Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Ζημίες 3,81 δισ. ευρώ το 2011 λόγω PSI

Ζημίες ύψους 3,81 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Alpha Bank λόγω των ζημιών απομείωσης από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στο 7,3% o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων μετά το ΤΧΣ.

Alpha: Ζημίες 3,81 δισ. ευρώ το 2011 λόγω PSI
Ζημιές ύψους 3,81 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Alpha Bank λόγω των ζημιών απομειώσεως από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Η τράπεζα υπολόγισε τη ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα σε ποσοστό 79,2% σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας.

Ειδικότερα η Alpha συμμετείχε στο PSI+ ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,89 δισ. ευρώ και κουρεύοντας δάνεια με εγγύηση Δημοσίου 2,1 δισ. ευρώ.

Λόγω του κουρέματος και της ανταλλαγής προχώρησε κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου σε πρόσθετη απομείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ μετά από φόρους για τα ομόλογα. Η συνολική σωρευτική απομείωση ανήλθε έτσι στα 3,8 δισ. ευρώ

Η καθαρή θέση της Alpha Bank διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%.

Ενίσχυση 1,9 δισ. ευρώ από Τ.Χ.Σ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 1,9 δισ., o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%.

Η Alpha Bank έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενισχύσεως, έτσι ώστε τα Κεφάλαια Πρώτης Διαβαθμίσεως να ανέρχονται σε 9% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Οι ενέργειες του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως περιλαμβάνουν μία σειρά μέτρων οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων, όπως η ευρεία διαχείριση των στοιχείων του παθητικού, η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη εμφανή, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα εργασιών της Τραπέζης.

Ήδη ανακοίνωσε δημόσια πρόταση για την επαναγορά υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης εναπομείνασας ονομαστικής αξίας 1 δις ευρώ. Ενέργεια που θα ενισχύσει περαιτέρω τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I) της Τραπέζης.

Παράλληλα, αναμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να προβεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιακής μας βάσεως.

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση το 2011 και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ., έναντι Ευρώ 1.101,1 εκατ. το 2010.

Δήλωση Γιάννη Κωστόπουλου

“Η πλήρης συμμετοχή μας στη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ιδιωτών Ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με ζημίες Ευρώ 3,8 δισ. για τους Μετόχους μας, αντικατοπτρίζει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, η Διοίκηση, το Προσωπικό και οι Μέτοχοί μας παραμένουν προσηλωμένοι στο να συνεισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ένας ισχυρός και δραστήριος τραπεζικός τομέας, με την ευελιξία και τη δυναμική που μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προσφέρει, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη  της Eλληνικής Oικονομίας.”

Δήλωση Δημητρίου Μαντζούνη

“Παρά το εύρος του PSI+ και το ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, η Alpha Bank διατηρεί τους
Κεφαλαιακούς της Δείκτες σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεδομένων και των αυξημένων εποπτικών
ορίων που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, απαιτείται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Για τον σκοπό αυτόν έχουμε εκπονήσει ένα ευρύ επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει οργανική αναδιάρθρωση, διαχείριση του Παθητικού καθώς και στοχευμένες μετοχικές ενέργειες.

Η Alpha Bank έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας της που αριθμεί 130 και πλέον έτη. Με την επιχειρησιακή μας δυναμική και την αποτελεσματικότητα που μας διακρίνει, αναλαμβάνουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην επικείμενη αναδιαμόρφωση του τραπεζικού τομέα.”

H διάρθρωση του Ισολογισμού αντισταθμίζει τις επιπτώσεις του PSI+

- Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 3,0% και δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5%. Συνολική ζημία 863 πόντοι ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο PSI+. Τα Ενσώματα Ίδια Kεφάλαια παραμένουν θετικά.

- Συνολική απομείωση Ευρώ 3,8 δισ. μετά από φόρους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μας των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων Ευρώ 3,8 δισ. και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. τα οποία προσετέθησαν μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου λίγο πριν την τελική συμφωνία.

- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού μας
χαρτοφυλακίου, κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 49,7 δισ.

- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 2,1 δισ. το δ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 21,9 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,8 δισ.
Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ.

- Δείκτης καθυστερήσεων στο 12,9%2, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,9 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος,συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση παρά τις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.783,7 εκατ., μειωμένο κατά 1,9%, παρά τη μείωση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε, το 2011, κατά 10 πόντους σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της αποτελεσματικής διαχειρίσεως του κόστους των καταθέσεων.

- Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον εξορθολογισμό των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 9%, τα τελευταία δύο έτη, σε Ευρώ 1,1 δισ. Η απόδοση του τριετούς προγράμματος περιστολής δαπανών έχει υπερβεί τον τεθέντα στόχο, με αξιοσημείωτη την επίτευξη περίπου του 80% κατά 1 έτος ενωρίτερα.

- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε κατά 253 πόντους σε 48%.

- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ., έναντι Ευρώ 1.101,1 εκατ. το 2010.

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 21,4 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 1.130,3 εκατ. (χωρίς το PSI+)

Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 223 πόντους.

Alpha: Θα συνεχίσουμε να δανείζουμε εάν δεχθούμε υγιή αιτήματα - Τι είπε για ΑΜΚ

Μετά τον Σεπτέμβριο θα γίνει η ΑΜΚ αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσαν τα στελέχη της τράπεζας στο conference call. Τόνισαν ότι "εχουμε μιλήσει με τους βασικούς μετόχους αλλά και με δυνητικούς μετόχους και υπάρχουν πολλές ιδέες. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε ικανοί να γίνει η ΑΜΚ και η τράπεζα να μείνει ιδιωτική".

Μία κίνηση προς την κατεύθυνση της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι η επαναγορά securities ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ζημιά από το PSI φτάνει το 79,2% επί της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι στα capital plans υπάρχει το sort term plan με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2012 με βάση την απαίτηση για tier 9% και ένα άλλο medium term που περικλείει την ανάγκη για 10% tier από τον Ιούνιο του 2013.

Aναφορικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης τόνισαν ότι θα γίνουν γνωστοί σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι τα ομόλογα που δόθηκαν στην τράπεζα από το ΤΧΣ είναι 1,9 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα ίδια κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ τότε το core tier I από 3% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 7,3%, ενώ μέχρι το 9% απαιτούνται κεφάλαια περίπου 700-800 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον τα στελέχη της Alpha Bank σημείωσαν ότι είναι κρίσιμο σταυροδρόμι για την οικονομία η ψήφιση των μέτρων 2013-14 τον Ιούνιο. Τόνισαν ότι χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Εάν περάσουμε αυτό τον κάβο θα μπουμε σε σταθερή τροχιά, υποστήριξαν.

Θα συνεχίσουμε να δανείζουμε εάν δεχθούμε ποιοτικά και υγιή αιτήματα. Τον τελευταίο χρόνο δεν δεχθήκαμε κανένα τέτοιο.

Κλείνοντας τόνισαν: «Πρόκειται για τα πιο ασυνήθιστα οικονομικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ελπίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση που θα επιτρέπει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ο τραπεζικός κλάδος να συνεχίσει να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια.


ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, θέτει τις βάσεις για επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας σε πορεία αναπτύξεως καθώς η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται, αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

Οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας ενισχύονται σημαντικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αναδιαρθρώσεως και απομειώσεως του δημοσίου χρέους, σε συνέχεια του Προγράμματος Ανταλλαγής των Κρατικών Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+).

Παράλληλα, η υλοποίηση των στόχων του νέου Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής ενισχύεται από τις έως τώρα θεσπισμένες ρυθμίσεις, ενώ το καθεστώς εποπτείας εγγυάται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα λάβουν χώρα τη σωστή χρονική στιγμή.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επαναφέρει τη ρευστότητα στην αγορά καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και επανακάμπτουν οι τραπεζικές καταθέσεις, ειδικά εφόσον το τραπεζικό σύστημα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές εξαρτώνται από την οικονομική ανάκαμψη, που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος, καθώς και από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μακροπρόθεσμα.
 
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Δεδομένων των εξελίξεων του β΄ εξαμήνου 2011, ο κίνδυνος ελλοχεύει στην ενδεχόμενη ανεπαρκή διαχείριση των προσδοκιών, με αρνητική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και στη δυνατότητα ανακάμψεως. Δεδομένης της πρωτόγνωρης για τα διεθνή δεδομένα οικονομικής υφέσεως, η υλοποίηση του Προγράμματος μπορεί να ενισχυθεί εάν οι ιδιωτικοποιήσεις τεθούν ως προτεραιότητα, ώστε να επιτρέψουν, παράλληλα, την τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να υποστηρίξουν τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 3,0% μετά από πρόσθετη απομείωση Ευρώ 3,2 δισ. μετά από φόρους στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχής μας στο PSI+

Τον Μάρτιο του 2012 η Alpha Bank ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα (PSI+) με το συνολικό επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο Ομολόγων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους όρους της Προσκλήσεως της 24ης Φεβρουαρίου 2012 προς τους Ιδιώτες κατόχους Ομολόγων που εκδόθηκαν ή τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το ανταλλάξιμο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank ανήλθε σε Ευρώ 3,8 δισ. όσον αφορά τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, και σε Ευρώ 2,1 δισ. όσον αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία προσετέθησαν λίγο πριν την τελική συμφωνία.

Ως αποτέλεσμα, το δ΄ τρίμηνο του 2011 απομειώσαμε περαιτέρω κατά Ευρώ 3,2 δισ., μετά από φόρους, το χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας τις συνολικές μας προβλέψεις (συνολικά κατά το 2011) σε Ευρώ 3,8 δισ.

Παρά το σημαντικό ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε θετική τόσο την Καθαρή μας θέση, η οποία διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1,4 δισ., όσο και τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαιά μας, αναφέρει η τράπεζα.

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανήλθε στο 3,0% (σημειώνοντας μείωση κατά 863 πόντους σε ετήσια βάση), ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 5,5%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 1,9 δισ., o δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 9,8%.

Η Τράπεζα έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές αρχές ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι κεφαλαιακής ενισχύσεως, έτσι ώστε τα Κεφάλαια Πρώτης Διαβαθμίσεως να ανέρχονται σε 9% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Οι ενέργειες του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως περιλαμβάνουν μία σειρά μέτρων οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων, όπως η ευρεία διαχείριση των στοιχείων του παθητικού, η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη εμφανή, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του ενεργητικού που δεν  εμπίπτουν στον κύριο τομέα εργασιών της Τραπέζης.

Η πρότασή μας προς τους κατόχους των υφιστάμενων τίτλων Βασικών Ιδίων κεφαλαίων (Tier Ι ), των τίτλων Κύριων στοιχείων συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων (Upper Tier II ) καθώς και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, για επαναγορά των τίτλων αυτών συνολικής εναπομείνουσας αξίας Ευρώ 1,0 δισ. με καταβολή τοις μετρητοίς, είναι μία από τις ενέργειες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I) της Τραπέζης.

Alpha Bank: Πρόταση για επαναγορά ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ

Πρόταση επαναγοράς ιδίων ομολόγων συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τιμές 40% και 60% κατέθεσε η Alpha Bank.

Ειδικότερα, η Alpha Group Limited ανακοινώνει τη διενέργεια προαιρετικής προτάσεως προς τους κατόχους υφιστάμενων

(i) τίτλων βασικών ιδίων κεφαλαίων (από κοινού, οι «Τίτλοι Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων»)
(Tier One Securities), συνολικής εναπομείνασας αξίας 533.359.000 ευρώ σε τιμή επαναγοράς 40%.

(ii) τίτλων κύριων στοιχείων συμπληρωματικών ιδίων κεφαλαίων (οι «Τίτλοι Κύριων Στοιχείων
Συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων») (Upper Tier II Securities) ύψους 18.850.000 ευρώ, σε τιμή 60%.

(iii) τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (οι «Τίτλοι Μειωμένης Εξασφάλισης» (Lower Tier II
Securities) και, από κοινού με τους Τίτλους Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και τους Τίτλους Κύριων
Στοιχείων Συμπληρωματικών Ιδίων Κεφαλαίων, οι «Τίτλοι», και έκαστη σειρά έκδοσης Τίτλων
«Σειρά»), συνολικής εναπομείνασας αξίας 432.956.000 ευρώ, σε τιμή 60%. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η Πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier Ι) του Ομίλου της Alpha Bank Α.Ε. (ο «Όμιλος»), καθώς και στην ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων του Ομίλου.

Κατά την ολοκλήρωση των Προτάσεων ο Όμιλος αναμένεται να πραγματοποιήσει κέρδος και συνακόλουθα να επιτύχει επαύξηση των κυρίων στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I).

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v