Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αναβολή στην εθελούσια των 600 εργαζομένων

Σε αναβολή, εξαιτίας του υψηλού κόστους, οδηγείται η τελευταία φάση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ που αφορά στην αποχώρηση από τον Οργανισμό, με πρόωρη συνταξιοδότηση, 600 εργαζόμενων.

ΟΤΕ: Αναβολή στην εθελούσια των 600 εργαζομένων
Σε αναβολή, εξαιτίας του υψηλού κόστους, οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία φάση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ που αφορά στην αποχώρηση από τον Οργανισμό, με πρόωρη συνταξιοδότηση, 600 εργαζόμενων.

Το «μπλόκο» στην ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου μπαίνει αυτή την φορά από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που αναμένεται ότι θα προκληθεί στα ταμεία.

Την απόφαση για την αποχώρηση των 600 εργαζομένων του ΟΤΕ με την οποία θα ολοκληρώνονταν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ξεκίνησε το 2005 είχαν ήδη εγκρίνει οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Ρέππας και Παπακωνσταντίνου ωστόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος δεν συναινεί καθώς, όπως υποστηρίζει, η επιβάρυνση που προκύπτει για τα ταμεία είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Να σημειωθεί ότι το κόστος που θα προκύψει για το ΙΚΑ από την εφαρμογή του προγράμματος υπολογίζεται περί τα 640 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος με δηλώσεις του έχει ήδη ταχθεί κατά της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που επιβαρύνουν σημαντικά τα ταμεία, ενώ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του για την επαναξιολόγηση αντίστοιχων προγραμμάτων αποχώρησης από την εργασία προσωπικού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία.

Σε περίπτωση πάντως η καθυστέρηση ή, πολύ περισσότερο, η ματαίωση της αποχώρησης από τον ΟΤΕ των 600 εργαζομένων προκαλεί αναστάτωση στα σχέδια του Οργανισμού καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Βουρλούμης έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω μείωση του προσωπικού ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Το 2005 μετά την εθελούσια έξοδο 5.230 υπαλλήλων του ΟΤΕ το κόστος προσωπικού υποχώρησε στο 24%, όμως το όφελος αυτό εξανεμίστηκε γρήγορα καθώς η δαπάνη προσωπικού για τον Οργανισμό πολύ γρήγορα εκτινάχθηκε πάνω από το 30% και αναμένεται ότι σύντομα θα φτάσει ακόμη και πάνω από το 40% της ετήσιας δαπάνης του ΟΤΕ, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για δραστική περιστολή του.

Το υψηλό αυτό κόστος δημιουργεί ζήτημα ανταγωνιστικότητας για τον ΟΤΕ καθώς καλείται να ανταγωνιστεί εταιρείες που, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν κόστος προσωπικού ακόμη και το μισό σε σχέση με το αντίστοιχο του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v