Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola 3E: Στα 216 εκ. τα κέρδη Q3

Στα 216 εκ. διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο γ' τρίμηνο, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 219,6 εκατ. ευρώ. Στα 417 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο.

Coca Cola 3E: Στα 216 εκ. τα κέρδη Q3
Στα 216 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο γ' τρίμηνο, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 219,6 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, τα συγκρίσιμα EBIT της εταιρίας ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 301 εκατ. ευρώ.

Στο εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 417 εκατ. ευρώ.


Αναλυτικότερα, τα μεγέθη της εισηγμένης σε γ' τρίμηνο και εννεάμηνο έχουν ως εξής:

Βασικά οικονομικά στοιχεία γ' τριμήνου

• Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €643 εκατ. το πρώτο εννιάμηνο του 2010, αυξημένες κατά €124 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1.620 εκατ. κιβώτια, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2009. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε €5.299 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €621 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

• Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €417 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, και τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €1,15, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το πρώτο εννιάμηνο του 2010 περιλαμβάνει χρέωση φόρων ύψους €21 εκατ. (€0,06 ανά μετοχή), η οποία σχετίζεται με την «Έκτακτη, Εφάπαξ Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης» στην Ελλάδα.

Βασικά οικονομικά στοιχεία γ' τριμήνου

• Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €392 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2010, μειωμένες κατά €5 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 611 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε €1.999 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

• Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €300 εκατ., αυξημένα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €216 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, και τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,60, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

«Τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά το τρίμηνο, αντικατοπτρίζουν την επιτυχή υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών επιλογών και το εύρος των αγορών μας.

Βλέπουμε με ικανοποίηση την συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη σε ορισμένες από τις βασικές χώρες μας, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Στη Ρωσία, συνεχίζεται η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δαπάνης ενώ ευνοηθήκαμε επίσης από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια του τριμήνου .

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων του Ομίλου και η βελτίωση των λειτουργικών κερδών σε μία από τις κύριες περιόδους πωλήσεων ενισχύθηκαν από την συνεχιζόμενη προσπάθειά μας για περιορισμό του κόστους, την βελτίωση της λειτουργικής μας ευελιξίας και τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Καθώς ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το ρυθμό και την έκταση της οικονομικής ανάκαμψης στις αγορές μας. Η αρνητική επίδραση από την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων λιτότητας στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε συνεχίζει να επηρεάζει την καταναλωτική δαπάνη, γεγονός που είναι πιο έκδηλο στις αναπτυγμένες αγορές μας. Ωστόσο, οι επενδύσεις για την προώθηση των προϊόντων μας και η επιδίωξή μας για ένα πελατοκεντρικό τρόπο λειτουργίας, θα μας δώσουν τη δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά και τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών στο άμεσο μέλλον.»


Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Σε γενικές γραμμές χωρίς εκπλήξεις για τους αναλυτές ήταν τα αποτελέσματα του Q3 της Coca Cola, από όπου επισημαίνουν την πολύ καλή πορεία της ανατολικής Ευρώπης και τις περικοπές κόστους.

Υπεράνω των εκτιμήσεων της Εθνικής Χρηματιστηριακή ήταν τελικά ο όγκος πωλήσεων της 3Ε- κάτι που η χρηματιστηριακή αποδίδει στην επίδοση των αναδυόμενων αγορών. Παρά τους καλύτερους όγκους και το πρόγραμμα περικοπής κόστους, επισημαίνει η Εθνική, η εξακολουθούσα οικονομική κρίση επηρέασε την εικόνα του Q3 τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Στο ίδιο επίπεδο με αυτό των εκτιμήσεων κινήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνει για την εταιρία η Marfin Analysis, εστιάζοντας στην «υψηλότερη του αναμενομένου ανάκαμψη στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρωσία», αλλά και στα οφέλη της σφικτής περικοπής κόστους, στην αυξημένη λειτουργική μόχλευση και στις θετικές επιπτώσεις από τις ισοτιμιακές μεταβολές.

Αντίστοιχη των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Proton Securities την επίδοση της Coca Cola 3E στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αναφερόμενη κυρίως στην κερδοφορία. Όπως αναφέρει, μέρος της εξαιρετικής πορείας των δραστηριοτήτων στην Ρωσία σχετίζεται με το ζεστό καλοκαίρι. Από την άλλη, προσθέτει, οι συνθήκες σε αγορές όπως η Ελλάδα και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν αδύναμες, ενώ η ανάκαμψη σε άλλες περιοχές φαίνεται μάλλον «αναιμική».

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Τις εναλλακτικές που υπάρχουν για να συνεχίσει να προσθέτει αξία στους μετόχους της εξετάζει η διοίκηση της Coca Cola 3E όπως ειπώθηκε πριν από λίγο στο Conference Call, η οποία απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν θα καταβάλλει μέρισμα για τη χρήση του 2010 ή αν θα βρει άλλη εναλλακτική λύση.

Όπως τονίσθηκε «περιμένουμε να δούμε το νέο νομοσχέδιο που θα βγει προκειμένου να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιστρέψουν αξία στους μετόχους τους». Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία στις αγορές που δραστηριοποιείται το 2011 αναφέρθηκε ότι «υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες για αύξηση των τιμών το 2011».

Την ίδια ώρα όφελος ύψους 29 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη από συναλλαγματικές ισοτιμίες είχε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης ο όμιλος Coca Cola 3E ο οποίος αναμένει το όφελος αυτό να αγγίξει τα 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 6%, λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων κατά 4,5% και 4%, όφελος από συναλλαγματικές ισοτιμίες, που αντισταθμίστηκαν μερικώς από αρνητικό μείγμα τιμών κατά περίπου 2,5%.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7% καθώς ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων, το χαμηλότερο κόστος των πρώτων υλών και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από ένα αρνητικό μείγμα δικτύων διανομής και συσκευασιών καθώς και από την αύξηση των δαπανών προώθησης σε συνδυασμό με άλλα λειτουργικά έξοδα.

Σε ότι αφορά την πορεία των brands, ο όγκος πωλήσεων του brand Coca-Cola αυξήθηκε κατά 4% στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στην χαμηλή διψήφια ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές ενώ ο όγκος πωλήσεων για το brand Coca-Cola Zero αυξήθηκε κατά 5%, αντανακλώντας υψηλή ανάπτυξης στις αναπτυγμένες αγορές. Άκρως απογοητευτική αλλά και «φωτογραφική» για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι η πορεία που σημείωσε στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων της το τρίτο τρίμηνο όπου κατεγράφη υποχώρηση η οποία άγγιξε το 14%.

Για το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία, η οποία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα πρώτα σημάδια της οικονομικής σταθεροποίησης σε ορισμένες από τις βασικές της αγορές, αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ποικίλει οδηγώντας σε ανάλογες διακυμάνσεις στις αποδόσεις του όγκου πωλήσεων ανά χώρα.

Γενικά συνεχίζει να αναμένει ότι η ανάπτυξη στην κατηγορία των μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση αναψυκτικών θα υστερεί σε αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα και σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company έχει προγραμματίσει ένα προωθητικό πρόγραμμα την περίοδο των εορτών.

Σε ότι αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2010 έναντι 331 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στα παραπάνω ποσά δεν συνυπολογίζονται οι εισπράξεις από τη διάθεση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών κεφαλαίου χρηματοδοτικών μισθώσεων και εξαιρούμενων των ασφαλιστικών αποζημιώσεων σχετικά με τις ζημίες που υπέστη η θυγατρική στη Νιγηρία το 2008.


* Τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Coca Cola 3Ε δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v