Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 126,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη το γ΄ τρίμηνο

Στα 131,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εννεάμηνο καταγράφοντας πτώση 70,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,5%, στα 4,152 δισ. ευρώ. Οι προοπτικές. Οι αντιδράσεις των αναλυτών.

ΟΤΕ: Στα 126,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη το γ΄ τρίμηνο
Στα 131,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εννεάμηνο καταγράφοντας πτώση 70,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,5%, στα 4,152 δισ. ευρώ.

Στο γ΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ανήλθαν στα 126,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,8% στο 1,392 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη είναι ανώτερα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι στο εννεάμηνο ο ΟΤΕ θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 113 εκατ. ευρώ, ενώ για το γ΄ τρίμηνο οι εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για κάμψη 34%, στα 108 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τις μακροοικονομικές συνθήκες στη ΝΑ. Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, η λειτουργική κερδοφορία στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα εμφανίζει ανθεκτικότητα, ενώ οι επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικά καλύτερες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στο γ΄ τρίμηνο του 2010 οι δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψαν απώλεια περισσότερων από 120.000 PSTN και ISDN γραμμών. Η επιτάχυνση του ρυθμού αποσυνδέσεων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, οφείλεται στο ότι οι Έλληνες καταναλωτές καθώς και οι επιχειρήσεις, δεχόμενοι πιέσεις από τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, προχωρούν σε επιλεκτική κατανάλωση. Επιπλέον, οι μη ανταγωνιστικές τιμές που επιβάλλει η ρυθμιστική αρχή στον ΟΤΕ επιδεινώνουν για την εταιρία τις ήδη αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες.

Η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010 ξεπέρασε τα 2,4 εκατομμύρια συνδρομητές από περίπου 2 εκατομμύρια έναν χρόνο πριν. Οι καθαρές νέες συνδέσεις ήταν σχεδόν 73.000 το τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών που χρησιμοποιούν μόνο υπηρεσίες φωνής μέσω LLU. Kατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι ευρυζωνικές συνδέσεις λιανικής του ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 2.500 και το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε στο 44,6%, σε σχέση με 50,8% στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2009. Παρ' όλα αυτά, οι ιδιαίτερα αρνητικές τάσεις που παρουσιάστηκαν στις αρχές του τριμήνου φαίνεται πως αντιστράφηκαν αργότερα το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρει ότι το γ΄ τρίμηνο του 2010 η πελατειακή βάση της Cοsmote διαμορφώθηκε σε 8,3 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 8,1% σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2009. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως στην καρτοκινητή λόγω της υποχρεωτικής διαδικασίας ταυτοποίησης που ξεκίνησε για όλη την αγορά στα τέλη του 2009.

Η διοίκηση εκτιμά πως η τάση μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα επιταχύνθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2010, αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών και ρυθμιστικών συνθηκών και του έντονου ανταγωνισμού που συνεχίζονται αμείωτα.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι δίνει έμφαση στη διατήρηση ταμειακών διαθεσίμων, στον έλεγχο κόστους και στη συγκράτηση πελατών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής:

"Οι επιδόσεις του ομίλου στο γ΄ τρίμηνο 2010 επιδεικνύουν τόσο τα επιτεύγματα των περασμένων ετών όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Υπό την ηγεσία του κ. Βουρλούμη τα τελευταία έξι χρόνια οι δραστηριότητες του ΟΤΕ έχουν αλλάξει δραματικά  και το ίδιο έχει συμβεί στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία. Οι υπηρεσίες φωνής της  σταθερής τηλεφωνίας, που αποτελούσαν περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων του ΟΤΕ το 2004, σήμερα συνεισφέρουν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου, καθώς στο διάστημα αυτό ο ΟΤΕ εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους εταιριών στη ΝΑ. Ευρώπη, που προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Μας περιμένει ακόμη αρκετή δουλειά για να ολοκληρώσουμε τη μεταμόρφωσή του σε ισχυρή  ανταγωνιστική εταιρία, με δομή κόστους που να ταιριάζει στις νέες συνθήκες".

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: "Προτεραιότητά μου, καθώς αναλαμβάνω αυτόν τον νέο ρόλο, είναι να εξασφαλίσω ότι όλοι οι χρήστες των υπηρεσιών μας απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και πως όλα τα προϊόντα μας θα γίνουν συνώνυμα με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Πιστεύω ότι, θέτοντας τον πελάτη ως προτεραιότητα σε όλες τις δραστηριότητές μας, είναι το κλειδί για να υψώσουμε το επίπεδο υποκίνησης και επαγγελματισμού όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ και να προσφέρουμε  ικανοποιητικά κέρδη σε όλους τους μετόχους μας".

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι οι αρνητικές συνθήκες που επηρέασαν τα έσοδα και την κερδοφορία του ομίλου ΟΤΕ κατά το εννεάμηνο του έτους αναμένεται να συνεχιστούν και στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Η διοίκηση θα επιδιώξει και θα εντείνει τις προσπάθειες που στόχους θα έχουν τον περιορισμό της απώλειας εσόδων, τη μείωση των στοιχείων κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο ο ΟΤΕ επιβεβαίωσαν τις αναμενόμενες τάσεις, σύμφωνα με την Proton. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, οδηγεί την Proton ώστε να αναμένει περαιτέρω πιέσεις τα επόμενα τρίμηνα. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ενθαρρυντική την μέχρι στιγμής μείωση κόστους στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αλλά και στην Cosmote, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτιώσεων.

Σύμφωνα με την Proton, το γεγονός ότι ο κ. Τσαμάζ είναι «insider» σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανάληψη των καθηκόντων του και πως η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης του Οργανισμού θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερο ρυθμό.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την σύσταση “outperform” για τον ΟΤΕ, σημειώνοντας πως η μετοχή του Οργανισμού φαίνεται φθηνότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, με το EV/EBITDA του 2011 στο 3,7.

Η HSBC από την πλευρά της, η οποία διατηρεί τη σύσταση “neutral” με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ ανά μετοχή, σχολιάζει ότι σε γενικές γραμμές, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε άλλο ένα «φτωχό» τρίμηνο, καταγράφοντας μία διαδοχική συνολική επιβράδυνση. Όπως επισημαίνει, η επιβράδυνση αυτή τονίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας στις καταναλωτικές δαπάνες, τον εντονότατο ανταγωνισμό και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με την HSBC, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο όσον αφορά το outlook, ενώ οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του ΟΤΕ το γ’ τρίμηνο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και το δ’ τρίμηνο.

Η Euroxx επισημαίνει ότι τα μεγέθη γ' τριμήνου ήταν αναμενόμενα με τα λειτουργικά κέρδη λίγο υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων και ισχυρότερα καθαρά κέρδη λόγω χαμηλότερης φορολόγησης και χρηματοοικονομικών δαπανών.



*** Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΟΤΕ για τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου - εννεαμήνου 2010 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v