Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατλάντικ: Έρχεται τσουνάμι από φέσια

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν αρκετοί από τους 3.500 προμηθευτές της Ατλάντικ, στους οποίους η αλυσίδα οφείλει περισσότερα από 126 εκ. Χωρίς εναλλακτικές το 30% των προμηθευτών. Η συνδιαλλαγή και το μαχαίρι στα κόστη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ατλάντικ: Έρχεται τσουνάμι από φέσια
Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν αρκετοί από τους 3.500 προμηθευτές της Ατλάντικ, στους οποίους η αλυσίδα οφείλει περισσότερα από 126 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, ύστερα από όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (μη επίτευξη συμφωνίας - συνδιαλλαγής και κατάθεση δήλωσης για παύση πληρωμών από την αλυσίδα, που συνεπάγεται, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, αίτηση πτώχευσης από την πλευρά της αλυσίδας), το ενδεχόμενο, όπως φοβούνται πολλοί, να μπει το επόμενο διάστημα λουκέτο στην αλυσίδα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για σειρά επιχειρήσεις, κυρίως εγχώριες μικρομεσαίες, στα χέρια των οποίων θα σκάσει η βόμβα της Ατλάντικ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, από τους 3.500 προμηθευτές το 30%, ήτοι πάνω από 1.000 στους οποίους έχει οφειλές η εταιρία, είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και δεν έχει περιθώρια αντίδρασης ή εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει την τρύπα που του αφήνει.

Αποτέλεσμα είναι κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν, όπως πολλοί φοβούνται, και οι ίδιες ρολά.

Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει έναν νέο φαύλο κύκλο προβλημάτων ρευστότητας, τα οποία δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα δουν τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται και τα φέσια να μετακυλίονται στις ίδιες. Σημειώνεται πως οι οφειλές στις εν λόγω εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιφέρεια, ανέρχονται στο 30% των 146 εκατ. ευρώ, ήτοι είναι περισσότερες από 40 εκατ. ευρώ.

Εν αντιθέσει, λοιπόν, με τις πολυεθνικές και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων διέκοψε τη συνεργασία της με την αλυσίδα, οι εγχώριοι μικροί και μεσαίοι προμηθευτές της συνέχισαν μέχρις ενός σημείου την τροφοδοσία της, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν, αν όχι το όλο, έστω κάποιο μέρος από αυτά που της οφείλει η Ατλάντικ.

Έτσι, από τους 30.000 κωδικούς, τους οποίους διακινούσε μέσα από τα καταστήματά της η αλυσίδα τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί στις 9.000.

Μαχαίρι έπεσε και στο δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας, το οποίο είναι πλέον σκιά του εαυτού του, αφού αριθμεί περίπου 25 σημεία πώλησης, όπως αναφέρθηκε χθες στο δικαστήριο, από 168 που αριθμούσε πριν από την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, το περασμένο καλοκαίρι, και πριν τρέξει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου της για τη μείωση των υποχρεώσεών της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της, όπως ανέφερε στις επανειλημμένες ανακοινώσεις της προς το χρηματιστήριο.

Αυτό το πρόγραμμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των προμηθευτών της, των οποίων οι απαιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί και οι οποίοι σημειώνουν πως δεν ήταν νόμιμο, αν και κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως "παρότι ενδέχεται να είναι νόμιμο σίγουρα δεν είναι ηθικό".

Σοβαρές είναι και οι ενστάσεις που προβάλλουν προμηθευτές και δικηγόροι αυτών, οι οποίοι σημειώνουν πως το business plan που είχε κατατεθεί από την εταιρία μαζί με την αίτηση συνδιαλλαγής δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία εν τέλει έγιναν όλους αυτούς τους μήνες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, εν αντιθέσει με αυτά τα οποία είχε επικαλεστεί η εταιρία για πώληση μεμονωμένων καταστημάτων, πλάνο για αναδιάρθρωση των λειτουργιών και του δικτύου της και παράλληλα το άνοιγμα νέων στρατηγικά τοποθετημένων -ανακοίνωση στις 31 Αυγούστου 2010, με αφορμή τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων καταστημάτων της- εν τέλει δεν υλοποίησε.

Επιπροσθέτως, στην αίτησή της για την υπαγωγή στο άρθρο 99, το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρία σημείωνε ότι "πρόκειται μέσω συγκεκριμένων και αποδοτικών μέτρων, που θα λάβει σύντομα, να αποπληρώσει τμηματικά τις οφειλές της", ενώ σε άλλο σημείο της αίτησης ανέφερε πως "σαφής πρόθεσή της είναι η πλήρης ικανοποίηση των πελατών - δανειστών της, με τη μοναδική προϋπόθεση να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτήν να τους ικανοποιήσει στο σύνολό τους, όμως στο πλαίσιο μιας διετούς ρύθμισης".

Την ίδια ώρα, η αλυσίδα όλους τους μήνες, όπως σημειώνουν προμηθευτές της, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος των οφειλών που καλύφθηκαν από αυτό το πρόγραμμα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την αγορά, η Ατλάντικ κατάφερε να μειώσει τις οφειλές της μόλις κατά 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 268 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε 220,571 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2011. Έτσι, το σύνολο αυτών συνίσταται σε οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 27,772 εκατ. ευρώ, προς το Δημόσιο 25,926 εκατ. ευρώ, σε δανειακές υποχρεώσεις (leasing) 40,811 εκατ. ευρώ, σε επιταγές πληρωτέες 100,052 εκατ. ευρώ και σε ανοιχτά υπόλοιπα προμηθευτών 26,009 εκατ. ευρώ.

Τι περιελάμβανε η πρόταση συνδιαλλαγής

Haircut που έφθανε μεσοσταθμικά στο 80% των απαιτήσεων των προμηθευτών της και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη 6 μήνες από την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο, περιελάμβανε η πρόταση που απηύθυνε ο μεσολαβητής σε προμηθευτές - πιστωτές της αλυσίδας.

Αυτή η πρόταση, όπως σημειώνεται από τον μεσολαβητή, ήταν η μοναδική στην οποία θα είχε τη δυνατότητα ρεαλιστικά να ανταποκριθεί η εταιρία, με βάση τα οικονομικά της στοιχεία, και αυτή εν τέλει έγινε αποδεκτή μόλις από το 6,2% των πιστωτών της.

Συνολικά, την πρόταση δέχτηκαν 101 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι Μύλοι Λούλη, Henkel Ελλάς, Rilken, Inform Λύκος, ΠΓ Νίκας, Pernord Ricard, Mars Hellas, Bingo, Pepsico - ΗΒΗ, Tasty Foods, Γρ. Σαράντης κ.ά.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο, το οποίο απορρίφθηκε από το 93,8% των πιστωτών, περιελάμβανε τα εξής:

Για τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις: Πληρωμή του 15% του οφειλόμενου ποσού ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας με ίδιους όρους, αποπληρωμή του 30%, ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας τοις μετρητοίς, αποπληρωμή του 20%.

Για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις: Η πρόταση ήταν πληρωμή του 10% ή, σε περίπτωση συνέχισης τροφοδοσίας με ίδιους όρους, αποπληρωμή του 30% του οφειλόμενου ποσού, ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας τοις μετρητοίς, αποπληρωμή του 20%.

Για τις διεθνείς παραγωγικές επιχειρήσεις: Πληρωμή του 10% του οφειλόμενου ποσού, ως νοείται εκκαθαρισμένο, ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας με ίδιους όρους, αποπληρωμή του 25%, ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας τοις μετρητοίς, αποπληρωμή του 20%.

Για τις διεθνείς εμπορικές επιχειρήσεις: Πληρωμή του 10% του οφειλόμενου ποσού ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας με ίδιους όρους, αποπληρωμή του 25%, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας της εταιρίας τοις μετρητοίς, αποπληρωμή του 20% του εκκαθαρισμένου ποσού.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις με υπόλοιπο 10.001 - 100.000 ευρώ, πληρωμή του 30% ή, σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας με ίδιους όρους, το 50%, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της τροφοδοσίας τοις μετρητοίς το 40% του εκκαθαρισμένου ποσού.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, προτεινόταν η καταβολή του 80% σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Για το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ κατατέθηκε προς το ΝΣΚ και το ΙΚΑ σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών σε 200 μηνιαίες δόσεις.


Μείωση οφειλών κατά 78 εκ. από την Ατλάντικ

Κατά 78 εκ. ευρώ έχει καταφέρει να μειώσει τις οφειλές της, η εταιρία Ατλάντικ, η οποία έχει περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων σε μόλις 31. Κυρίαρχος στόχος της εταιρίας είναι η διασφάλιση των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ατλάντικ από τον Ιούλιο του 2010 έχει προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει την λειτουργία 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της εταιρίας να αριθμεί σήμερα 31 καταστήματα.

Από την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων η εταιρία κατάφερε όχι μόνο να περιορίσει την αύξηση των υποχρεώσεων της αλλά επιπλέον να μειώσει τις οφειλές της κατά 78 εκ. €.

Κυρίαρχος στόχος της εταιρίας και κριτήριο για τις ανωτέρω ενέργειες ήταν η διασφάλιση των εργαζομένων (πλήρης αποπληρωμή - αναγνώριση προϋπηρεσίας και συνέχιση εργασίας) για τους οποίους ακόμα προσπαθεί.

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται συγκεντρωτικά στοιχεία των ενεργειών που υλοποίησε η εταιρία και των επιπτώσεων που αυτά είχαν:

Αριθμός καταστημάτων: (31/12/2009): 161 , (31/12/2010): 84, (30/4/2011): 31

Αριθμός εργαζομένων : (31/12/2009): 3987, (31/12/2010): 1606, (30/4/2011): 844

Επιταγές πληρωτέες (εκ. €): (31/12/2009): 151, (31/12/2010): 114, (30/4/2011): 95,2

Ανοικτά υπόλοιπα προμηθευτών (εκ. €): (31/12/2009): 44, (31/12/2010): 37, (30/4/2011): 21,8

Σύνολο προμηθευτών (εκ. €) : (31/12/2009): 195, (31/12/2010): 151, (30/4/2011): 117

Τα ανωτέρω συγκριτικά στοιχεία αποδεικνύουν την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων, των στελεχών και της διοίκησης της Ατλάντικ για την καλύτερη δυνατή διαχείριση και εξομάλυνση της βεβαρυμμένης χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή και θετική ανταπόκριση μεγάλης μερίδας προμηθευτών οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν ώστε να πωληθεί ο πάγιος εξοπλισμός των καταστημάτων, μέρους του δικτύου της Εταιρείας, έχει επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποπληρωμή οφειλών προς προμηθευτές και εργαζομένους.

Τα αποτελέσματα αυτά θα ήταν ακόμη καλύτερα εάν στο Νομό Εύβοιας δεν είχαν προσεγγισθεί οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων καταστημάτων για να υπογράψουν μισθωτήρια με την ανταγωνίστρια εταιρεία ''ΕΥΒΟΙΑ ΜΑΡΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΑΕ'' συμφερόντων Λαουτάρη, πράγμα που δημιούργησε αναστάτωση στους εργαζομένους της εταιρίας στην περιοχή και καθυστέρησε σημαντικά τις εξελίξεις (Δικαστικοί αγώνες σε εξέλιξη κλπ) , με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία περαιτέρω εξασφάλισης εργαζομένων και αποπληρωμής υποχρεώσεων.

Η εταιρία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα για την εξασφάλιση των εργαζομένων της και την αποπληρωμή των οφειλών της, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v