Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Ζημιές 0,8 εκ. ευρώ στο εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους της Ακρίτας σε επίπεδο μητρικής  στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν σε ζημιές  ύψους 0,8  εκ. ευρώ έναντι 1,2 εκ. ευρώ το 2008.

Ακρίτας: Ζημιές 0,8 εκ. ευρώ στο εξάμηνο
Τα οικονομικά μεγέθη της Βιομηχανίας ξύλου ΑKRITAS κινήθηκαν ομαλά στα πλαίσια του ετήσιου προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο μητρικής  ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 23,1 εκ. έναντι 30,5 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας μείωση 24%.

Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε € 1,9 εκ. έναντι € 4,3 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008, μειωμένα κατά 56% και τα μικτά κέρδη σε € 3,1 εκ. έναντι € 5,7 εκ. το 2008.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε € -0,5 εκ. έναντι € 1,6 εκ. το 2008 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους ανέρχονται σε € -0,8 έναντι € 1,2 εκ. το 2008. Η καθαρή θέση της εταιρίας ανήλθε σε € 62 εκ έναντι € 63 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στον όμιλο, τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν ελάχιστες αποκλίσεις από τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής, εξαιτίας της απαλοιφής των διεταιρικών συναλλαγών, με εξαίρεση τις προσθήκες των παγίων από την επένδυση στην θυγατρική εταιρία EMOS LTD στην Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 φτάνοντας το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού των 4 εκ. ευρώ. Η παραγωγική δραστηριότητα της νέας μονάδας Μελαμίνης θα ξεκινήσει κανονικά από τις 1 Οκτωβρίου 2009.

Το έτος 2009 χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση της γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επακόλουθη οικονομική ύφεση που διαρκεί και έχει ιδιαίτερη επίδραση στο κλάδο.
 
Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας κινούνται ομαλά στα πλαίσια του ετήσιου προϋπολογισμού, ενώ έχει αποδώσει η πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας που εφαρμόζει η εταιρεία και περιλαμβάνει (α) πολιτική μείωσης των αποθεμάτων (β) πολιτική αυστηρότερων πιστωτικών ορίων (γ) στοχευμένες πωλήσεις με έμφαση στους όρους αποπληρωμής (cash base priority) (δ) ενίσχυση των εξαγωγών (ε) μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης.

Ο όγκος παραγωγής της βιομηχανικής μονάδας στον Προβατώνα Ν. Έβρου κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και διατηρήθηκαν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην εταιρία.

Στο β΄ εξάμηνο του 2009 αναμένεται βελτίωση του κύκλου εργασιών, του κόστους παραγωγής και του μικτού περιθωρίου πωλήσεων σε σχέση με το α΄ εξάμηνο, ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος προβλέπεται να διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δικαστικούς αγώνες 10 ετών η εταιρεία δικαιώθηκε πλήρως με την 4181/2005 απόφαση του ΣτΕ καθώς και την τελεσίδικη απόφαση 279/2009 του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής για φορολογικές εκκρεμοδικίες παρελθόντων ετών, οι οποίες επιβλήθηκαν αυθαίρετα και αβάσιμα.

Με τις ανωτέρω αποφάσεις έχει διαταχθεί η άμεση και ολοσχερής επιστροφή των καταβλημένων προστίμων και φόρων ποσού 391 χιλ ευρώ, για τα οποία υφίσταται ισόποση πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και η οποία θα αναστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 σε όφελος των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v