Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΑΣΩ: Συμφωνία με τράπεζες για επιμήκυνση δανείων

Την αναχρηματοδότηση των δανείων μέσα από την επιμήκυνσή τους και αλλαγή του επιτοκίου συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΑΣΩ με τις πιστώτριες τράπεζες.

ΙΑΣΩ: Συμφωνία με τράπεζες για επιμήκυνση δανείων
Την αναχρηματοδότηση των δανείων μέσα από την επιμήκυνσή τους και αλλαγή του επιτοκίου συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΑΣΩ με τις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για φέτος θα πληρωθούν σχεδόν μόνο τόκοι, ενώ η λήξη των δανείων μεταφέρεται περίπου σε μια δεκαετία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί είναι θετικότατη για τον εισηγμένο όμιλο, σε μια περίοδο που οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτόν υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, περί τα 17 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές των ταμείων από το 2007 έως και το τέλος του 2011 (τα συνολικά χρέη προς τις κλινικές ανέρχονται στα 820 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 8 εκατ. ευρώ οφείλονταν στο τέλος Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ (φετινά ανοίγματα).

Γενικότερα, ο όμιλος ΙΑΣΩ κατάφερε το 2011 να βελτιώσει κατά 4,4% τα λειτουργικά του κέρδη (EBITDA) λόγω της περικοπής δαπανών, αλλά και να δημοσιεύσει θετικό αποτέλεσμα σε προ φόρων επίπεδο (-78,8% σε σχέση με το 2010). Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ EBITDA και κερδών προ φόρων οφείλεται κυρίως στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Με τη νέα συμφωνία που επίκειται με τις τράπεζες, αναμένεται η επιβολή ενός χαμηλότερου spread σε σύγκριση με εκείνο του δευτέρου εξαμήνου του 2011.

Επιπλέον, σημαντικές κινήσεις γίνονται μέσα στο 2012 για τη βελτίωση των επιδόσεων στις νέες θυγατρικές, όπως το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας (σημάδια ανόδου της πληρότητας μετά την προσέλκυση νέων γιατρών) και το κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτης (έχει αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα φέτος λόγω και της προσέλκυσης Λίβυων ασθενών).

Γενικότερα, σημαντική παράμετρος για τις προοπτικές του ομίλου –αλλά και των περισσότερων άλλων εταιρειών του κλάδου- είναι το πόσο αποτελεσματικά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως η σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και η υιοθέτηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (Κ.Ε.Ν.).

Αυτό απαιτεί από τις ιδιωτικές κλινικές μείωση του λειτουργικού τους κόστους, αλλά και περιορισμό των αμοιβών των γιατρών. Αντίθετα, η ευκαιρία για κερδοφορία για τις ιδιωτικές κλινικές θα προέλθει από την άνοδο των επισκεπτών. Ήδη κατά τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται έντονη στροφή των ασθενών από τα κρατικά νοσοκομεία προς τις ιδιωτικές κλινικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v