Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jumbo: Αποτελέσματα-"θαύμα" στο α΄ τρίμηνο

"Πλησιάζουμε τον πάτο στην οικονομία. Έχουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά τα περιμέναμε". Αυτή είναι η εκτίμηση του κ. Απόστολου Βακκάκη για την πορεία της οικονομίας.

Jumbo: Αποτελέσματα-θαύμα στο α΄ τρίμηνο
"Πλησιάζουμε τον πάτο στην οικονομία. Έχουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά τα περιμέναμε. Αίσθησή μου είναι ότι κάτι αρχίζει να κινείται και πως θα βγούμε από την κρίση μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα απ' ό,τι περιμέναμε".

Αυτή είναι η εκτίμηση του κ. Απόστολου Βακκάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Jumbo, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως την εξέφρασε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: "Το καλό σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική είναι ότι όλα συμβαίνουν γρηγορότερα, παρά αργότερα. Αλήθεια είναι πως η κρίση είναι μεγάλη, όμως αλήθεια επίσης είναι πως πολλοί managers κρύβουν τις δικές τους αδυναμίες πίσω από αυτήν. Εμείς δεν βλέπουμε στα νούμερα την κρίση στον βαθμό που ακούγεται".

Οι θετικές εκτιμήσεις του προέδρου της Jumbo για την οικονομία προκάλεσαν τις θετικές αντιδράσεις των αναλυτών, καθώς ο κ. Βακκάκης φημίζεται για τη συντηρητικότητά του και για την επιτυχία των προηγούμενων προβλέψεών του.

"Το α΄ τρίμηνο πλησιάζει το θαύμα!"

Πέραν αυτών, ο κ. Βακκάκης ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών του για την τρέχουσα χρήση (λήγει στις 30 Ιουνίου του 2011) και το νέο guidance αναφέρεται σε ανοδικό κύκλο εργασιών της τάξεως του 2%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0% - 2%.

Η προηγούμενη εκτίμηση είχε βασιστεί σε συγκρίσιμες πωλήσεις (like for like) - 7% στην Ελλάδα, -3,5% στη Βουλγαρία και +15% στην Κύπρο. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, τα πράγματα αναμένονται κάπως καλύτερα για την εγχώρια αγορά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης (έληξε στις 30/9), οι επιδόσεις του ομίλου κινούνται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και αυτό παρότι ο Σεπτέμβριος επηρεάστηκε από την απεργία των φορτηγών και τα πέντε νέα καταστήματα που σχεδιάζονταν μέσα στη χρήση δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

"Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου πλησιάζουν το θαύμα και το στοίχημα τώρα είναι αν θα δούμε την αγορά να επιδεινώνεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Οι πιθανότητες είναι 50 - 50", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βακκάκης.

Ως προς το μικτό περιθώριο κέρδους, αρχικά είχε προβλεφθεί για φέτος στο 48%, ενώ ξεκινήσαμε με το πολύ υψηλό 54%. Δεν θα πρέπει όμως να βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα, προειδοποίησε ο κ. Βακκάκης, καθώς στον προϋπολογισμό του 2011 εγγράφεται νέα αύξηση του ΦΠΑ και επίσης διότι η τάση στα περιθώρια είναι μάλλον πτωτική.

Περισσότερα καταστήματα - λιγότερες επενδύσεις

Η διοίκηση της Jumbo πιστεύει ότι την περίοδο της κρίσης θα πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός ανοίγματος νέων σημείων λιανικής πώλησης, χαρακτηρίζοντας τον στόχο για 2 - 3 νέα καταστήματα τον χρόνο "τεμπέλικο". Παράλληλα όμως, η εισηγμένη θα επιδιώξει να περιορίσει τις δαπάνες για επενδύσεις, χρησιμοποιώντας περισσότερα ενοικιασμένα καταστήματα σε σχέση με το παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v