Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουρλούμης: Λέμε την αλήθεια, μειώνουμε το κόστος

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου - αν και βασίζονται στο χειρότερο σενάριο- αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του ΟΤΕ είπε ο Π. Βουρλούμης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε έλληνες και ξένους αναλυτές. Βασικός στόχος η μείωση του κόστους, αλλά και η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕΤΤ.

Βουρλούμης: Λέμε την αλήθεια, μειώνουμε το κόστος
του Σταμάτη Ζαχαρού

Με τη φράση ”θα ευχόμουν να είχα καλύτερα νέα να συζητήσω μαζί σας” απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σϋμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης προκειμένου να τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και να συζητήσει μαζί τους τις προοπτικές της εταιρίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρίνα πό λίγο.

Όπως ξεκαθάρισε από την αρχή ο νέος ισχυρός άνδρας του Οργανισμού τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν δυστυχώς την πραγματικότητα και πλέον τρείς είναι οι βασικοί στόχοι της διοίκησης.

Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του κόστους, μέρος του οποίου μπορεί να μειωθεί δραστικά άμεσα με καλύτερη και πιό καθαρή διαχείριση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βουρλούμης τόνισε επίσης ότι πρέπει να διαχωρισθούν οι δραστηριότητες που είναι πραγματικά σημαντικές, αποδίδουν και έχουν προοπτική και να τις υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. Τέλος πρέπει –είπε ο κος Βουρλούμης- να βελτιωθούν οι σχέσεις του Οργανισμού με τη ρυθμιστική αρχή, ήτοι την ΕΕΤΤ.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι ο ΟΤΕ δεν είναι απόλυτα αθώος για τη διαμόρφωση αυτής της κακής σχέσης καθώς δεν προμήθευσε την ΕΕΤΤ με αρκετά στοιχεία όταν έπρεπε. ”Το θέμα αυτό έχει διευθετηθεί” είπε ο κ. Βουρλούμης, προσθέτοντας: ”Παρέχουμε πλέον όσα στοιχεία είναι απαραίτητα και είμαι αισιοδοξος για τη διαμόρφωση της σχέσης μεταξύ μας”.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο μέρισμα (0,35 ευρώ) , για το οποίο υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι πολλοί θα πρέπει να δυσαρεστήθηκαν, καθώς είχαν συνηθίσει σε άλλες τακτικές από τον Οργανισμό.

”Ό,τι έγινε, έγινε για το καλό της εταιρείας και των μετόχων” συνέχισε ο κ. Βουρλούμης. ”Το μέρισμα που δίνεται” είπε, ”είναι ικανοποιητικό”. ”Δεν γνωρίζω για ποιούς λόγους παλαιότερα δινόταν τόσο υψηλό μέρισμα αλλά ό,τι έγινε, έγινε, τώρα το μέρισμα θα είναι αυτό”.

Ερωτηθείς για την επίπτωση που μπορεί να έχει στα αποτελέσματα κέρδους της σταθερής τηλεφωνίας μια ”αρνητική” για τον ΟΤΕ απόφαση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τα τιμολόγια χονδρικής, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Ιορδάνης Αιβάζης τόνισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιά θα είναι η απόφαση της ΕΕΤΤ οπότε δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις αλλά δεν πιστεύει ότι το περιθώριο κέρδους μπορεί να πέσει κάτω από 26%.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ συμπλήρωσε ότι οι υπολογισμοί για το πρώτο τρίμηνο έγιναν με βάση το χειρότερο σενάριο, οπότε τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι στη συνέχεια πολύ χειρότερα.

Η μείωση του κόστους είναι το κλειδί για τη συγκράτηση των αποτελεσμάτων της σταθερής τηλεφωνίας και ο κ. Αιβάζης δήλωσε ότι πρέπει στο μέλλον να ληφθούν νέα μέτρα για να περικοπεί το κόστος, ενώ χρειάζεται ”βοήθεια” από την κυβέρνηση προεκιμένου να συνεχίσει το πρέγραμμα εθελουσίας εξόδου από την επιχείρηση.

Όπως ήταν φυσικό η διοίκηση του ΟΤΕ ρωτήθηκε για την πιθανοτητα εξαγοράς της Cosmote, και απάντησε ότι εξετάζουμε την κατάσταση από κοντά, αλλά δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουμε σε κάποια εξαγγελία.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι αναλυτές για την ανάπτυξη του DSL και ο κ. Αιβάζης απάντησε ότι οι καθυστερήσεις στην επέκταση του επηρεάστηκαν αρκετά από τις τιμές που ίσχυσαν αρχικά. Ο κ. Αιβλάζης είπε ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα ”κυκλοφορήσει το πακέτο self install” για το DSL οπότε οι τιμές θα πέσουν.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς επενδύσεις, τα ”φώτα” της διοίκησης πέφτουν πάνω στην Rom Telecom όπου θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης του κόστους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθού τα έσοδα.

Αναφορικά με τη Σερβία, όπως ανέφερε ο κ. Βουρλούμης σήμερα μεταβαίνει στο Βελιγράδι όπου θα συζητήσει με την κυβέρνηση και πρέπει όπως χαρακτηριστικά είπε ”να ληφθεί άμεσα μια απόφαση”.

”Είναι ανάγκη να επαναφέρουμε τον ΟΤΕ σε καλή κατάσταση και ελπίζω την επόμενη φορά να έχω καλύτερα νέα να συζητήσουμε” είπε κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Βουρλούμης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο