Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Στρατηγικός επενδυτής η Chipita

Τη λύση της εισόδου στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι €10 εκατ. και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, επέλεξε εν τέλει η Νίκας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νίκας: Στρατηγικός επενδυτής η Chipita
Τη λύση της εισόδου στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και όχι την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, επέλεξε εν τέλει η Νίκας προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα προς εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Μέσω της λύσης αυτής, αναγκαστικής μετά την απροθυμία του βασικού μετόχου GCI Food Εnterprises Limited να συμμετάσχει στην α.μ.κ., ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο ως στρατηγικός επενδυτής της Chipita.
 
Θέμα πάντως που θα κληθούν να εγκρίνουν σε έκτακτη γενική συνέλευση η οποία έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου, οι μέτοχοι της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που είναι και μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νίκας, έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο δάνειο με την ανάληψη ομολογιών συνολικής αξίας 5,4 εκατ. ευρώ, απευθείας ή μέσω θυγατρικής της και η οικογένεια Ρέστη εξέφρασε, ομοίως, την πρόθεσή της να συμμετάσχει, μέσω εταιρείας συμφερόντων της, στο δάνειο με την ανάληψη ομολογιών συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E. έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο δάνειο με την ανάληψη ομολογιών συνολικής αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν ισόποσες οφειλές της εταιρείας προς αυτήν, από υφιστάμενο βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Μέσω της κίνησης αυτής, όπως υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στην έκθεσή του θα εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στην εταιρεία, προς εξυπηρέτηση τόσο των μόνιμων λειτουργικών της αναγκών (περιλαμβανομένων των παγίων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης), όσο και του επιχειρησιακού πλάνου της, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβουλίου την 23/3/2011.
 
Ειδικότερα, με την παροχή της ρευστότητας των 10.000.000 €, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού προς την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E., η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει το ανωτέρω επιχειρησιακό πλάνο της με κύριους άξονες την ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελλάδα, την ανάπτυξή της στην Βουλγαρία, την αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη, καθώς και την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης.

Οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας, επικεντρώνονται στην αύξηση του μεριδίου της στα επώνυμα αλλαντικά στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, με ενίσχυση της διαφημιστικής της παρουσίας και επέκταση του δικτύου διανομής της.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο σημαντικά οφέλη αναμένονται και από τη συμμετοχή των νέων επενδυτών, οι οποίοι κατέχουν σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των τροφίμων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η εταιρεία υφίσταται πιέσεις τόσο σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ταμειακών ροών.

Σημειώνεται ότι η αγορά αλλαντικών, δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν μεταφραστεί σε κάμψη των πωλήσεων σε όγκο στο σύνολο της αγοράς κατά 7% ενώ πτώση της τάξεως του 9% καταγράφηκε στις πωλήσεις των επώνυμων αλλαντικών.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρή ανάπτυξη με διψήφιο ποσοστό καταγράφεται στις πωλήσεις σε όγκο των αλλαντικών ιδιωτικής ετικέτας, κατηγορία στην οποία η εταιρεία έχει παρουσία, αφού παράγει αρκετούς κωδικούς για λογαριασμό αρκετών αλυσίδων σούπερ μάρκετ μεταξύ των οποίων και για την Lidl.

Ακόμη μεγαλύτερη πάντως είναι η μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία του foodservice όπου η πτώση των πωλήσεων σε όγκο ξεπερνά κατ’ εκτίμηση το 15%.

Λόγος μετατροπής και τιμής έκδοσης των νέων μετοχών.

Σχετικά με την τιμή ή τον λόγο μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές της εταιρείας, που θα προκύψουν συνεπεία της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής των μετατρέψιμων ομολογιών, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει προς την Γενική Συνέλευση η τιμή μετατροπής να διαμορφωθεί στο 1,03 €.
 
Η εν λόγω τιμή σχεδόν ισούται με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της εταιρείας, έτσι ώστε οποιοσδήποτε νέος επενδυτής με το ίδιο σχεδόν κεφάλαιο που θα εδικαιούτο να συμμετάσχει στην έκδοση του ομολογιακού δανείου, αν υπήρχε το δικαίωμα προτίμησης, θα μπορούσε σήμερα να αποκτήσει απευθείας μέσω χρηματιστηρίου ισάριθμες μετοχές της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v