Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση εκ των έσω για τη νέα διοίκηση του ΟΤΕ

Σε λύση εκ των έσω για την κάλυψη των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΟΤΕ κατέληξαν το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Telekom.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Λύση εκ των έσω για τη νέα διοίκηση του ΟΤΕ
Σε λύση εκ των έσω για την κάλυψη των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΟΤΕ κατέληξαν, όπως συντείνουν όλες οι πληροφορίες, οι δύο μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Telekom, που έπειτα από πολύμηνη αναζήτηση φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τον αντικαταστάτη του κ. Παναγή Βουρλούμη, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος της Cosmote.

Βέβαια, το γεγονός ότι χθες δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, παρότι κάτι τέτοιο δεν φαντάξει πολύ πιθανό.

Η έντονη φημολογία, που ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον εκπρόσωπο της Deutsche Telecom κ. Guido Kerkhoff, και κορυφώθηκε χθες, έκανε λόγο για συμφωνία των δύο μεγαλομετόχων που «έκλεισε» στο πρόσωπο του κ. Τσαμάζ, ο οποίος θα αναβαθμιστεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote. Διευρυμένος ρόλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται και για τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Ιορδάνη Αϊβάζη.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες υποστήριζαν ότι με εσωτερική μετακίνηση θα καλυφθεί το κενό του κ. Τσαμάζ στην Cosmote. Εφόσον τελικά το στέλεχος της Cosmote περάσει στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας, οι πληροφορίες φέρουν ως αντικαταστάτη του τον γενικό εμπορικό διευθυντή της εταιρίας κ. Ζαχαρία Πιπερίδη.

Μέτρησε η γνώμη των Γερμανών

Αν τελικώς οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε για κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου εκ των έσω, μία πρόταση που εδώ και καιρό είχε γίνει, αλλά δεν φαίνεται να είχε συναντήσει τη θερμή ανταπόκριση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου. Η κυβέρνηση φερόταν να επιθυμεί το πέρασμα του ΟΤΕ σε μια μετά Βουρλούμη εποχή χωρίς πρόσωπα που να συνδέονται με τον μάνατζερ.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις των Γερμανών και το ενδεχόμενο διαρχίας, που θα συνεπαγόταν σοβαρή απώλεια ισχύος για την ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι έκαμψαν τη στάση του μετόχου.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη χθεσινή εκδήλωση του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Deutsche Telekom, κ. Kerkhoff, ήταν γενικότερα αρκετά καυστικός για την κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς την Cosmote και κατ’ επέκταση προς το πρόσωπο του κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι η εταιρία κινητής τηλεφωνίας του ομίλου ΟΤΕ αποδεικνύει ότι ακόμη και μέσα σε αυτό το κλίμα οι κορυφαίες επιδόσεις είναι εφικτές από μία επιχείρηση.

Επιπλέον, ο κ. Kerkhoff «έβαλε πλάτη» και για σειρά θέματα τα οποία προκαλούν έντονες αντιδράσεις και έως σήμερα τα είχε χειριστεί αποκλειστικά ο κ. Παναγής Βουρλούμης, εισπράττοντας και το αντίστοιχο κόστος. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγών στα εργασιακά του ΟΤΕ προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, που είναι κατά 22% υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες εταιρίες στην Ευρώπη και έχει ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας να φτάνουν στο 70% των εσόδων.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο μιας επιλογής από το εσωτερικό του ΟΤΕ προκειμένου να αντικατασταθεί ο κ. Βουρλούμης φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους εργαζομένους της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Άλλωστε, χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Παναγής Βουρλούμης φέρεται να δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι το χθεσινό ήταν το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ στο οποίο λάμβανε μέρος. Θέμα χρόνου, λοιπόν, είναι η ολοκλήρωση μιας πορείας 6,5 χρόνων στο τιμόνι του ΟΤΕ, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, διαφωνίες αλλά και σημαντικές επιτυχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v