Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΤΕ σε σκοτεινό τούνελ - Τα "ανοιχτά μέτωπα"

Η επιδιωκόμενη πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ (20%) στην Telekom Srbija είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις για τον Οργανισμό από τότε που οι Γερμανοί της Deutsche Telekom εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιό του.

Ο ΟΤΕ σε σκοτεινό τούνελ - Τα ανοιχτά μέτωπα
Η επιδιωκόμενη πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ (20%) στην Telekom Srbija είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις για τον Οργανισμό από τότε όπου οι Γερμανοί της Deutsche Telekom εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου.

Το κόστος της συγκεκριμένης συμμετοχής στα βιβλία της εισηγμένης ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ και ενδεχόμενη πώλησή της -ακόμη και σε "χτυπημένες" τιμές- θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικό λογιστικό κέρδος και κυρίως ρευστότητα κάποιων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Βέβαια, τα στελέχη της εισηγμένης κρατούν χαμηλούς τόνους, λέγοντας "καθίστε πρώτα να τα πάρουμε"…

Η αλήθεια είναι πως μέσα στο 2011 ο ΟΤΕ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει υποχρεώσεις γύρω στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο οι Γερμανοί έχουν αναλάβει οι ίδιοι να καλύψουν το θέμα, εξασφαλίζοντας φθηνότερο επιτόκιο για τον Οργανισμό. "Τα ομόλογα του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμα κοντά στο 100% της αξίας τους και δεν έχουν εικόνα ανάλογη με αυτήν των κρατικών ελληνικών ομολόγων με τα μεγάλα discounts", ανέφερε ο κ. Βουρλούμης, προσθέτοντας ότι ο όμιλος είναι αρκετά ασφαλής από αυτήν την άποψη.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα. Γιατί μπορεί ο (υπό αποχώρηση) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης να απέδωσε την πτώση της μετοχής μόνο στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και επίσης να υποστήριξε ότι ο τίτλος του Οργανισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία στο Χ.Α. για όποιον ξέρει να περιμένει, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΟΤΕ έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο θα εντείνονται και οι ανησυχίες γύρω από το μέλλον του…

Αβεβαιότητες και "αγκάθια"…

Βαδίζουμε ήδη στον δέκατο μήνα του 2010 και παρ' όλα αυτά καμιά από τις προϋπάρχουσες αβεβαιότητες δεν έχει διευθετηθεί…

Η μεγαλύτερη από όλες για τον Οργανισμό προκύπτει από τις σχέσεις του με την ΕΕΤΤ, καθώς μεταξύ των δύο πλευρών έχει αναπτυχθεί έντονη καχυποψία. "Είναι προφανές ότι η επιδίωξη της Αρχής είναι ο ΟΤΕ να χάσει μερίδια αγοράς και αν υπήρχε κάποια δημόσια δέσμευση για το μέχρι πού είναι επιθυμητό να μειωθεί το μερίδιό μας, πιθανόν να μην αντιδρούσαμε. Τώρα όμως που δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, φοβούμεθα ότι… τρώγοντας έρχεται η όρεξη". Αυτό αναφέρει ο κ. Βουρλούμης, προσθέτοντας ότι όσο η κρίση συνεχίζεται είναι λογικό μέρος των πελατών να κατευθύνεται προς τις φθηνότερες λύσεις του ανταγωνισμού.

Επιπλέον, διάστημα δέκα μηνών μέσα στο 2010 και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το πώς ο Οργανισμός θα μπορέσει να ελέγξει το λειτουργικό του κόστος και ειδικότερα το κόστος μισθοδοσίας. Οι θέσεις της διοίκησης για ευπρεπείς αποχωρήσεις προσωπικού και για πάγωμα μισθών και επιδομάτων - ωρίμανσης είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν, ωστόσο καμιά συμφωνία δεν έχει υπάρξει με το συνδικάτο και οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το εργασιακό δεν "ακουμπάνε" τον ΟΤΕ…

"Είπαμε στους συνδικαλιστές να βάλουν πλάτη προκειμένου να μειωθεί το κόστος, γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει ο Οργανισμός. Πώς να μειώσουμε όμως το κόστος όταν υπάρχει ο νόμος που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς;". Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Πέραν όλων των παραπάνω, γεγονός είναι ότι ο χορός των έκτακτων φορολογικών εισφορών συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει νέα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις μέσα στο 2011, με βάση τα… κέρδη του 2009!

Μία επιπλέον αβεβαιότητα, έναν χρόνο μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009, έγκειται στο ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΤΕ. Όσο πάντως δεν υπάρχει συμφωνία, οι Γερμανοί δεν μπορούν να αγοράζουν μετοχές από το ταμπλό, τουλάχιστον έως και το τέλος του 2011.

Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε και τη νέα αβεβαιότητα, για την οποία επισήμως ενημερωθήκαμε μόλις χθες. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων για το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αντικαταστήσει τον κ. Βουρλούμη.

Ελληνογερμανικές σχέσεις…

Όταν έπεσαν οι υπογραφές του deal μεταξύ της Deutsche Telekom και του κ. Αλογοσκούφη οι Γερμανοί είχαν σπεύσει (ο κ. Βουρλούμης είχε από τότε επιχειρήσει να κατεβάσει τους τόνους) να μιλήσουν για ετήσιες συνέργιες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ένα τέτοιο νούμερο: "Έχουν υπάρξει σημαντικές συνέργιες, αλλά δεν μπορεί εύκολα κάποιος να τις αποτιμήσει. Δεν μπορώ να απαντήσω. Εγώ από τότε είχα εκφράσει επιφυλάξεις", ανέφερε ο κ. Βουρλούμης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

Πέραν όμως αυτού, κάποιες τριβές έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών managers στον ΟΤΕ. "Και οι δύο όμιλοι διαθέτουν άριστα στελέχη. Οι Γερμανοί έχουν μάθει να δουλεύουν περισσότερο με διαδικασίες, ενώ οι Έλληνες περισσότερο σαν κομάντος, επειδή θα πρέπει να προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες. Αν ενώσουμε τα καλά των δύο πλευρών, θα έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα, αν ενωθούν όμως τα κακά…", σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v