Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Στην ΕΝΑ Κύπρου εισάγεται η θυγατρική

Μερικές αξιοσημείωτες παρατηρήσεις από την εισαγωγή της θυγατρικής Επίλεκτος Ενεργειακή στην εναλλακτική χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου. Οι αριθμοί, οι συγκρίσεις και οι πιθανές εκπλήξεις…

Επίλεκτος: Στην ΕΝΑ Κύπρου εισάγεται η θυγατρική
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, και μάλιστα την αντίστοιχη ΕΝ.Α. αυτού, επέλεξε η εταιρεία Επίλεκτος για να εντάξει προς διαπραγμάτευση τη θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή.

Όποιες σκέψεις μπορεί αυτό να φέρει σχετικά με την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, ακόμη και σε σύγκριση με την Κύπρο.

Η Επίλεκτος Ενεργειακή λειτουργεί ήδη με επιτυχία ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 MW στα Φάρσαλα και κατέχει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου ισχύος 5,52 MW και από σταθμό βιομάζας ισχύος 2,5 MW, όλα στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Βέβαια, η εταιρεία δεν στερείται κινδύνους. Για παράδειγμα, για την υλοποίηση των δύο τελευταίων projects χρειάζονται ίδια κεφάλαια και δανεισμός. Έτσι, προκύπτει το ερώτημα πόσο εφικτή θα είναι η χρηματοδότηση των δύο αυτών επενδύσεων αν:

α) Δεν δοθούν στην Επίλεκτος Ενεργειακή (ή καθυστερήσουν πάρα πολύ) τα 7,5 εκατ. ευρώ που της οφείλει το ελληνικό δημόσιο (από την επιχορήγηση του φωτοβολταϊκού πάρκου).

β) Οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προεξόφληση των ταμειακών ροών των τριών προαναφερόμενων επενδύσεων οδήγησε σε αποτίμηση ύψους 47,46 εκατ. ευρώ, από την οποία αφαιρέθηκε ο δανεισμός των 5,15 εκατ. ευρώ και έτσι η Επίλεκτος Ενεργειακή (σχεδόν κατά 100% θυγατρική της εισηγμένης Επίλεκτος) εισέρχεται στο κυπριακό χρηματιστήριο με αρχική αποτίμηση 42,3 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, κάποιος μπορεί να μείνει στους προαναφερόμενους ή σε άλλους κινδύνους (π.χ. υψηλά επιτόκια στην Ελλάδα, που περιορίζουν σε κάποιον βαθμό την αποδοτικότητα), ή επίσης μπορεί να επισημάνει τη χαμηλή διασπορά που θα έχει αρχικά τουλάχιστον η εταιρεία…

Πρέπει να επισημανθεί πως η αποτίμηση αυτή της θυγατρικής είναι υπερδιπλάσια αυτής ολόκληρου του ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (20,8 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο)!

Άρα, εάν στέκει -έστω και στοιχειωδώς- η αποτίμηση της θυγατρικής, η μητρική Επίλεκτος -η εισηγμένη στο Χ.Α. δηλαδή- παρουσιάζεται να διαπραγματεύεται με αρνητική αξία(!), δηλαδή είναι σαν να πρέπει οι μέτοχοί της να πληρώσουν από την τσέπη τους σε όποιον θα ήθελε να την αποκτήσει.

Aξίζει ακόμη να αναφερθούν τα πολυετή ζημιογόνα αποτελέσματα της γνωστής κλωστοϋφαντουργίας, που είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του κλάδου στην Ευρώπη. Θα μπορούσε επίσης να σημειωθεί πως η πτώση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ είναι παράγοντας που ευνοεί τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου, ιδίως αν το ράλι του αμερικανικού νομίσματος συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v