Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας:Υψηλές προσδοκίες για μονάδα σε Βουλγαρία

Σημαντική προστιθέμενη αξία προσδοκά η διοίκηση της Ακρίτας από την πλήρη λειτουργία της νέας παραγωγικής βάσης της στη Βουλγαρία. Η μονάδα της θυγατρικής Emos Eood ξεκινά το δοκιμαστικό άνοιγμά της από την 1η/10.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ακρίτας:Υψηλές προσδοκίες για μονάδα σε Βουλγαρία
Σημαντική προστιθέμενη αξία προσδοκά να αποκτήσει η διοίκηση της Ακρίτας Α.Ε. από την πλήρη λειτουργία της νέας παραγωγικής βάσης της στη Βουλγαρία. Η μονάδα της θυγατρικής Emos Eood ξεκινά το δοκιμαστικό άνοιγμά της από την 1η Οκτωβρίου και σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Εκτιμάται ότι η εταιρεία σε φάση πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας θα πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, προοπτική που τοποθετείται εντός του επόμενου έτους.

Η νέα μονάδα είναι εγκατεστημένη στη βουλγαρική πόλη Chirpan, κοντά στη Φιλιππούπολη, και αντικείμενό της είναι η επένδυση μοριοσανίδας με μελαμίνη. Αρχικά θα έχει μία γραμμή παραγωγής και θα απασχολεί 24 άτομα προσωπικό.

Τα παραγόμενα προϊόντα θα απευθύνονται όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως η FYROM, η Σερβία, η Αλβανία, η Τουρκία και εν μέρει και η Ρουμανία. Στην τελευταία η διείσδυση δεν προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλη, καθώς ήδη λειτουργούν αρκετές ανάλογες μονάδες.

Η διοίκηση της Ακρίτας διαθέτει ευρύ δίκτυο στις γειτονικές χώρες, όπου ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές από την παραγωγική έδρα της στον Προβατώνα του νομού Έβρου. Όμως οι παραγγελίες που εκτελεί είναι μεγάλου όγκου, καθώς το μεταφορικό κόστος δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση μικρών πελατών.

Αυτούς ακριβώς σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει η νέα μονάδα στη Βουλγαρία, η οποία δεν θα υποκαταστήσει τις εξαγωγές της μητρικής. Ωστόσο, η δημιουργία ορμητηρίου για την Ακρίτας στη Βουλγαρία έγινε και για άλλους λόγους: για παράδειγμα, δασμολογικούς, αλλά κυρίως γιατί θεωρείται πιο εύκολη η επέκταση στις γειτονικές χώρες από μία εταιρεία με βουλγαρική σημαία παρά με ελληνική, ακόμα κι αν τα κεφάλαιά της είναι 100% ελληνικά.

Το κόστος της επένδυσης θα κινηθεί στο αρχικά προϋπολογισθέν, χωρίς αποκλίσεις, ήτοι περί τα 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατ. ευρώ καλύφτηκαν με τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα είναι ίδια συμμετοχή. Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Emos Eood, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση της αγοράς στις γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με την ελληνική, γεγονός που επιτρέπει την προσδοκία για σταδιακή βελτίωση.

Η Ακρίτας δεν έχει περιστείλει τη δραστηριότητά της, αντίθετα την ενισχύει με συνέπεια η σταθερή πελατεία που διαθέτει στις γειτονικές αγορές να θεωρείται ότι έχει προοπτικές διεύρυνσης.

Στην εσωτερική αγορά, πάντως, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, αν και όπως είπε στον «Μ» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ακρίτας, κ. Ιωάννης Τζίτζικας, τα αποτελέσματα του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου δείχνουν μικρή ανάκαμψη.

Οι ενδείξεις αυτές επιτρέπουν την εκτίμηση ότι η εταιρεία μπορεί να παρουσιάσει βελτιωμένες επιδόσεις στο β΄ εξάμηνο, καθώς θα επωφεληθεί από το κατά πολύ μειωμένο μέχρι και 30% κόστος προμήθειας των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.

Έτσι κι αλλιώς στο α΄ εξάμηνο εξαντλήθηκαν τα ακριβά αποθέματα των πρώτων υλών που είχαν αγοραστεί το 2008, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης.
 
Η Ακρίτας, παρά το δύσκολο περιρρέον περιβάλλον, διατήρησε σταθερό τον αριθμό του προσωπικού της, χωρίς αλλαγή των εργασιακών συνθηκών, σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες του κλάδου.

Στα φετινά αποτελέσματα θα προστεθεί και ένα σημαντικό κονδύλι, ύψους 391.000 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή καταβεβλημένων προστίμων και φόρων, μετά τη δικαίωση της εταιρείας, ύστερα από δικαστικούς αγώνες 10 ετών, για φορολογικές εκκρεμοδικίες. Το ποσό βρίσκεται ήδη στα ταμεία της, όπου αναμένει και επιστροφή ΦΠΑ 200.000 ευρώ, για την οποία όμως εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v