Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrakat: Νέος "παίκτης" στις ΑΠΕ

Την πρώτη της μεγάλη επένδυση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προωθεί η Intrakat, πραγματοποιώντας ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επέκτασης των εργασιών της σε νέες δραστηριότητες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Intrakat: Νέος παίκτης στις ΑΠΕ
Την πρώτη της μεγάλη επένδυση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) προωθεί η Intrakat, πραγματοποιώντας ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επέκτασης των εργασιών της σε νέες επικερδείς δραστηριότητες.

Αν και η εισηγμένη ασχολείται ήδη με την εκτέλεση έργων ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας τη μελέτη και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για λογαριασμό τρίτων επενδυτών, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει να επενδύσει η ίδια σε σημαντικά ενεργειακά projects.

Μοναδική εξαίρεση είναι το μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκατέστησε κοντά στη βιομηχανική μονάδα μεταλλικών κατασκευών, την οποία διατηρεί στη Λάρισα. Η υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ, ωστόσο, ήταν στρατηγική επιλογή για την κατασκευαστική εταιρία, που τελικά άρχισε πρόσφατα να παίρνει σάρκα και οστά με την απόκτηση συμμετοχής σε μεγάλο υπό ανάπτυξη αιολικό πάρκο.

Ειδικότερα, η Intrakat, μέσω της θυγατρικής Intrakat International, εξαγόρασε έναντι ποσού 2,58 εκατ. ευρώ την εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρία Ambtila Enterprises Ltd., η οποία έχει στην κατοχή της το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Α. Κατσέλης Ενεργειακή.

Η τελευταία διαθέτει άδεια παραγωγής για αιολικό πάρκο ισχύος 20,7 MW στη Βοιωτία. Για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου εκτιμάται πως θα απαιτηθεί επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εισηγμένης είναι να ενισχύσει σταδιακά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στον συγκεκριμένο χώρο και να εξασφαλίσει σταθερά έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως, αυτήν τη στιγμή, αξιόλογη παρουσία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ΑΠΕ στη χώρα μας έχουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, το παράδειγμα των οποίων θέλει προφανώς να ακολουθήσει και η Intrakat.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια θα βοηθήσουν σε κάποιον βαθμό την τεχνική εταιρία να αντιμετωπίσει τις απώλειες που ήδη εμφανίζει από τη συρρίκνωση του αμιγώς κατασκευαστικού αντικειμένου.

Σημειώνεται ότι το 2010 η Intrakat παρουσίασε μειωμένο κύκλο εργασιών περίπου 9% έναντι του προηγούμενου έτους (από τα 210,2 εκατ. ευρώ στα 191,8 εκατ. ευρώ), εξέλιξη η οποία αποδίδεται κυρίως στο περιορισμένο αντικείμενο που είχε να εκτελέσει σε έργα υποδομής.

Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου δεν ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Intrakat για περίπου έναν χρόνο ακόμη. Έτσι, βασική επιδίωξη της εταιρίας είναι να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις, είτε αυτές αφορούν σε δημόσια έργα είτε σε ιδιωτικά, αλλά και να προωθήσει με γρηγορότερους ρυθμούς τα σχέδιά της για επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.

Μάλιστα, τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε η εισηγμένη εν μέσω κρίσης το 2010 (ήταν από τις λίγες τεχνικές εταιρίες που πέρυσι κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους) ευνοούν νέες επενδυτικές κινήσεις εκ μέρους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v