Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Άνω του 90% ελέγχει πλέον η CΑ

Υπερβαίνει πλέον το 90% το ποσοστό των Γάλλων της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας μετά τη μεταβίβαση του 3,49% από την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.

Εμπορική: Άνω του 90% ελέγχει πλέον η CΑ
Υπερβαίνει πλέον το 90% το ποσοστό των Γάλλων της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας μετά τη μεταβίβαση του 3,49% από την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο του Χ.Α., η Credit Agricole ελέγχει άμεσα το 82,4% της τράπεζας, ενώ η θυγατρική της, Sacam International, επιπλέον 5%. Μετά την εξαγορά του 3,49% η συμμετοχή των Γάλλων στην Εμπορική ανέρχεται σε περίπου 91%.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πέρασε πακέτο 10.014.478 μετοχών της Εμπορικής, που αντιστοιχεί στο 3,49% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή.

Αγοραστές του πακέτου είναι οι Γάλλοι της Credit Agricole και πωλητής η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.


Οι αποφάσεις της Ε.Γ.Σ.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 989.421.312,51 ευρώ αποφάσισε χθες 14/12/2009 η έκτακτη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας. Η τιμή διάθεσης της ΑΜΚ θα είναι στα 4,39 ευρώ σε αναλογία 11ν/14π.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου δια καταβολής μετρητών, ή/και δια κεφαλαιοποιήσεως αποθεματικών, ή/και δια συνδυασμού αυτών, μετά ή άνευ προηγούμενης μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης προς τον σκοπό μερικής διαγραφής ζημιών.

Επιπλέον, επικύρωσε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την πώληση Θυγατρικών Εταιρειών Εσωτερικού της Εμπορικής Τράπεζας.

Η μέτοχος "Credit Agricole S.A.", η οποία κατέχει ποσοστό συμμετοχής 82,85% του μετοχικού κεφαλαίου επανέλαβε, ότι προτίθεται (α) να συμμετάσχει και να ασκήσει πλήρως το προτιμησιακό της δικαίωμα στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας με μετρητά, (β) να καλύψει, με τους ίδιους όρους, μετά την άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος από τους μετόχους, το τυχόν αδιάθετο μέρος του ποσού της αύξησης, εφόσον προσφερθεί στην "Credit Agricole S.A." από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, (γ) να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της, όπως θα διαμορφωθεί μετά την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, (δ) να επαναλάβει τις ανωτέρω δηλώσεις προθέσεων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 14.12.2009, η οποία θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Κατόπιν αυτών, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έλαβε τις πιο κάτω αποφάσεις:

Ενέκρινε τη μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά το ποσόν της μερικής διαγραφής συσσωρευμένων λογιστικών ζημιών ύψους 1.290.816.792,00 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής από 5,50- ευρώ σε 1,00- ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό, μέθοδο, διαδικασία, προθεσμία και διατυπώσεις ως ακολούθως, νοουμένου ότι αν η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών υπερβαίνει την τρέχουσα, κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, χρηματιστηριακή αξία, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα παραμείνει ισχυρή με τους όρους που εγκρίνονται σήμερα.

Ειδικότερα, ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά ποσόν 989.421.312,51.-ευρώ, με την έκδοση και διάθεση 225.380.709 νέων, κοινών, άϋλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 1,00- ευρώ εκάστης και με τιμή διαθέσεως 4,39 -ευρώ για εκάστη μετοχή, ως προς τις οποίες παρέχεται, σε ολόκληρο το ποσό, δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, ήτοι στους μετόχους κατά την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων, η οποία έπεται κατά δύο εργάσιμες ημέρες της ημερομηνίας αποκοπής.

Η ημέρα αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

Η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης θα πραγματοποιηθεί με μετρητά εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της πιο πάνω ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους κ.κ. Μετόχους, με αναλογία 11 νέες για κάθε 14 παλαιές μετοχές.

Έτσι, συνολικά αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά το ποσό των 225.380.709,00.-ευρώ, με την έκδοση και διανομή, όπως παραπάνω, 225.380.709 νέων, κοινών, άϋλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 1,00.- ευρώ εκάστης και με τιμή διαθέσεως 4,39.- ευρώ για εκάστη μετοχή, ώστε μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας της μείωσης και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το συνολικό καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας να ανέρχεται στο ποσό των 512.228.885,00-ευρώ, διαιρούμενο σε 512.228.885 κοινές, άϋλες, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 1,00.-ευρώ εκάστης.

Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα για τη διαχειριστική χρήση 2010 και μετά.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση όρισε τους κ.κ. Σ. Λαγωνίκα και Χ. Χαραλαμπόπουλο ως πρόσωπα επικοινωνίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξέταση του Ενημερωτικού Δελτίου και παρέσχε ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα στους κ.κ. Γ. Κατσούρη και Σ. Λαγωνίκα για την υποβολή του σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις σχετικές ενέργειες, καθώς και στον κ. Alain Strub ή/και στον κ. Bruno Charrier ή/και στον κ. Γεώργιο Σπηλιόπουλο για την υπογραφή των Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης.

Παράλληλα, ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, που αφορά στο "Μετοχικό Κεφάλαιο - Μετοχές της Εταιρείας", με βάση την απόφαση για μείωση και ταυτόχρονη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Επίσης ενέκρινε και την Κωδικοποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας σε ενιαίο κείμενο.

Επίσης, επικύρωσε τις ακόλουθες συμβάσεις:

α) τη Σύμβαση Μεταβίβασης Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Credit Agricole Assurances 1.857.142 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 50% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Ζωής Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

β) τη Σύμβαση Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Εμπορικής Ζωής, αναφορικά με την αποκλειστική διάθεση και διανομή ασφαλιστικών προϊόντων ζωής της Εμπορικής Ζωής.

γ) τη Σύμβαση Μεταβίβασης Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Credit Agricole Assurances 4.500.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 50% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Ασφάλειες Ανώνυμη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

δ) τη Σύμβαση Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Εμπορικής Ασφάλειες αναφορικά με την αποκλειστική διάθεση και διανομή ασφαλιστικών προϊόντων της Εμπορικής Ασφάλειες.

ε) τη Σύμβαση Μεταβίβασης Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Sofinco S.A. 7.200.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 50% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Credicom Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

στ) τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Εμπορικής Credicom αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πελατών της Εμπορικής Credicom μέσω του δικτύου της Τράπεζας, των ΑΤΜ, και του δικτύου web-banking, καθώς δια του δικτύου POS. ζ) τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Credit Agricole Leasing 13.600.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 80% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Leasing Ανώνυμη Εταιρεία", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

ζ) τη Σύμβαση Μεταβίβασης Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Credit Agricole Leasing 13.600.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 80% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Leasing Ανώνυμη Εταιρεία", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

η) την Εμπορική Σύμβαση Διανομής μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Εμπορικής Leasing αναφορικά με την αποκλειστική διάθεση και διανομή προϊόντων leasing της Εμπορικής Leasing.

θ) τη Σύμβαση Μεταβίβασης Μετοχών αναφορικά με την απόκτηση από την Credit Agricole Asset Management 899.136 κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιπροσωπεύουν 73,10% του μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας "Εμπορική Asset Management ΑΕΔΑΚ", οι οποίες ανήκουν στην Εμπορική Τράπεζα.

ι) τη Σύμβαση Διανομής μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και της Εμπορικής Asset Management αναφορικά με την αποκλειστική διάθεση και διανομή προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Εμπορικής Asset Management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v