση της παραγωγής (48,6% στην ΕΕ, 53,4% στις ΗΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008), η οποία έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
• Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες (BRIC κ.ά.) αποδείχθηκε, μέχρι στιγμής, μικρότερη αυτής, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ιδιαίτερα η Κίνα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς χάρη και στο κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας.
• Οι τιμές κινούνται σε κάτω του κόστους επίπεδα, συνθήκη μη διατηρήσιμη.
• Τα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, που έχουν δρομολογηθεί παγκοσμίως για την τόνωση των οικονομιών, έχουν δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για αναζωπύρωση της πραγματικής ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων.
• Έχει διακοπεί η αλυσίδα των διαρκών επί τα χείρω αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας.
• Όλα τα ανωτέρω έχουν θεμελιώσει στους παράγοντες της αγοράς την πεποίθηση ότι έχουμε δει τα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών, και, ως εκ τούτου, απελευθερώνεται σταδιακά η διαδικασία ανασύστασης των αποθεμάτων, τα οποία βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η ανασύσταση των αποθεμάτων τονώνει τη ζήτηση και αυτή, με τη σειρά της, τις τιμές.

Tα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου της περιόδου 01.01.2009 – 31.03.2009, σε ενοποιημένη βάση, διαμορφώθηκαν, υπό τις προαναφερθείσες εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της ως άνω περιόδου, ως εξής:

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 33,1 εκ. ευρώ από 63,3 εκ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η αιτία του αποτελέσματος αυτού, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο αρνητικός συνδυασμός της μείωσης του όγκου των πωλήσεων, λόγω περιορισμένης ζήτησης, και της ραγδαίας πτώσης των τιμών.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε –4,96 εκ. ευρώ έναντι των 6,32 εκ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2008. Ο βαρύνων παράγοντας στη διαμόρφωση των EBITDA ήταν το μεικτό περιθώριο, το οποίο επηρεάστηκε από την αναντιστοιχία του ρυθμού πτώσης αφενός των τιμών πώλησης και αφετέρου του κόστους των πωληθέντων. Όπως είναι γνωστό, η εξ ανάγκης διατήρηση ενός ελάχιστου ύψους αποθεμάτων στις σιδηρεμπορικές επιχειρήσεις, ασκεί σε περιόδους πτώσης των τιμών πίεση στο μεικτό περιθώριο, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης ενισχύει την κερδοφορία.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) διαμορφώθηκαν σε – 6,1 εκ. ευρώ έναντι των +2,7 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Πάντως, η πτώση των τιμών και του τζίρου αλλά και η έμφαση της διοίκησης του Ομίλου στην αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων κατά 9,4 εκ. ευρώ και των απαιτήσεων κατά 17,8 εκ.ευρώ. Ως εκ τούτου, κατά το α’ τρίμηνο του 2009 ο Όμιλος, παρά τις ζημιές, δημιούργησε σημαντικές θετικές λειτουργικές χρηματορροές της τάξης των 11,1 εκ. ευρώ. Επιπλέον οι συνολικές του υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 15,6 εκ. ευρώ και τα διαθέσιμά του αυξήθηκαν κατά 4 εκ. ευρώ φθάνοντας τα 30 περίπου εκ. ευρώ. Ο δείκτης γενικής ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 2,1 και ο αντίστοιχος της ειδικής ρευστότητας στο 1,4.

Παρ’ ότι οι παράγοντες αβεβαιότητας δεν έχουν εκλείψει από τις αγορές, τα προαναφερθέντα σαφή σημάδια ανάκαμψης ενισχύουν την πιθανότητα το 2009 να αποδειχθεί για την αγορά του χάλυβα και, κατ’ επέκταση, τον κλάδο και τον Όμιλο «έτος με δύο πρόσωπα»: ένα κακό το πρώτο εξάμηνο και ένα καλύτερο το δεύτερο. Παρά ταύτα, ο βαθμός εγρήγορσης διατηρείται υψηλός και η στρατηγική παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης του ενεργητικού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v