Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Grissin: Οι προτεραιότητες του β΄ εξαμήνου

Πολυμέτωπες δράσεις προκειμένου ο όμιλος να γυρίσει σε θετικό EBITDA, να βελτιώσει τη ρευστότητά του και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για το μέλλον υλοποιεί η διοίκηση της Alpha Grissin κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Alpha Grissin: Οι προτεραιότητες του β΄ εξαμήνου
Πολυμέτωπες δράσεις προκειμένου ο όμιλος να γυρίσει σε θετικό EBITDA, να βελτιώσει τη ρευστότητά του και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για το μέλλον υλοποιεί η διοίκηση της Alpha Grissin κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Η δυσμενής συγκυρία επηρεάζει αρνητικά τον κύκλο εργασιών και αυξάνει τα χρηματοοικονομικά έξοδα (κόστος χρήματος), ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει για φέτος θετικό EBITDA, λόγω και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά περίπου 20%.

Με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας, πέραν των άλλων ενεργειών, δρομολογείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (1ν/2π προς 0,40 λεπτά, έσοδα έκδοσης έως 2,23 εκατ. ευρώ). Οι βασικότεροι μέτοχοι -με κάποιες εξαιρέσεις- δεν θα συμμετάσχουν στην έκδοση, ωστόσο γύρω στο 1.620.000 νέες μετοχές θα αιτηθεί να αποκτήσει ο κ. Αλιόσα Γκρίσιν (υιός του βασικότερου μετόχου κ. Β. Γκρίσιν και αντιπρόεδρος της εταιρίας), χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή άλλων «φίλα προσκείμενων» επενδυτών.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τέσσερις κλάδους

Στον κλάδο της τεχνολογίας (εμπορία, υποστήριξη συστημάτων ισχύος και έλεγχος περιβάλλοντος), στο β΄ εξάμηνο αναμένεται ελαφρά βελτιωμένη επίδοση, λόγω και της δραστηριότητας στην Ουκρανία, μέσω κατά 50% θυγατρικής εταιρίας. Θα ενταθούν επίσης οι προσπάθειες επένδυσης στο προϊόν των γεννητριών, απ’ όπου αναμένονται σε βάθος χρόνου σημαντικά αποτελέσματα.

Στον συμβατικό κλιματισμό (Panasonic), αναμένεται περαιτέρω μείωση έως και 10% σε σύγκριση με το 2010. Ο όμιλος θα επενδύσει στα πολυσυστήματα VRV, που απευθύνονται σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις κλιματισμού, προϊόντα που παράγονται για πρώτη φορά από την Panasonic, ως αποτέλεσμα της απορρόφησης της Sanyo το 2009.

Και στους δύο παραπάνω τομείς η Alpha Grissin ακολουθεί επιθετική τιμολογιακή πολιτική, με τιμές χαμηλότερες από αυτές του 2010.

Στον κλάδο των ακινήτων, η εισηγμένη διατηρεί εκτάσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Καμία επένδυση δεν αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011. Παρά το γεγονός πως οι τρέχουσες τιμές των συγκεκριμένων οικοπέδων είναι σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές αγοράς τους (κατά τη διετία 2004 - 2005), η Alpha Grissin θα έβλεπε θετικά σοβαρές προτάσεις για την πώληση κάποιων ακινήτων, με στόχο την προσφορά σημαντικής ρευστότητας στον όμιλο.

Στην Πολωνία, η Alpha Grissin έχει κατασκευάσει συγκρότημα 451 διαμερισμάτων και εμπορικών χώρων, όπου μέχρι την 30ή Ιουνίου είχε πουλήσει το 39% των διαμερισμάτων και είχε ενοικιάσει το 65% των εμπορικών χώρων.

Τέλος, η Alpha Grissin δραστηριοποιείται στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε συνεργασία με την Deutsche Bank. Στην Ελλάδα, έχει υποβάλει 6 αιτήσεις συνολικής ισχύος 150 MW, όπου αναμένονται άδειες παραγωγής μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ στη Βουλγαρία αναμένεται τελική άδεια παραγωγής και εγκατάστασης στις αρχές του 2012 για εγκατάσταση 90 MW (το κοινό σχήμα με την Deutsche Bank συμμετέχει με 40% στο συγκεκριμένο project).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v