Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τέσσερα γερά παραδείγματα καινοτομίας

Αξιοσημείωτες ήταν οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών των εταιρειών Τιτάν, Πλαίσιο, Forthnet και Κορρές στα πλαίσια του χθεσινού συνεδρίου «Κτίζοντας τη νέα Ελλάδα». Τα κύρια σημεία των ομιλιών.

Εισηγμένες: Τέσσερα γερά παραδείγματα καινοτομίας
Αξιοσημείωτες ήταν οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών των εταιρειών Τιτάν, Πλαίσιο, Forthnet και Κορρές στα πλαίσια του χθεσινού συνεδρίου «Κτίζοντας τη νέα Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΔΕ, ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας και το ΚΕΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τσιμέντα Τιτάν κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σημείωσε πως η έμφαση στην καινοτομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης και ανάπτυξης ακόμη και σε κλάδους που δεν διακρίνονται από μεγάλες αλλαγές και υψηλή τεχνολογία.

Ο όμιλος Τιτάν βέβαια διαθέτει στις ΗΠΑ μια μονάδα που μέσα από ένα απόβλητο δημιουργεί δύο χρήσιμα υλικά (τεχνολογία διαχωρισμού), ωστόσο ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε έμφαση σε μια σειρά από «ταπεινές και μικρές» καινοτομίες οι οποίες σε βάθος χρόνου επιτρέπουν την ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο πως σε μια περίοδο χαμηλής εγχώριας ζήτησης τσιμέντου όπως η τρέχουσα, ο όμιλος επιδίδεται στο να αντικαταστήσει πρώτες ύλες και καύσιμα από την επεξεργασία αποβλήτων.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η «σχολή ανέργων» μέσω της οποίας προσλαμβάνονται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα άνεργοι, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Στη συνέχεια, κάποιοι που θα ξεχωρίσουν προσλαμβάνονται.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επίσης επισήμανε πως σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, οι εταιρείες θα πρέπει να επιδιώκουν την ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια και ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε μια συγκεκριμένη, σχετικά απλή, επινόηση του «Μαστρομήτσου» (εργαζόμενος στον όμιλο), η οποία εξοικονόμησε πολύ σημαντικά ποσά από τις επενδύσεις της εταιρείας.

Γενικεύοντας ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από το κράτος, γιατί ο δημόσιος τομέα και οι γενικότερες νοοτροπίες δεν αλλάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν μόνες τους βήματα ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος δήλωσε πως πολιτική του ομίλου είναι να μαθαίνει τι γίνεται στο εξωτερικό, στη συνέχεια να το προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα και όλες αυτές τις προσαρμογές να προσπαθεί να τις υλοποιεί γρήγορα.

Σε ότι αφορά την καινοτομία της εταιρείας Πλαίσιο, ο κ. Γεράρδος αναφέρθηκε:
α) Στην καινοτομία του επιχειρηματικού μοντέλου (πολυκαλαναλικό δίκτυο, περισσότερες κατηγορίες πελατών, περισσότερες κατηγορίες προϊόντων).

β) Στην ανταγωνιστικότητα-διαφοροποίηση (έμφαση στο προσωπικό με τη δημιουργία φυτωρίου στελεχών, υψηλής αξίας συστήματα και εξάλειψη ενδιαμέσων μέσα από την προώθηση δικών του brand names).

γ) Στην στρατηγική που ακολουθείται, μέσα από συνεχή προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των καταναλωτών, μέσα από ομαδικότητα και ευελιξία-ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αρχικά σε μια σειρά καινοτομιών του ομίλου, επισημαίνοντας -μεταξύ αρκετών άλλων- πως ήταν η Forthnet που «έφερε το Internet στην Ελλάδα», πως η θυγατρική της Forthnet ήταν το πρώτο συνδρομητικό κανάλι στην Ελλάδα και πως ήταν ο πρώτος όμιλος που λανσάρισε τόσο το double play (γρήγορο internet και τηλεφωνία), όσο και το triple play (γρήγορο internet, τηλεφωνία, ψυχαγωγία) στην Ελλάδα.

Οι καινοτομίες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο προσέφεραν καλύτερες και οικονομικότερες λύσεις στους πελάτες, δημιούργησαν πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας ενώ μέσα στο 2011 ο όμιλος Forthnet κατάβαλε στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από φόρους και ρυθμιστικές υποχρεώσεις γύρω στα 60 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το μέλλον, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις ανάγκες για περισσότερη ευρυζωνικότητα και για μεγαλύτερες ταχύτητες στα δίκτυα. Θεωρεί σημαντικό στοιχείο να υπάρξει ένα εθνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, μέσω του οποίου θα καλυφθεί η ζήτηση για νέες υπηρεσίες.

Ο κ. Γιώργος Κορρές, πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Κορρές Φυσικά Προϊόντα, ανέφερε την μεγάλη έμφαση που δόθηκε στην αξιοποίηση των βοτάνων τόσο στην ιατρική, όσο και στα καλλυντικά, καθώς και σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων που παρήχθησαν.

Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας προσφέρονται σε τριάντα χώρες, μέσα από 14-15 χιλιάδες σημεία πώλησης.

Η εταιρεία βασίζεται στην καινοτόμο έρευνά της στα βότανα, στις συνεργασίες της με πανεπιστήμια και φορείς, στη δυνατότητα εκχυλίσεων στην Ελλάδα και φυσικά στην έρευνα.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του ομίλου στην ελληνική περιφέρεια, μέσα από τη στήριξη συνεταιρισμών και τοπικών φορέων. Μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις έχει προωθηθεί η έρευνα, έχει παραχθεί κοινωνικό έργο (συνεργασίες με ΚΕΘΕΑ και φυλακές) και φυσικά έχουν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v