Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola 3E: Προς επιστροφή κεφαλαίου

Σε επιστροφή κεφαλαίου θα προχωρήσει και φέτος η Coca Cola 3E. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2012, η εταιρεία αναμένει περισσότερες πιέσεις εξαιτίας των αυξήσεων στο κόστος πρώτων υλών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Coca Cola 3E: Προς επιστροφή κεφαλαίου
Σε επιστροφή κεφαλαίου θα προχωρήσει και φέτος η Coca Cola 3E. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2011 και το δ΄ τρίμηνο του 2011, «το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να προτείνει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της πρότασης αυτής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίσει το ύψος της επιστροφής κατά το δεύτερο τρίμηνο, απόφαση την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εταιρείας στην τακτική γενική συνέλευσή της, η οποία θα γίνει στις 25 Ιουνίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας είχε εγκρίνει την αναδιοργάνωση του μετοχικού της κεφαλαίου και την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

Η Bofa – ML υπολογίζει ότι η επιστροφή κεφαλαίου της CCHBC θα γίνει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξεως των 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα της μητρικής δεν επιτρέπουν την καταβολή ετήσιου ελάχιστου υποχρεωτικού μερίσματος για το 2011. Ως αποτέλεσμα ο όμιλος δεν έχει αναγνωρίσει υποχρέωση μερίσματος για τη χρήση 2011.

Η ουσία είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι διευκρινιστικές οδηγίες εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2011, βάσει της οποίας η είσπραξη μερισμάτων από θυγατρικές με έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, εφόσον η συμμετοχή της μητρικής στις θυγατρικές αυτές πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτόν, την απουσία δηλαδή συγκεκριμένου πλαισίου εφαρμογής, η εταιρεία δεν επαναπάτρισε μερίσματα αλλοδαπής που θα της επέτρεπαν να καταβάλει μέρισμα για τη χρήση του 2011.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2012, η εταιρεία αναμένει περισσότερες πιέσεις λόγω αυξήσεων στο κόστος των πρώτων υλών και περιορισμό στον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε αβεβαιότητα και αστάθεια τις περισσότερες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σημειώνει ότι δεν έχει δει ακόμα σημάδια βιώσιμης βελτίωσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ή επίλυση της κρίσης κρατικού χρέους. Παράλληλα, αναφέρει ότι αναμένει υψηλή μονοψήφια αύξηση στο συνολικό κόστος πρώτων υλών για το 2012 κυρίως λόγω των τιμών της ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των χυμών παγκοσμίως.

Όπως ειπώθηκε, πάντως, κατά τη διάρκεια του conference call, στη Νιγηρία και στη Ρωσία όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες της, έχει εξασφαλίσει το 60% και το 80% των αναγκών της σε ζάχαρη για το σύνολο του έτους και έχει καλύψει τις ανάγκες της σε ζάχαρη για το 9μηνο στην Ευρώπη - μένει να καλυφθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με βάση τις τωρινές ισοτιμίες, αναμένει αρνητικό αντίκτυπο τη φετινή χρονιά. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκε η αστάθεια των νομισμάτων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Εν τω μεταξύ, κατά την τριετή περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία αναμένει καθαρές ταμειακές ροές ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα με αυτό, σχεδιάζει να επενδύσει 1,45 δισ. ευρώ σε καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες το διάστημα 2012-2014, ώστε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο για εξαγορές παραμένει, με βάση πληροφορίες, ανοιχτό αν διαπιστωθούν κατάλληλες ευκαιρίες. Παράλληλα, την τριετή περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και 2013, οι στόχοι για καθαρές ταμειακές ροές παραμένουν στο €1,4 δισ. και στο €1,35 δισ. αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v