Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ ζητούν οι Γερμανοί

Η Deutsche Telecom κατέθεσε υπόψη του ΥΠΟΙΚ αίτημα το οποίο αφορά στην αύξηση του ποσοστού της είτε με την πώληση μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου είτε με την αγορά μετοχών μέσω ΧΑ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ ζητούν οι Γερμανοί
Όλο και πιο συχνά τίθεται πλέον στις συζητήσεις που αφορούν τον ΟΤΕ το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής της Deutsche Telecom στον Οργανισμό, ένα θέμα που μάλιστα συνδέεται και με τα πολύ σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Πολλοί αναλυτές δεν διστάζουν να συνδέουν ευθέως την όποια γερμανική βοήθεια στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία με την πιθανότητα αύξησης της συμμετοχής της Deutsche στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Citi η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της συνδέει την πιεστική ανάγκη της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του κράτους με την παροχή στην γερμανική εταιρεία του δικαιώματος να αυξήσει το ποσοστό από το 30% που κατέχει σήμερα.

Πάντως η Deutsche Telecom έχει φροντίσει η ίδια να ανοίξει το θέμα καταθέτοντας υπόψη του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αίτημα το οποίο αφορά στην αύξηση του ποσοστού της είτε με την πώληση μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου είτε με την αγορά μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η αγορά μετοχών του ΟΤΕ από την Deutsche Telecom στην παρούσα φάση θα επέτρεπε στον γερμανική κολοσσό να μειώσει την μέση τιμή κτήσης των μετοχών καθώς η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ η οποία τον τελευταίο μήνα κινείται κοντά στα 10 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε τα 8,90 ευρώ.

Υπερτίμημα εως 20% για το 10% των μετοχών

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία με την προηγούμενη κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος, έως το τέλος του 2011, να πουλήσει έως και το 10% του μετοχικού του Οργανισμού με premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Η συμφωνία των μετόχων αναφέρει ότι το τίμημα θα προκύψει από τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής όπως αυτή θα διαμορφωθεί είκοσι ημέρες πριν από την ενημέρωση της Deutsche Telekom συν 20% υπερτίμημα (premium), το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 15% ανάλογα με το χρόνο εξάσκησης του δικαιώματος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται δεκτικό στην πιθανότητα πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ στην φάση αυτή, αφού κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία. Ωστόσο πρόβλημα σε μια τέτοια κίνηση δημιουργούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης, η οποία διακήρυττε ακόμη και την επαναγορά του ποσοστού που είχε πωλήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε το ελληνικό δημόσιο να είναι ο μόνος βασικός μέτοχος του ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που επισημαίνεται είναι πως όταν δίνονταν αυτές οι υποσχέσεις δεν ήταν γνωστό το μέγεθος των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία

Σε περίπτωση που το δημόσιο αποφασίσει τελικώς να ενεργοποιήσει την συμφωνία αυτή τότε το ποσοστό της ελληνικής πλευράς θα μειωθεί στο 10%, αντίστοιχα της γερμανικής εταιρείας θα αυξηθεί στο 40% ενώ θα ανατραπεί και η ισορροπία που υπάρχει σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom να αποκτά την πλειοψηφία και το δικαίωμα ορισμού των έξι από τα έντεκα συνολικά μέλη του Δ.Σ.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολη για την κυβέρνηση την απόφαση υλοποίησης της υπάρχουσας συμφωνίας όμως, στην παρούσα φάση, δεν αποκλείεται το οικονομικό δέλεαρ να βαρύνει περισσότερο στην κυβερνητική απόφαση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα χωρίς αποτέλεσμα, προς το παρόν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΟΤΕ με την εργαζόμενους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το τρέχον έτος.

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση η θεσμοθετημένη υποχρέωση του Οργανισμού να καλύπτει τον μισθό του υπαλλήλου (μέχρι ένα μήνα για κάθε έτος) σε περίπτωση ασθένειας, το ωράριο εργασίας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, τα επιδόματα αλλά και ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών. Σημείο έντονων τριβών πάντως αποτελεί το αίτημα της διοίκησης για συναίνεση των εργαζομένων στην αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού ώστε να μπορεί η επιχείρηση να προχωρά σε λύση της σχέσης εργασίας με το προσωπικό της, εφόσον αυτό δικαιολογείται από «τεχνικο-οικονομικούς λόγους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v