Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Νυστέρι στα περιθώρια κέρδους το α΄ τρίμηνο

Νυστέρι… έβαλαν στα περιθώρια κέρδους του Ιασώ η δημοσιονομική κρίση και η συγκράτηση των δαπανών καθώς μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι γεννήσεις, ενώ αυξήθηκαν τα περιστατικά της παιδιατρικής κλινικής.

Ιασώ: Νυστέρι στα περιθώρια κέρδους το α΄ τρίμηνο
Νυστέρι… έβαλαν στα περιθώρια κέρδους του ομίλου Ιασώ η δημοσιονομική κρίση και η συγκράτηση των δαπανών που επέφερε καθώς μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι γεννήσεις, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα περιστατικά της παιδιατρικής κλινικής.

Η αλλαγή σύνθεσης των εργασιών στη μητρική, σε συνδυασμό με τις μικρές μειώσεις τιμολογίων τόσο στην Ιασώ όσο και στην Ιασώ General, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μικτό περιθώριο κατά 6,8%.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 41,74 εκατ. ευρώ από 46,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2009, με τη μητρική να εμφανίζει αμυντικότερη συμπεριφορά (24,7 εκατ. ευρώ από 26,7 εκατ. ευρώ).

Το μικτό περιθώριο συρρικνώθηκε στο 18,3% σε επίπεδο ομίλου από 25,1% πέρυσι και στη μητρική ακόμη περισσότερο, στο 27% από 33,7% λόγω της αύξησης του κόστους πωληθέντων.

Η αύξηση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης λόγω της πλήρους λειτουργίας του Ιασώ Παίδων και της προετοιμασίας κατά το α΄ τρίμηνο για την έναρξη λειτουργίας του Ιασώ Θεσσαλίας είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) να πέσουν στα 8,1 εκατ. ευρώ στον όμιλο από 12,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στη μητρική αντίστοιχα υποχώρησαν στα 7,4 εκατ. ευρώ από 9,94 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ανάσα πρόσφερε η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Έτσι, τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν στα 5,33 εκατ. ευρώ έναντι 9,2 εκατ. ευρώ πέρυσι και στη μητρική στα 5,77 εκατ. ευρώ από 8,05 εκατ. ευρώ το 2009.

Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου υποχώρησαν στα 3,97 εκατ. ευρώ από 6,86 εκατ. ευρώ και στη μητρική στα 4,3 εκατ. ευρώ από 5,95 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η κερδοφορία της μητρικής θα ενισχυθεί σημαντικά κατά το τρέχον β΄ τρίμηνο λόγω της επιστροφής κεφαλαίου από την Ιασώ Ν. Προαστίων ύψους 10,6 εκατ. ευρώ. Η Ιασώ κατέχει το 53% της Ιασώ Ν. Προαστίων και της αναλογεί ποσό 5,6 εκατ. ευρώ.

Στην Ιασώ Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου επενδύθηκε το ποσό των 5,93 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά ιατρικού, νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το σύνολο των επενδύσεων του ομίλου κατά το α΄ τρίμηνο ανήλθε στα 8,91 εκατ. ευρώ

Ο συνολικός δανεισμός έφτασε στα 148,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός στα 130,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ιασώ ανακοίνωσε πρόσφατα μειώσεις τιμολογίων έως 40% στα τρίκλινα με κατάργηση των πολύκλινων δωματίων. Στόχος των μειώσεων είναι η συγκράτηση του μεριδίου αγοράς στα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται τάση στροφής των καταναλωτών στην οικονομικότερη επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v